Birçok Ülkenin Gıpta Ettiği Japon Eğitim Sistemi`nin Farkları
Japon halkı zekalı, iyilikleri, nezaket ve sağlıkları ile bilinir. Ama neden bu ulus bu kadar benzersiz ve dünyanın geri kalanından farklı? Bright Side adlı internet sitesi şu cevabı veriyor: İnanılmaz ölçüde havalı bir eğitim sistemine sahipler!

Görgü Kuralları Bilgeden Önce Geliyor
Japon okullarında, öğrencilere, 4. sınıfa kadar (10 yaşına gelene kadar) sınav yapılmaz. Sadece küçük testler yapılıyor. İlk 3 yıllık okulun amacı, çocuğun bilgisini veya öğrenimini ölçmek değil, görgü kurallarına sahip olması ve karakterlerini geliştirmesi. Çocuklara diğer insanlara saygı duyulması, hayvanlara ve tabiata karşı nazik olmalaro öğretilir. Ayrıca cömert, merhametli ve empati duygusu gelişmiş olmayı öğrenirler. Bunun yanında çocuklara özdenetim ve adalet gibi nitelikler öğretiliyor.

Öğrenim Yılı 1 Nisan'da Başlar
Dünyadaki çoğu okul ve üniversite akademik yılına Eylül veya Ekim'de başlarken Japonya'da akademik ve iş takviminin başlangıcı olan Nisan ayıdır. Okulun ilk günü genellikle en güzel doğal fenomenlerden biri olan çiçeklenme zamanı ile denk gelmektedir. Öğrenim yılı 3 dönemde gerçekleşir: 1 Nisan - 20 Temmuz, 1 Eylül - 26 Aralık, 7 Ocak - 25 Mart. Yaz aylarında Japon öğrencilerin tatilleri 6 hafta sürüyor. Ayrıca kış ve ilkbaharda iki haftalık tatili var.

Sınıflarını Kendileri Temizliyorlar
Japon okullarında öğrencilerin derslikleri, kafeteryaları ve hatta tuvaletleri tek başlarına temizlemesi gerekiyor. Temizlik sırasında öğrenciler küçük gruplara ayrılır ve yıl boyunca belli görevlere atanırlar. Japon eğitim sistemi, öğrencilerin okullarını kendi kendilerine temizlemeleri bir takımda çalışmayı ve birbirlerine yardım etmeyi öğretir. Ayrıca, süpürme, paspas ve silme, çocukların kendi çalışmalarına ve başkalarının çalışmalarına saygı duymalarını sağlar.
Facebook ve instagram sayfamızda yer alan videodan "O-SOJI" denilen bu olayı izleyebilirsiniz.

Yemeklerini Sınıflarda Yiyorlar
Japon eğitim sistemi, öğrencilerin sağlıklı ve dengeli yemek yemelerini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapar. İlkokul ve ortaokullarda öğrenciler için öğle yemeği sadece nitelikli şefler tarafından değil aynı zamanda sağlık meslek mensupları tarafından geliştirilen standart bir menüye göre pişirilir. Sınıf arkadaşları sınıflarında öğretmenle birlikte yemek yiyorlar. Bu, olumlu öğretmen-öğrenci ilişkileri kurmaya yardımcı olur.

Okul Sonrası Etütler Yaygın ve Popülerdir
İyi bir ortaokula girebilmek için Japonya’da pek çok öğrenci okul sonrası etüdlere veya özel derslere katılır. Bu okullarda dersler akşam saatlerinde gerçekleşir. Japonya’da akşam geç saatlerinde okuldan çıkan bir grup çocuk görmek sıradan bir durumdur. Japonya’da öğrenciler günde 8 saat eğitim görürler ancak haftasonu ve bayramlarda ders çalışırlar. Bu ülkedeki öğrencilerin, ilkokul, ortaokul ve lisede sınıfta kalmamaları şaşılacak bir şey değildir.

Japon şiiri ve Kaligrafi Dersleri Alırlar
Japon kaligrafisi veya Shodo, bir bambu fırçasını mürekkep içine daldırıp kağıda hiyeroglif yazmak için kullanmayı içerir. Japon insanlar için, Shodo geleneksel resimden kadar popüler bir sanattır. Öte yandan Haiku, okuyanlara derin duygular iletmek için basit ifadeler kullanan bir şiir biçimidir. Her iki ders de çocuklara kendi kültürlerine ve yüzyıllarca süregelen eski geleneklerine saygıyı öğretiyor.

Neredeyse Tüm Öğrenciler Aynı Okul Kıyafetini Giyer
Hemen hemen tüm ortaokullar öğrencilerinin okul kıyafeti giymesini ister. Bazı okulların kendi kıyafetleriyle donatılmış olmalarına karşın, geleneksel Japon okul üniformaları, erkekler için askeri bir tarz ve kızlar için denizci kıyafetlerinden oluşur. Kıyafet politikanın amacı, öğrenciler arasındaki sosyal engelleri kaldırmak ve onları çalışma ortamına sokmaktır. Ayrıca, okul forması giyen çocuklar arasında topluluk duygusunu geliştirmeye yardımcı olur.

Devamlılık Oranı %99
Muhtemelen hepimiz hayatımızda hiç olmazsa bir kez okulu asmışızdır. Bununla birlikte, Japon öğrenciler dersleri atlamıyorlar ve ne de derse geç kalıyorlar. Dahası, Japonya'daki öğrencilerin yaklaşık %91'i öğretmenin söylediklerini hiçbir zaman kaçırmıyor. Kaç tane ülke bu tür istatistikleri övünebilir?

Üniversite Hayatları Tek Bir Sınava Bağlıdır
Lise bitiminde, Japon öğrenciler geleceğine karar veren çok önemli bir sınava girmek zorundalar. Bir öğrenci, gitmek istediği üniversite için belirli bir puan yapması gereksinimi vardır. Bir öğrenci bu puana ulaşmazsa muhtemelen üniversiteye gidemez. Rekabet çok yüksek - lise mezunlarının yalnızca %76'sı lisedenden sonra eğitimlerine devam ediyor. Yüksek öğretim kurumlarına giriş hazırlığının "sınav cehennemi" olarak adlandırılması hiç de şaşırtıcı değil.

Üniversite En İyi Tatil
'Sınav cehennemi' geçiren Japon öğrenciler genellikle üniversite bir ara verirler. Bu ülkede, üniversite genellikle kişinin yaşamının en iyi yılları olarak kabul edilir. Bazen, Japon halkı bu dönemi işten önce bir 'tatil' olarak nitelendiriyor.