3 Büyük Çocukluk Korkusunun Üstesinden Gelmek için İpuçları
5 yaşın altındaki çocukların birçok şeyden korkmaları çok normaldir, küçükler için dünya çok büyük ve ürkütücü görünebilir. Çoğu zaman ebeveynler çocuklarını rahatlatarak bu korkuları yatıştırabilirler. Aşağıda çocuklarda yaygın olan bazı korkular ve bunlarla nasıl başa çıkabileceğiniz yer alıyor.
Karanlık Korkusu
Küçük çocuğunuzun uyku zamanı bazı şeylerden özellikle de karanlıktan korkması çok normal ve doğaldır. Onun zihnini rahatlatmanız için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Çocuğunuzun odasına küçük bir gece lambası yerleştirin veya yakınlardaki bir odanın ışığını açık bırakın.
- Çocuğunuza uyku zamanı geldiğinde onu rahatlatacak ve mutlu edecek istikrarlı bir uyku düzeni kurun. Vücuduna rahatlatıcı bir yağ sürebilir, ninniler söyleyebilir, hafif müzikler dinleyebilir, kitap okuyabilir, dua edebilir veya günün iyi kısımlarından konuşabilirsiniz.
- Çocuğunuzu yakında olduğunuzu hissettirerek rahatlatın. Yan odada konuştuğunuzu, bulaşık yıkadığınızı hatta televizyon izlediğinizi duysa bile gevşeyecektir.
- Uyurken yanında olacak bir arkadaş edinin, mesela yumuşacık ve sevimli bir peluş oyuncak.
Ayrılık Korkusu
Özellikle 2 ve 3 yaşındaki çocukların okulda veya bakıcıyla birlikteyken sizden uzakta olmaktan korkmaları çok normal. Bu konuda şunları yapabilirsiniz:
- Neşeli bir tavır takının ve çocuğunuza nereye gideceğini, ona kimin bakacağını önceden anlatın.
- Her zaman geri döneceğinizden emin olmasını sağlayın.
- Ayrılık zamanı geldiğinde çocuğunuza sıkıca sarılın ve geri geleceğini söyleyin. Sonra arkanızı dönün ve çabucak uzaklaşın. Geri dönmeyin veya bakmayın. Öğretmeni veya bakıcısının yanında güvende olacaktır.
Fırtına Korkusu
Hepimiz şunu kabul etmeliyiz ki, fırtınalar büyükler için bile korkutucu olabilir! Bu yüzden küçük çocuğunuzun fırtınalardan korkması gayet normaldir. Bu konuda yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz:
- Çocuğunuzu güvende olduğu ve olacağı konusunda rahatlatın. Okulda veya bir oyun buluşması sırasında fırtınadan korkması ihtimaline karşı sorumlu kişinin bu korkuyu önceden bilmesi ve bu duruma hazırlıklı olması gerekir.
- İnternet ve televizyondaki haberleri çocuğunuzun görüş açısından ve duyma menzilinden uzakta tutun. Medya fırtına haberlerinin abartır ve bu nadir trajedileri görmek çocuğunuzun sağlığı açısından iyi değildir.
- Çocuğunuza biraz meteoroloji öğretin! Gök gürültüsü ve şimşek nasıl oluşur, bitkiler ve hayvanlar su ihtiyaçlarını karşılamak için yağmura nasıl ihtiyaç duyarlar anlatın.
Bu korkular konusunda çocuğunuza yardımcı olmanın kilit noktası yaşa-uygun bir eğitim, bolca destek, olumlu ebeveynlik ve güvende hissetmesi için bolca fırsat. Korkular çocuğunuzun uyuma, yemek yeme, okula gitme gibi fonksiyonlarını etkileyecek kadar şiddetli hale geldiğinde ise lisanslı bir çocuk terapistine hatta oyun terapistine başvurma zamanı gelmiştir.
Bu yazı Ataşehir Özel Mia Mutlu İlk Adımlar Anaokulu kurucusu Arif Bilici tarafından derlenmiştir.