fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

1. Sınıf Öğrencisi Neleri Yapabilir?

Görüntülenme Sayısı: 54127

Çocuğunuz bu sene 1. sınıfa başladı. Tüm veliler gibi siz de endişeli olabilirsiniz. Çocuğunuzun neleri yapabildiğini yeterliliklerini biliyorsunuz fakat 1. Sınıfa başlayan çocuğun neleri yapabileceğini bilmiyorsanız çocuğunuzu okula hazırlamakta güçlükler yaşayabilirsiniz.

1. Sınıf Öğrencisi Neleri Yapabilir?

Yazıyı okumadan önce her çocuğun birbirinden farklı özellikleri olduğunu ve bu yazıyı kıyaslama yapmak için değil çocuğunuzun okulda işlerini kolaylaştırmak için okumanız gerektiğini lütfen unutmayınız. Burada aktarılan yeterlilikler genele göre belirlenmiş becerilerdir. Çocuğunuzun yapamaması halinde onu zorlamayanız. Evde destek olunuz. Yapmanız gereken çalışmaları da örneklerle başlıkların sonunda bulabilirsiniz.

İlkokullar hakkında detaylı bilgiler elde edip iletişime geçmek için İlkokul listemizi Hemen İnceleyin

İki Ya Da Üçlü Yönergeleri Anlar

İki ya da 3 ayrı eylem yapması istenen bir cümleyi anlar ve yapar.

Örnek: “ Kırmızı kalemini sol eline al.” Çocuktan burada 2 eylem yapması istenir. Kırmızı kalemi alma ve sol eline geçirme.

Örnek: “Kitabını aç, şekillerden üçgeni bul, yeşile boya” Çocuktan burada 3 eylem yapması istenir. Kitabı açma, şekiller arasından üçgen olanı bulma ve bulduğu üçgeni yeşile boyama.

Nasıl Desteklersiniz?

Çocuğunuzun yönergeleri anlamıyor ya da yapamıyorsa bu durumda evde desteklemeniz gerekir. Okula başlayan çocukların büyük çoğunluğu daha önce yönergelerle çalışılmadığı için zorlanabilmektedir. Bunun için evde bol bol yönerge çalışması yapmalısınız. Önce yaptığını eylemleri yönergeye çevirin ki çocuk siz yönerge verdiğiniz de anlamlı hale getirebilsin. Dolabı açıp meyve rafından bir elma aldınız diyelim. Bunu beraber yönergeye çevirin ve adım adım yapın. “ Dolabı aç, ikinci rafta meyvelerin arasından kırmızı olanı al.” vb.. Çocuk yönergelere alıştıktan ve anlamlandırmaya başladıktan sonra yönergelerle oyunlar oynayabilirsiniz.

Belirli Bir Süre Dikkatini Odaklar

İlkokula yeni başlayan çocukların yaşlarına göre belirlenmiş dikkat süresi 6-7 dakika arasıdır. Bu da demek oluyor ki çocuk yoğunlaştığı bir konuya en fazla 6 ya da 7 dakika kadar odaklanabilir.

Nasıl Desteklersiniz?

Eğer çocuğunuzun dikkat süresi ile problem yaşadığını düşünüyorsanız onunla bol bol dikkat egzersizleri yapabilirsiniz. Ayrıca ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz: Çocuğum Dikkatsiz

Başını Çevirmeden Sayfa Üzerindekileri Göz Takibi Yapar

Başını oynatmadan sadece gözleriyle sayfa üzerindeki harf ya da şekilleri soldan sağa, yukarıdan aşağıya doğru takip edebilir.

Nasıl Desteklersiniz?

İşaret parmağınızla ya da kalem vb. bir nesnenin ucuna bakmasını söyleyip başını oynatmadan takip etmesini isteyiniz. Parmağınızı çok hızlı hareket ettirmeyiniz önce yavaş hızla zaman geçtikçe hızlanarak göz jimnastiği yaptırabilirsiniz.

Sembolleri Birbirinden Ayırt Eder

Harfleri ayırt etmenin ilk aşaması sembolleri ayırt etmektir. Çocuk bir sayfa üçgen şeklinin içinden kare olanları ayırt edebilir. Şekiller ya da sembollerden farklı olanı bulabilir. Sembolleri ayırt ettikten sonra harflerde birer sembol olduğu için harfleri ayırt edebilir. Öğretmenlerin ilk harfleri verirken onlarca birkaç değişik harf arasından öğrenilen harfi bulmalarını istemelerinin nedeni de budur.

Nasıl Desteklersiniz?

Fark ve benzerlikleri bulma çalışmalarına yoğunlaşabilir çocuk ilerledikçe örüntü çalışmalarına geçebilirsiniz.

Sıra Alma Becerisi

Çocukların sıra alma becerilerinin olması okul hayatı için oldukça önemlidir. Sabretme, bekleme ve sırası geldiğinde yapma becerisi topluluk olarak öğrenme becerisini kolaylaştırır.

Nasıl Desteklersiniz?

Çocuğunuz sabırsız ve bekleme becerisi gelişmemişse bol bol sıra almayla ilgili oyunlar oynamalısınız. 2-4 kişilik kutu oyunları bu beceriyi geliştirmek için en etkili materyalledir. Çocuk bu oyunları sırayla oynarken bekleme alışkanlığı kazanır. Ayrıca sırayla legoya parça takma ya da sorulan bir soruya sırayla cevap verme vb. oyunlar da geliştirebilirsiniz. Tabi bu oyunlarda ilk sırayı çocuğunuza vermemeniz önemli.

Ayrıca Bakınız: Dikkat Dikkat 1. Sınıf Velisi Oluyorum

Bu makale Esin Acartürk tarafından 11 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
En İyi Çocuk Kitapları Çocuklarınızla beraber okurken de sizin de zevk alacağınız en iyi çocuk kitaplarını bir araya getirdik. Keyifli okumalar!
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Uğur Okulları Ardıçlı İlkokulu Özel Okul
Özel Uğur Okulları Ardıçlı İlkokulu

3 yıldır devam ediyoruz çok memnunuz ilgi ve alaka için tavsiye ederim.

Özel Erdem Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Erdem Koleji İlkokulu

Bir aile dostumuzun tavsiyesi üzerine kayıt yaptırdık. Hiç bir sıkıntımız yok Allah'a şükür. Bizlere vatana millete yakı...

Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları İlkokulu Özel Okul
Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları İlkokulu

Sınıf öğretmenimiz oldukça donanımlı, çocukların gereksinimlerini önemseyen, çok ilgili bir öğretmen. Ayrıca yabancı dil...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum