2-4 Yaş Aralığı Kaba Motor Becerileri Etkinlikleri
Kaba motor becerileri, çocuğun motor gelişiminin bir parçası olarak bebeklik dönemi ve erken çocukluk döneminde edinilen becerilerdir. İki yaşına ulaştıklarında neredeyse tüm çocuklar ayağa kalkıp yürür ve koşabilir, merdiven çıkabilir vs.
2-3 Yaş Kaba Motor Gelişimi
Eğer kaba motor ne anlamaya geliyor bilmiyorsanız öncelikle Çocuklarda Kaba Motor Gelişimi makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
- 2-3 yaşına gelen çocuğunuz koşma, yürüme gibi temel becerileri öğrenmiştir. Sıra bu becerileri dengede kalarak farklı hareketlerde kullanabilmek olacaktır. Bu yaş grubundaki çocuklar tek ayak üzerinde durma denemeleri yapacaktır. Tek ayak üzerinde durmak için daha önce yaptığınız balon ve top oyunlarına yenilerini ekleyebilirsiniz.
- Çocuğunuzun kol kaslarını geliştirmesi için de top, balon aracılığıyla farklı etkinlikler yapabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun bacaklarından tutarak kolları üzerinde “el arabası” gibi yürümesini, hatta uzanarak yerden renkli kağıtları toplamasını sağlayabilirsiniz. Bu çalışma pilates topu ile de çok zevkli olabilir.
- 2-3 yaş kaba motor becerilerinde zıplama oyunları önemli bir yer tutar. Çocuklarda zıplamanın gelişmesi için trambolin keyifli bir kaba motor beceri oyuncağı olabilir. Daha sonra yere çizeceğiniz şekiller ya da çizgiler aracılığı ile ileri doğru zıplama çalışmaları, oynayabileceğiniz oyunlardan olabilir.
- Tüm bedenini kontrollü kullanabilmek için, evinizin bazı yerlerine yüksek ve alçak olarak ipler germe ve bunların altından üstünden değmeden geçebilme eğlenceli bir oyun olabilir.
- Bu yaş gurubunda çocuğunuz artık kol ve bacaklarını daha kontrollü kullanmaya başlayacaktır. Öğrendiği birkaç beceriyi sıralı olarak kullanabilmesi için bisiklete binme çok önem taşımaktadır. Bisiklete binen çocuk yardımsız oturma, kalkma, tek ayak üzerinde kısa süreli durabilme, pedal çevirerek basaklarını koordineli hareket ettirme gibi pek çok beceriyi aynı anda gerçekleştirir.
- Düzgün şekilde yürüyen çocuğunuzun koşma konusunda daha hızlı gelişmesi için ona koşarak oyun oynayacağı alanlar yaratmanız gereklidir. “aslan geliyor kaplan geliyor” gibi kaçıp kovalamalı, hareketli oyunlar oynamak hem çocuğunuzla iletişiminizin güçlenmesine hem de hareket gelişimine faydalı olacaktır.
- Çocuğunuz artık belli bir yeri hedef alıp, o yere topu atma konusunda deneyim kazanmak isteyecektir. Bu yaş grubunda kaba motor beceri etkinliği basket atma, bowling oynama gibi oyunlar oynayabilir.
- Bu makale ilginizi çekebilir 0-2 Yaş Kaba Motor Gelişimi
3-4 Yaş Kaba Motor Gelişimi
- 3-4 yaş grubundaki çocuklar topu başının üzerinden ileri doğru atabilir ve tutabilir. Ayrıca belli bir süre kolunu havada tutarak oyunlar oynayabilir. Şekiller öğrenilmeye başlandığı için, şekilleri tanıma ile ilgili çalışmalarda oyunlarda yer alabilir.
- Çocuğunuz artık kendi başına ileri doğru zıplayabilir, ancak iler doğru tek ayak üzerinde durarak zıplamak ilk başta zor olsa da zamanla alışılacak bir durumdur. Tek ayak üzerinde zıplama oyunları, şekillerle, sayılarla ya da renklerle farklı şekilde düzenlenebilir. Böylece hem kaba motor hem de bilişsel becerileri desteklemiş olursunuz.
Denge, kaba motor becerilerde önemlidir. Yapılan her harekette denge gerekir. Ancak yaşa göre denge egzersizleri zorlaşmaktadır.
Sizler için hazırladığımız Anaokulu ve Kreşler listemize göz atabilirsiniz.
- Bu makale ilginizi çekebilir 4-6 Yaş Kaba Motor Gelişimi