Okul Fobisi Nedir?
Okula gitme zamanı geldiğinde çocuğunuz ağlayarak ya da bağırarak gitmek istemediğini mi söylüyor? Çocuğunuz hafta sonun gelmesini iple mi çekiyor? Pazar akşamı başlayan mide bulantıları, baş ağrıları okula gitmeme sözünü duyduktan sonra son mu buluyor? Çocuğunuz okula başladığından beri mutsuz, iştahsız ve çevresinde olan bitene ilgisiz mi gözüküyor?
Çocuğunuz “okul fobisi” yaşıyor olabilir
Okul fobisi, genellikle 5-8 yaş ile 11-12 yaş grubu arasında görülen çocuğun kuvvetli bir endişe ile okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul fobisi ile ilgili toplumdaki genel algı bunun çocuğun okula başladığı ilk zamanlar ortaya çıktığıdır, ancak bu durum çocuğun okula başladığı süreçte değil daha sonraki süreçlerde de görülebilir.
Anne-babadan ayrılma kaygısı
Çocuklar anaokuluna ve ilkokula başlarken anne-babadan ayrılma kaygısı yaşayabilirler. Bu durum “ayrılık anksiyetesi” olarak adlandırılmaktadır. Çocuk ilk kez okul ortamına girdiği için bu süreçte kuruma güven duymada zorluk yaşar ve anne-babasının yanında olmasını ister. Ancak bir süre sonra okulda yapılan çalışmalara katıldıkça okula ve öğretmenine güven duyarak okula uyum sürecini tamamlar. Bu süreç ortalama iki hafta kadar sürmektedir. Çocuk anne-babadan ayrıldığı zaman ağlamakta, ama bir süre sonra sakinleşerek grup katılımını sağlayabilmektedir. Ancak okul fobisi yaşayan çocuk, annesine ve anne yerine bağlandığı baba, anneanne, babaanne, bakıcıya bağlılık gösterir; sevdiği ve alıştığı bir ortamdan, sevdiklerinden ayrılmak istemez. Çocuğun alışma süreci içinde gösterdiği direnç, tepkiler zamanla ortadan kaybolmadığında bu durum kaygıya dönüşebilir ve okul fobisi olur.
Okul fobisi; aşırı koruyucu ve baskıcı bir tutum sergileyen, boşanma ve yeni kardeş doğumu durumları olan, iletişim problemleri yaşanan, genetik olarak kaygı durumuna yatkınlığı olan ailelerin çocuklarında sıkça görülmektedir.
Okul fobisi yaşayan çocuk ile okul kaçağı olmak
Okul fobisi olan çocuklar okula gelmek istemediklerinde anne-babaları ile bu durumu paylaşmaktadır ve okula gitmediği zaman evde kalır. Okula gitmek istememesinin temelinde başarısızlık korkusu, sınıf içinde aktif olamama gibi kaygı durumunu arttıran nedenler bulunur. Genellikle okul ödevleri ile ilgilidirler. Oysaki okuldan kaçan çocuklarda; okulu sevmeme, ders yapmak istememe, akademik bir amaçlarının olmaması durumu söz konusudur. Okuldan kaçtıkları zaman anne-babalarına haber vermezler ve okulda olmaları gereken zamanı ev dışındaki mekânlarda geçirmeyi tercih ederler.
Okul fobisi nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda okul fobisi; okuldan, sosyal faaliyetlerden ve öğrenme yaşantısından uzaklaştıkları için, sosyal ve akademik gelişimlerinde ciddi eksikliklerin oluşmasına sebep olabilir. Bu sebeple bir uzman desteği almaya ihtiyaç vardır.
Uzmanlar, okul fobisine sebep olacak nedenleri belirleyerek psikoterapi desteği sağlar. Bu yöntem çocukların bir an önce okula dönmesi için olumlu bir etki sağlamaktadır. Ancak bireysel psikoterapinin yanı sıra öğretmen ve anne-babanın sergilediği tutumların değiştirilmesi konusunda yönlendirme yapılması sürecin kolay atlatılmasına destek olacaktır.
Bu yazı ilginizi çekebilir; Okul Fobisi Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Bu yazı ilginizi çekebilir; Okul Fobisi Olan Çocuğa Öğretmen Nasıl Davranmalı?