Kitap Önerisi; Çocuğunuzun Beynine Hoşgeldiniz
Gebeliğin başlangıcından üniversiteye kadar zihnin gelişimi. Çocuğunuz hiperaktif mi? Enstrüman çalmayı öğrenmek çocukları daha zeki yapar mı? Çocuklar rüyalarında ne görür? Bu ve benzer birçok sorunun cevabı Çocuğunuzun Beynine Hoş Geldiniz'de. Bu kitap gebeliğin başlangıcından üniversiteye kadar olan tüm dönemleri ele alıyor, çünkü her ne kadar bu konudaki pek çok kitap ilk üç yılla sınırlı kalsa da, beynin gelişimi çok daha uzun süre devam eder.
Beyin Gelişimi Karmaşık ve Süreklidir
Bir çocuğun beyninin gelişimi ve olgunlaşması, on yıllar süren karmaşık bir süreçtir. Çocuğunuzun beyni, üniversiteye gidene kadar gelişmeye ve çevresine uyum sağlamayı sürdürür. Dolayısıyla, çocuğunuz yenidoğan da olsa, bebek ya da ergen de olsa bu kitaptan yararlanabilirsiniz. Çocuğunuzun Beynine Hoş Geldiniz bilinen yanlışları yıkacak, şaşırtıcı içgörüler ortaya çıkaracak ve çocuğunuz hakkında düşünme şeklinizi geliştirecek.(Tanıtım Bülteninden)
Deneyimli İsimler Tarafından Hazırlandı
Nörobilim alanında 40 yıldan fazla deneyimi olan Sandra Aamodt ve Sam Wang tarafından yazılan bu kitap, aileler ve eğitimciler için çocuk gelişimiyle ilgili soruları ya da sorunları olduğunda faydalanabilecekleri çok değerli bir referans kitabı olma özelliği taşıyor. Kitap “Çocuğunuzun Beynini Ne Kadar Tanıyorsunuz?” başlıklı 20 soruluk bir testle başlangıç yaparak aslında çocukların zihinsel gelişimiyle ilgili bildiğimiz genel ve çok yaygın bilgilerin çoğunun hurafelere dönüşerek bizleri nasıl yanlış yönlendirdiğini oldukça çarpıcı örneklere anlatıyor.
Kitap 7 Bölümden Oluşuyor
Kitap 7 birbirinden keyifli bölümden oluşuyor. İlk bölümde çocuğumuzun beyniyle bizi tanıştırıyorlar. Gebelikten ergenliğe kadar bir insanın beyin gelişimindeki süreçleri ve bu gelişim esnasında nelerin iyi geldiğini anlatıyorlar. Hamilelikte balık yemenin önemi, bebeklerin nasıl neden-sonuç ilişkileri kurdukları,emzirmenin zeka artırıcı etkisinin olup olmadığı, bebeklerin ihtiyaç duydukları şeyleri kendilerine bakan yetişkinlerden alma konusunda ne derece usta olduklarını eğlenceli bir dille anlatıyorlar.
Aşamalardan Geçerek Büyümek
İkinci bölüm; Aşamalardan Geçerek Büyümek. Çocuğunuzun dil gelişimine nasıl katkı sağlayabileceğiniz,yabancı dil eğitimine erken başlamanın avantajları,çocuklara sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak, çocukların rüyaları,cinsiyet farklılıkları, çocuğunuzun yeteneklerini geliştirmesine nasıl yardımcı olabileceğiniz, çocukların oyuncak seçimlerinden bahsederken ergenlikle ilgili hurafeleri de tek tek açıklıyorlar.
Duyular Uyanıyor
Kitabın en önemli bölümlerinden biri 3. kısım. “Duyular Uyanıyor” Açık havada oyun oynamanın görüşü geliştirdiğini biliyor muydunuz? Ya da gürültülü bir otobanın yanında yaşamanın çocuğunuzun işitme yeteneğine yatak odasında havai fişek patlatmak kadar zarar verebileceğini? Rock konserlerinin çocukların işitme yetenekleri için büyük risk oluşturduğunu? İlk bağlanma duyguları açısından kucaklaşmanın gıdadan bile daha önemli olduğunu? Yemeği bitirince tatlı ödülü vermenin sakıncalarını? Bu bölümde çocuklarla ilgili öğrendiğimiz çoğu bilginin artık güncellenmesi gerektiğini öğreniyoruz.
Oyun Ciddi Bir İştir
4. bölüm “Oyun Ciddi Bir İştir.” 2 yaşından 7 yaşına kadar çocukların özdenetim sağlamaları için oyundan nasıl faydalanabileceğini görüyoruz bu bölümde. Çocukların oyunlarında risk almasının önemli bir gelişimsel süreç olduğunu, sınırları test etmelerinin neyin güvenli neyin tehlikeli olduğunu belirlemenin bir yolu olduğunu öğreniyoruz. Bebeklere yönelik videolar yararlı mı zararlı mı? İnternet kullanımı empatiyi azaltıyor mu? sorularına cevap buluyor ve elektronik eğlence ve birden fazla işi eşzamanlı yapma hurafelerini şaşırarak öğreniyoruz.
Neden Annemize Benziyoruz?
5. bölümde neden git gide annemize benziyoruz bunu açıklıyorlar ve çocukların mizaçlarından bahsediyorlar. Zihin kuramı ve empati, vicdanı geliştirmek mümkün mü, sosyal etkileşimler ne derece önemli yine çarpıcı örneklerle anlatıyorlar.
Çocuğunuzun Beyni Okulda
Ve hepimizin her cümlesini tekrar tekrar okuyacağı bölüm “Çocuğunuzun Beyni Okulda” Çocuklar nasıl öğrenirden tutun da etkili ders çalışma alışkanlıklarına, anne-babaların çocukların başarısızlıkla başa çıkma becerilerine nasıl yardımcı olabileceklerinden matematik öğreniminin nasıl gerçekleştiğine kadar, okumayı öğrenmenin yolları, disleksinin nedenleri çocuğun okul hayatına dair beyin gelişimiyle ilgili her şeyi açıklıyorlar.
Yoldaki Tümsekler
Kitabın son bölümü “Yoldaki Tümsekler” Çocukların stresle başa çıkma becerileri, otizmi anlatıyor. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunu eski genlerin modern dünya ile tanışması olarak açıklıyorlar.Çocuklarda etkili davranış değiştirme yöntemleri için ipucu veriyor.
Kitap bittikten sonra tekrar tekrar okuma ihtimaliniz yüksek. Çocukların zihinsel gelişimleri hem çok keyifli bir şekilde anlatılıyor hem de bir takım sorunların ortaya çıkmaması için pratik ipuçları veriliyor. Hem de bebeklerin klasik müzik dinlemesi zekayı artırır mı? Bilgisayar kullanımı zekayı ne kadar etkiler? En etkili ders çalışma alışkanlıkları nelerdir? gibi sorulara çok çarpıcı cevaplar bulabiliyorsunuz. Keyifli okumalar dileğiyle…
Bu makale hoşunuza gittiyse Bütün Beyinli Çocuk adlı kitabın tanıtıldığı yazımızı da inceleyebilirsiniz.