İlkokullarda Sosyal Etkinlikler
İlkokullarda yapılan sosyal etkinliklerin amacı, derslerin yanı sıra öğrencilerde güven ve sorumluluk duygusu geliştirmek, yeni ilgi alanları oluşturmak ve beceriler kazandırmaktır. Bu amaca yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulüpleri, belirlenmiş sosyal etkinlikleri yürütür. Sosyal etkinlikler yürüten öğrenci kulüplerinin yanı sıra okullarda toplum hizmeti çalışmaları da yapılmaktadır.
İlgi ve Yeteneklerini Geliştirebilirler
Sosyal etkinliklerin en büyük faydası çocuklara ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirebilecekleri ve yeni öğrenme yaşantıları deneyimleyebilecekleri bir imkan sunmasıdır. Bu nedenle çocuğunuzu eğer özel okula kaydettirme gibi bir imkanınız olacaksa okulun sosyal etkinlik yelpazesinin geniş olmasına özen göstermekte fayda var. Okulun sosyal etkinlik seçenekleri ne kadar çok olursa çocuğunda ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alanları belirlemesi o kadar kolay gerçekleşir.
Okullarda yürütülen belli başlı sosyal etkinlikleri listeleyecek olursak;
Kültür El ve Sanatsal Etkinlikler:
Halk Oyunları, Geleneksel Çocuk Oyunları, Seramik ve Heykel, Plastik Sanatlar, Karikatür, Ebru, Dans, Modern Dans, Bale, Piyano, Keman, Gitar vb müzik aleti çalmaya yönelik etkinlikler tamamen çocuğun ilgisine ve yeteneğine göre seçeceği alanlardır. Sanatsal etkinlikler çocuklara kendilerini özgürce ifade edebilme imkanı sunar. Çocuğun farkındalığı ve sanatsal yolla özgüven gelişimi artar.
Bilimsel Etkinlikler:
Robotik, Yazılım, Küçük Mucitler, Bilişim Teknolojileri, Maker Programları, Kimya Atölyeleri vb. bilimsel etkinliklerle öğrenciler bilime olan meraklarını atölyelerde birebir uygulamalar yaparak öğrenmektedirler. Özellikle son zamanlarda oldukça yaygınlaşan maker hareketi sayesinde okullara kurulan maker atölyeleri ile çocuklar basit şeyleri yapmaya başlayarak ileriye dönük başarabilme motivasyonunu yaşayabiliyorlar. Örneğin çocuk gün içinde kullandığı diş macununun nasıl yapıldığını kendisi yaprak öğreniyor ve çevresinde olan bitene bakış açısı ve farkındalığı değişiyor. Basit kodlamalar yapabiliyor. Deneyerek öğrenme şansına sahip oluyor. Bu tarz birebir yaparak öğrenilen bilgiler yeni öğrenilecek bilgilere itici güç oluşturmaktadır bu nedenle bilim atölyeleri özellikle bilime ilgi duyan çocuklar için çok önemli fırsatlar sunmaktadır.
Sportif Etkinlikler
Masa tenisi, yüzme, tenis, jimnastik vb. öğrencilerin yetenekleri ve ihtiyaçlarına göre programlanmış sportif etkinliklerdir. Okullarda yürütülen sportif etkinliklerin öğrencilerin akademik derslerdeki başarılarına katkıları da oldukça fazladır. Çocuk hem sağlıklı yaşamayı, fizik sağlığını zinde tutmayı öğrenirken sporla beraber belirli bir yaşam disiplini de edinir.
Sosyal ve Akademik Etkinlikler
Yaratıcı Drama, Yabancı Dil Kulüpleri, Akıl Oyunları, Yazar Atölyesi, Satranç vb. çeşitli alanlarda oluşturulan kulüpler öğrencilerin sosyalleşmesine ve belli bir alanda kendilerini geliştirmesine katkı sağlarlar. Özellikle son zamanlarda açılan Akıl ve Zeka Oyunları atölyeleri öğrencilerde dikkat ve odaklanmayla ilgili olumlu ilerlemeler sağlamaktadır.
Sosyal etkinlikler çocukları ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirmesinin yanı sıra yaratıcılıklarını da geliştirmesine fırsat tanımalıdır. Bir okul ne kadar çok sosyal etkinlik çeşitliliği sunuyorsa öğrencilerinin farklılıklarına o kadar değer veriyor demektir.
Bu yazı ilgiliniz çekebilir. Bir göz atın. İlkokul Dönemindeki Çocuğun Sosyal Gelişimi
Ayrıca sizler için hazırladığımız ilkokul listelerine buradan ulaşabilirsiniz.