Anne - Çocuk İlişkisi
Çocuğun tüm gelişim alanlarının şekillenmesinde en önemli varlık annedir. Çocuk için anne; gözünü açtığı andan itibaren ilk bağlanma ve sevgi nesnesidir. Varlığıyla çocuğa, güvende olduğunu hissettirir, sevgi verir ve temel bakım ihtiyaçlarını karşılar. Anne - çocuk arasındaki ilişki ile ilgili bilmeniz gerekenleri Mazeret Yok Anaokulu Uzman Psikoloğu Hilal Akmeriç sizler için derledi.
Anne - Çocuk ilişkisi nasıl olmalıdır?
Anneler, çocuğun gelişim süreci içerisinde çevresel uyaranlar sayesinde edindiği bilgileri içselleştirmesinde aktif ve etkin rol oynarlar. Bu süreçte annenin sevgi ve ilgisini dengeli, tutarlı, koşulsuz ve sürekli olarak vermesi, çocuğun ruhsal sağlığı ve kişilik gelişimini olumlu yönde etkiler.
Anne ve çocuk arasındaki iletişim, nitelikli, ilgili ve destekleyici olmalıdır. Annesiyle arasında sağlıklı bir iletişim olduğunu hisseden çocuk, ebeveynleriyle işbirliği yapmaya daha yatkın olur. Annenin ruhen güçlü olması için, çocuğuyla arasında güvenli bağlanmanın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Çocuk ile anne arasında oluşan güven duygusu, çocuğun tüm yaşamında kişiler arası ilişkilerinin temelini oluşturur.
Anne - Çocuk arasındaki ilişkinin güçlü olması için annenin yapması gerekenler;
- Empati kurmalı. Öncelikle çocuğunu dinlemeli, ona saygı duymalı ve davranışlarının altında yatan sebepleri anlamaya çalışmalı.
- Oyun oynamalı. Mutluluk ve sevgi hormonlarını harekete geçirecek aktif oyunlar oynayarak çocukla bağ kurmaya çalışmalı. Oyun sayesinde çocuğun işbirliği yapma isteğini uyandırmalı.
- Fiziksel temasta bulunmalı. Sarılmalı, göz teması kurmalı, gülümsemeli, saçını okşamalı ve sevgi dolu sözler söylemeli.
- Çocuğun sevildiğini, varlığından mutluluk duyulduğunu ona hissettirmeli.
- Zamanının büyük bir kısmını çocuk yetiştirmeye adamak zorunda hissetmemeli.
- Çocuğun ilgilendiği durum her ne olursa olsun, çok ilginç olduğunu çocuğa hissettirmeli.
- Çocuğun güvende hissetmesini sağlamalı.
- Bireysel olarak zaman geçirmeli. Her gün en az 15- 20 dakika bile olsa çocuğun istekleri ve kendi isteklerini göz önünde bulundurarak nitelikli zaman geçirmeli. Çocuğun yönlendirmesine izin vermeli.
- Zaman geçirirken teknolojik aletlerden (telefon, tablet, televizyon) uzak durmalı. Göz teması kurarak ve odaklanarak ilgisini, çocuğa tam olarak hissettirmeli.
- Geçiş süreçlerinden önce çocuğun iç dünyasına girebilmeli. Örneğin tablette oyun oynadığı esnada yemek zamanı geldiyse emir vermek yerine, çocuğun yanına oturup oynadığı oyun hakkında sohbet ederek “Şimdi yemek zamanı” diyebilmeli.
- Çocuğun olumlu ve olumsuz tüm duygularını kabul etmeli. Duygularını anladığını ve koşulsuz kabul ettiğini hissettirmeli. Bu sayede çocuğun duygularını rahatça ifade edebilmesine olanak sağlanmalı. Anne, kendi duygularını yöneterek çocuğuna doğru rol model olmalı.
- Yemek zamanlarında ve uyku öncesinde çocuğuyla sohbet etmeli. Çocuğun içini dökmesini sağlayarak anne- çocuk ilişkisinin derinleşmesine fırsat vermeli.
- Çocuğuyla yaşadığı her anın tadını çıkarmalı. Mükemmel anne olmaya çalışarak kendini yetersiz hissetme duygusundan uzaklaşmalı, insan olduğunu unutmamalı ve farkındalığını artırmalı.
Bu makale Mazeret Yok Anaokulu Uzman Psikoloğu Hilal Akmeriç tarafından yazılmıştır.