fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

0-2 Yaş Kaba Motor Becerilerini Geliştirici Etkinlikler

Görüntülenme Sayısı: 47003

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, sizinle oynamaya ihtiyaç duyar. Onun bu ihtiyacını gidermek ve evde maliyeti çok az etkinliklerle bolca eğlenmek ister misiniz? Cevabınız evetse o zaman, her yaşa uygun, ev ortamında yapabileceğiniz bazı etkinlik örnekleri size sunmak istedik. Bu etkinliklerle, hem çocuğunuzla kaliteli zaman geçirecek hem de onun öğrenme hızını olumlu etkileyecek kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaksınız.

0-2 Yaş Aralığı Kaba Motor Becerilerini Geliştirici Etkinlikler-1

0-1 Yaş

0-1 yaş bebeklerde motor gelişimin en hızlı olduğu dönemlerdendir. Bu dönemde bebeğinizin her ay yeni bir beceri kazandığını göreceksiniz. Bu becerilerin bebeğinizde gerçekleşme zamanı aynı olmayabilir. Ancak becerilerin gerçekleşmesi için uygun ortamları yaratıp, destek sağladığınızda bir süre sonra bebeğinizin yapabildiğini gözlemleyebilirsiniz. Kaba motor becerilerin hepsi belli bir sırada gerçekleşmektedir. Örneğin kolları üzerinde boynunu kaldıramayan bir bebeğin oturabilmesi mümkün değildir. Bir örnek ile açıklayacak olursak, 5 aylık olan bebeğiniz 4 aya kadar tüm gelişimsel becerileri sergiliyor, ancak oturamıyorsa o zaman çevresine yastıklar koyarak oturması için uygun ortam hazırlamanız, önce 1-2 dakika başlayıp (bebeğinizin zorlanıp zorlanmadığına dikkat etmeniz ve gereksiz zorlamalarda bulunmamanız çok önemli) daha sonra süreyi arttırarak kısa sürelerle oturmasını sağlamanız, bir süre sonra bebeğinizin bağımsız oturmasını sağlayacaktır. Bu kademeli yaklaşımı tüm becerilerde sergilemeniz,” ay düşer, bir şey olur” gibi kaygılarda uzaklaşarak onun hareket etmesine fırsat vermeniz sağlıklı bir kaba motor gelişim için ilk adımlar olacaktır.

  • Bebeğinizi yüz üstü yatırarak çevresine çıngırak gibi dikkat çekici oyuncaklar koymanız, ona uzanmasını ve oynaması sağlamanız, onunla yüz üstü yatarak kısa süreli konuşmalar yapmanız başını kaldırmasına, hareket ederek çevresini gözlemlemesine fırsat sunacaktır. Ayrıca yere koyacağınız yumuşak bir battaniyede onun sağa sola dönmesini de sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin kendi başına oturmasını desteklemek için önce kucağınızda destekli oturma süresini arttırmanız, bu sırada onunla konuşup, oyuncaklarla dikkatini çekerek daha fazla oturmasını sağlamanız gerekecektir.
  • 7. ayda bebek gelişimine baktığımızda, bebeğini desteksiz oturma becerisini kazanması gereklidir. Bebeğiniz oturma becerisini kazandıysa, oyuncaklarını uzağa koyarak onun uzanma becerisinin gelişmesini destekleyebilirsiniz. Yerde top yuvarlama, araba süreme oyunları oynama, önüne farklı dokuda renkli materyaller koyarak, onları farklı kaplara atmasını sağlamak gibi kaba motor gelişimine destekleyecek oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin kol ve bacak kaslarının gelişimi için emekleme oyunları oynayabilirsiniz. Bebeğinizin emeklemesini desteklemek için sizde ona model olmalısınız. Biraz uzağına dikkatini çeken oyuncaklar koyarak emekleyip almasını sağlamak, bu sırada şarkılar söyleyerek motivasyonunu arttırma, emekleme becerisini destekleyecektir.
  • 11. aydan sonra bebeğiniz tay tay durmaya başladıysa, koltuklarınızın üzerine dikkatini çeken oyuncaklar koyarak, tutunup kalkmasını sağlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken her yapılan davranışta mutlaka onu onayladığınızı gösteren bir gülümseme ya da alkışlamada bulunmaktır. Sesiniz sizin kullanacağınız en önemli oyuncağınızdır.
  • Bebekler su ile oynamaktan çok hoşlanırlar. Özellikle yaz aylarında su ile oynayabilecekleri ortamlar yaratmak hem bebeğinizi rahatlatacak hem de kaba motor becerilerini geliştirmek için fırsat sunacaktır.
0-2 Yaş Aralığı Kaba Motor Becerilerini Geliştirici Etkinlikler-2

1-2 Yaş

1-2 yaş çocuğunuzun yürümeye başladığı ve artık sizden bağımsız olarak evin farklı yerlerine gidebildiği bir dönemdir. Ancak bedeninin farkında olmayan çocuğunuzun beden farkındalığını geliştirmek için eğlenceli oyunlar oynamaya ihtiyaç duyacaktır. Bu sebeple duyusal etkinliklere bu yaş döneminde fazlaca yer verilmektedir.

  • Çocuğunuz artık bağımsız oturabildiği için oturarak etkinlikler yapmasını destekleyebilirsiniz. Topları kutulara koymak, yukarı doğru uzanıp yapıştırmasını sağlayacak cırt cırtlı yapıştırmalar yapmak, yumurta tebeşirler ile karalamalar yapmasını desteklemek hem ince motor hem de kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır.
  • Duyusal etkinlikler çocuğunuzun farklı materyaller ile ilgilemesidir. Tıraş köpüğü ile aynada oyun oynama, parmak boyası ile topları boyama gibi etkinliklerde çocuğunuzun elinde bir nesneyi hareket ettirmesi, farklı materyallere alışmasını sağlayacaktır.
  • Pilates topu ile oynayacağınız oyunlar çocuğunuzun çok hoşuna gidecektir. Tünelden geçme ve pilates topu ile ileri geri oynama, beden farkındalı ve kas gelişimini destekleyici çalışmalardandır.
  • Yürüme konusunda uzmanlaşan çocuğunuzun yavaş yavaş koşma eğiliminde olduğunu gözlemleyeceksiniz. Bu sebeple çocuğunuzun bir yerden bir yere koşması konusunda destekleyici aktivitelerde bulunabilirsiniz.
  • Çocuğunuz bacak kaslarını kullanma konusunda denemeler yapmaya başlayacaktır. Onu desteklemek için topa ayakla vurma, anne-baba futbol günü gibi etkinlikler planlayabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir;  Kodlama Eğitimi Veren Okullar

Bu makale Elif Biçer tarafından 27 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
Sonraki Makaleye Göz Atın
Okullarda Sosyal Sorumluluk Projeleri Okullarda sosyal sorumluluk proje örnekleri nelerdir? Bu projelerin öğrencilere katkıları nedir? Sosyal sorumluluk projeleri neden önemlidir?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Şerifali Gülen Yüzler Anaokulu Özel Okul
Özel Şerifali Gülen Yüzler Anaokulu

Sancaktepe şubesinde kızım eğitim görmekte ve eğitim sisteminden çok memnun kaldığım bir okul . Bence Şerifalide’de fark...

Özel Güngören Pembe Mavi Yuvam Anaokulu Özel Okul
Özel Güngören Pembe Mavi Yuvam Anaokulu

Sınıfları temiz ve düzenli ayrıca çocukarın güveniğini sağlığını tehdit edebilecek materyaller yok. Sınıf mevcutları az...

Özel Bihter Anaokulları Yıldırım Şubesi Özel Okul
Özel Bihter Anaokulları Yıldırım Şubesi

Hayatımda gördüğün en güzel ilgili alakalı okul Atölye sistemi çocuklar bütün gün biryerde kalıp canları sıkılmıyor. Çoc...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum