fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Bitmeyen Çile: Ödevler

Görüntülenme Sayısı: 8807

“Ödevin yok mu senin?”, “Ödevini yaptın mı?”, “Ödevini yapmadan sakın bilgisayarın başına oturma”, “O ödevler hala yapılmadı mı?”, “Saat kaç oldu hala ödevin başına oturmadın mı?”, “Koca hafta sonu bitti şimdi mi ödev yapmak geldi aklına?”

Bitmeyen Çile: Ödevler

Neden Hemen Ödeve Oturmazlar?

Evinizde bu cümleler çokça sarf ediliyorsa ödevler sizin için gerçekten çile haline gelmiş demektir. Neden bazı öğrenciler okuldan gelir gelmez anne-babaları hatırlatmadan ödevlerini yaparlar da bazı öğrencilere sürekli hatırlatılmasına rağmen neden yapmak istemezler? Neden öğretmenlere evde ödev yaptıramıyorum dediğimizde öğretmenlerden yapıcı bir çözüm gelmez? “Ödev yaptırmayacaksanız”, “o çocuğunuzun sorumluluğu”, “çocuğunuz ödevlerini kendisi yapacak” cevabı neden çözüm olmaz?

Ödev Çocuğun Sorumluluğu

Evet, ödev çocuğun sorumluluğu fakat ne yapacağız da o çocuk ödevlerini hatırlatmadan, yalvarmadan, tehdit etmeden, sonuna ödüller koymadan düzenli olarak ödevlerini yapar hale gelecek? Ya da ödevini düzenli yapan çocukların anne-babaları sizden farklı ne yaptı da o çocuklarda ödev sorunu yaşanmıyor?

Sorular çok, cevaplar karışık. Aslında çocukların motivasyon şekilleri de bu durumu belirlemekte. Bazı çocukların iç motivasyonu yüksektir. İç motivasyonu yüksek çocuklarda ödev yapma alışkanlığı daha kolay oturur. Dış motivasyona ihtiyaç duyan çocuklarda rehberliğe ihtiyaç duydukları için ödev yapma alışkanlığı zaman alır.

Motivasyon Önemli

Her şeyden önce çocuğun motive olması önemli. Çocuğunuza eğer ödevlerde yardım ediyorsanız öncelikle kendi davranışlarınızı gözlemlemenizi öneririz. Çok müdahaleci, eleştiren, anında düzelten ve sürekli kontrol halinde bir yardımcı mısınız yoksa gerektiği, çocuğun ihtiyaç duyduğu zamanda müdahale eden, eleştirmeden hatalarını bulmasını sağlayan, gölge misali bir yardımcı mısınız? Eğer ilk kategorideyseniz çocuğunuzu ödev yapması için motive edemezsiniz. Bu müdahaleci tavır zaten ödev yapmaktan sıkılan çocuğun bu zaman dilimini daha da can sıkıcı hale getirecektir. İkinci kategorideyseniz yani destekleyen, çocuk ihtiyaç duyduğunda yardım edenseniz çocuğunuzun ödev yapma motivasyonunu desteklediğinizi bilmenizde fayda var.

Bitmeyen Çile: Ödevler

Takvim Oluşturun

Ödev yapma zamanını beraber belirleyin. Bu zamanı belirlerken çocuğa dinlenmesi için fırsat verin. Dinlensin, oyun oynasın, hareket etsin. Okuldan gelir gelmez hemen bir yemek yiyip ödeve başlaması çocuğu yoracaktır. Uygun zamanı belirledikten sonra uygun çalışma saatleri de belirlemeniz gerekmektedir. Çocuğunuzun çok uzun süre masa başında oturup çalışmasını beklemeyin. Çocuğun yaşına göre 20 dakikadan başlayıp yaşı ilerledikçe artan çalışma dilimleri belirleyin. Her 20 dakika çalışma aralığından sonra çocuğun dinlenmesi için yine fırsat verin. Burada şuna dikkat etmeniz önemli: 20 dakikalık çalışma süresi belirlendiğinde 1. Sınıf öğrencisinin 1 sayfalık yazı ödevinde son iki satırı kaldıysa yarım bıraktırıp dinlenme molası vermeyin. Bitirip öyle dinlendirmek çocuğun ödevlerini yarım bırakıp dinlenmeyi alışkanlık haline getirmesine neden olabilir.

Gereksiz Ödüller Vaat Etmeyin

Çocuğunuzun çalışması için sürekli ödül vaat etmeyin. Çocuk ödevi kendine ait yapması gereken bir iş olduğu için yapmalıdır. Siz sadece ödev yapması için teşvik etmelisiniz. Öğretmeniyle tehdit etmenin çocuk için sizde yarattığı kadar bir anlamı olmayabilir. Yapmadığı takdirde sonuçlarıyla karşılaşmak da çocuğunuzun sorumluluğu olmalı. Yapmadığı zaman öğretmeniyle kuracağı iletişimi siz belirlemeyin. Öğretmenine neden ödevini yapmadığını kendi ifade etsin ve bu durumla kendi başa çıksın.

Sürekli yeni yöntemler denemeyin. Çalışması için koyduğunuz kuralları değiştirmeyin. Tutarlı olun.

Ödev yapmasında ne yaptıysanız sonuç alamadıysanız çocuğunuzun öğrenmeyle ilgili bir sorunu olabileceği ihtimalini de gözden kaçırmayın. Ders çalışmayla ilgili çözüm bulamadığınız problemlerinize yardımcı olmak için okul rehberlik servisinden ve sınıf öğretmeninizden yardım alarak destek alabilirsiniz.

Ayrıca bakınız; Ödev Gerekli mi?

Bu makale Esin Acartürk tarafından 11 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Okuma Yazma Bilen Çocukların Gururlu Velileri Öğrenci gelişimi erkenden sağlanırsa eğitim döneminde ne gibi farklılıklar yaşanır? İşte sizlere erken yaşta okuma-yazma öğrenmiş çocukların velilerine dair ufak bir hikaye...
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Ataşehir Sevinç Koleji Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Ataşehir Sevinç Koleji Anadolu Lisesi

Özellikle kış sporlarında alışılmışın dışında başarılarla biz velileri ve öğretmenlerini gururlandıran öğrencileri yetiş...

Özel Mucit Çocuklar Anaokulu Özel Okul
Özel Mucit Çocuklar Anaokulu

Tek kelime ile mükemmel okul.. Cocuklara olan ilgilerini anlatmaya gerek yok kesinlikle gormelisiniz cocuklara oldugu ka...

Özel Şerifali Sevinç Koleji Anaokulu Özel Okul
Özel Şerifali Sevinç Koleji Anaokulu

Okulumuzdan ve öğretmenimizden çok memnunuz çocukların mutluluklarını ve güvenliklerini önemsiyorlar

Üye Girişi

Şifremi Unuttum
Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum