fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Yeni Başlayan Anne-Babalar İçin İlkokul Sözlüğü

Görüntülenme Sayısı: 14401

İlkokula başlamak için vakit geldi peki daha önce duymadığınız terimlerle karşılaştığınızda ne yapacaksınız? İlkokula kayıt dönemi içerisinde işine yarayacak terimleri sizler için derledik.

Yeni Başlayan Anne-Babalar İçin İlkokul Sözlüğü

Okula Başlama Yaşı: Okula başlama yaşı Eylül ayı baz alınarak ay hesabı olarak yapılır. 60 aylıktan itibaren çocukların okullara kaydı yapılır ancak zorunlu değildir.69 aylıktan itibaren zorunlu olarak kayıtları yapılır. 69, 70 ve 71 aylıkken hazır olmadığı düşünülen çocuklar için sağlık kurulu raporu ile kayıt ertelemesi yapılabilir.

Kayıt Bölgesi: Milli eğitim tarafından okulların bulunduğu semtlerdeki sokak ve mahallerin dağılımına göre belirlenmiş olan bölgedir. İkametgâh bölgenize en yakın resmi okul sizin okul kayıt bölgenizdir. Herhangi bir özel okula kaydı yapılmamış öğrencinin kaydı, zorunlu öğrenim yaşı geldiğinde mernis (adres kayıt) bilgileri doğrultusunda başvuru olmaksızın e-okul yönetim bilgi sistemi üzerinden otomatik olarak kayıt bölgesindeki okula yapılır. Öğrencinin hangi okula kayda olduğu e-okul 1. Sınıf kayıt sorgulamadan öğrenilebilir.

Nakil İşlemleri: Okul yönetimi, yönetmelikteki gerekli şartları taşıyan öğrencinin naklini, öğrenci velisinin başvurusu üzerine e-Okul sisteminde gerçekleştirir. Bu şartlardan bazıları; adresin kayıt bölgesinde olması, anne-babanın ikisinin de çalışıyor olması kaydıyla işyeri kayıt bölgesi, kardeşinin nakil istenen okulda öğrenim görmesidir. İkinci dönem nakiller, dönem başından 15 gün sonraya kadar yapılır.

e-okul: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğrenim çağındaki tüm okul ve öğrencilerin kayıtlı olduğu, velilerin öğrencilerinin devamsızlık, ders programı ve ders notlarını görebildikleri online bilgi sistemidir.

Kayıt Zamanı: Kayıtlar Temmuz ayının başından itibaren yapılır. Her kayıt dönemi MEB kayıt tarihlerini açıklar.

Kayıt Ücreti: Devlet okullarında kayıt ücreti, bağış, okul aile birliğine yardım adı altında “zorunlu” olarak alınan hiçbir ücret yasal değildir. Okullara yapılan bağışlar “gönüllülük” esasına göre okul aile birliği hesabına makbuz karşılığında yatırılır.

Öğretmen Seçimi: Bu tamamen ilkokul idaresinin ve öğretmenler kurul kararlarına göre belirlenir. Eğer okul 1. Sınıf öğrencilerini kura sistemiyle öğretmenlere dağıtıyorsa öğretmen seçimi zor olacaktır. Bazı okullarda öğretmen seçimi yapılabilmektedir ama bu tamamen okulun politikasına göre değişkenlik gösterir.

Tam gün/Yarım gün (İkili öğretim):  Artık ikili öğretim yapan okul çok fazla olmasa da öğrenci sayısının okul dersliğine yetmediği bazı bölgelerde uygulanmaktadır. Tam gün eğitim 9-14.30 saatleri arasında, ikili öğretim ise eski deyimle sabahçı-öğlenci dediğimiz 7.15-12.30 sabah grubu, 12.40-17.20 öğlen grubu olarak bir günde bir derslikte sabah ve öğlen olmak üzere 2 ayrı sınıfın öğrenim görmesidir.

Etüt/Çocuk Kulübü: Tam gün eğitim yapan ve özellikle çalışan anne-babaların yoğun olarak gittiği okullarda okul saati sonrası devam eden çeşitli fiziksel, sosyal etkinlikler ve okul derslerine destek amacıyla açılan kulüplerdir. Çocuk okul saati bittikten sonra bu etkinlikler için okulda kalır.

Sınıf Annesi: Yasal bir uygulama değildir. Özellikle ilkokulun küçük sınıflarda öğretmenin diğer velilerle iletişimini kolaylaştırmak ve sınıfla ilgili ihtiyaçları gidermek için görev alan; kısacası öğretmen ve diğer veliler arasında bir köprü vazifesi gören gönüllü veliye denir. Anneler bu görevi daha çok tercih ettiği için sınıf annesi terimi daha çok kullanılır.

Veli Toplantısı: Öğretmen-veli iletişimini kuvvetlendiren, öğretmenlerin öğrenimlerini nasıl gerçekleştirdiklerine ve nelerden faydalandıklarına, çocuklarınıza nasıl ders çalıştırmanız gerektirdiğine kadar çocuğunuzun okulla ilgili yaşadığı her şeyin görüşüldüğü ve ortak kararlar alındığı toplantılardır.

İhtiyaç Listesi: Öğrenim esnasında çocuğunuzun ihtiyaç duyacağı materyallerin topluca yapıldığı ve dönem başında istenen listedir. (boya, kalem, yapıştırıcı, karton vb..)

Okul Olgunluğu: Çocuğun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal olarak ilkokul öğrenimine başlamaya hazır oluşuna denir.

Bu makale Esin Acartürk tarafından 28 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
Sonraki Makaleye Göz Atın
Okul Ararken İzlemeniz Gereken 7 Yol Okul ararken okulun hakkında en doğru bilgiye nasıl ulaşacaksınız? Tanıtım günlerinin önemi nedir? Okul.com.tr üzerinden tüm kurumları inceleyebilir misiniz?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Gayrettepe Armada İlkokulu Özel Okul
Özel Gayrettepe Armada İlkokulu

Dershanecilik hayatını okul hayatına çevirdiğini duyduğumda Türkiye eğitim sistemi için büyük bir avantaj olarak değerle...

Özel Ataşehir Sevinç Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Ataşehir Sevinç Koleji İlkokulu

Bir çok alternatif arasından bu okul olmasını neden istedik derseniz, dönem içinde ve okul kapandıktan sonra da aktivite...

Özel Ümraniye GEN Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Ümraniye GEN Koleji İlkokulu

Kızım 1. sınıfa gidiyor. Sene başında bir çok okul araştırıp Gen Koleji'ne göndermeye karar verdik ve kaydını yaptırdık....

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum