fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Çocuğumun Sosyal Medya Hesabı Olmalı Mı?

Görüntülenme Sayısı: 4804

Çocuklarımızı internetten ne kadar uzak tutabiliriz? İnternet kullanımı çocuklara iyi mi gelir yoksa kötü mü? İnternet olmaması biz yetişkinler için elektrik kesintisiyle eşdeğer anlama gelirken çocuklarımızın hiç kullanmamasını istemek ne kadar doğru?

Çocuğumun Sosyal Medya Hesabı Olmalı Mı?

İnternet Kullanma Yaşı

Son yapılan araştırmalar Kuzey ülkelerinde internet kullanım yaşının 7’e kadar düştüğünü gösteriyor. Aslına bakarsanız çocukları bebekliklerinden itibaren internete adım adım yaklaştırıyoruz. Hemen hemen tüm bebeklere Youtube üzerinden şarkılar dinletiyoruz, 3-4 yaşındaki çocuklar yine youtube’dan bitmek bilmeyen sürpriz yumurta açan ya da şekerleri savuran çılgın insanları izliyor. Bu arada Youtube’un yaş sınırlaması 13. Ayrıca 13 ve 17 yaş arası için aile izni istiyor.

Sosyal Medya Sınırı Nasıl Koyuyor?

Genel olarak hemen hemen tüm sosyal medya hesaplarının yaş sınırlaması 13’ten başlıyor. Tabi ki uygulamada bu sınırlama göz ardı ediliyor. Çünkü kullanımda sadece kullanıcının beyanı esas alınmakta. Çocuk 14 yaşında olduğunu beyan ettiğinde sosyal medya hesabı bu beyanı kabul ediyor ve uygulamayı kullanmasına izin veriyor. Bu da şu sonucu gündeme getiriyor; yaş sınırlaması sosyal medya hesaplarında işe yaramıyor, çocuk istediği zaman bu hesaplara ulaşabiliyor.

Araştırmalar Ne Diyor?

2015 yılında Avrupa Birliği çocukların sosyal medyaya erişimi konusunda ortak bir politika oluşturma kararı aldı ve yaş sınırlamasının 16’ya çıkarılması gündeme geldi. Bir grup bunu onaylarken bir grup ta bu sınırlamanın işe yaramayacağı ve aksine çocukları yalan beyan vermeye alıştıracağı görüşünü savundu.

Amerikan Pediatri Akademisi çocukların sosyal medya kullanımlarına dair yaptığı araştırmanın bulgularını yayımladığında ortaya çıkan gerçek şu; Facebook gibi sosyal iletişim ağlarının iletişimi artırma, bilgiye erişim, bilgiyi kullanma ve benlik gelişimine faydaları olmasına rağmen tüm online paylaşımların olumsuz yanları da ciddi boyuttadır.

Rakamlar Ne Gösteriyor?

Sosyal ağlar gün geçtikçe artıyor, gençlerin %22’si sevdikleri sosyal medya hesabına günde 10 kereden fazla giriyor. Toplam ziyaretin %75’ini ise kendi çocuklar kendi cep telefonlarıyla gerçekleştiriyor. Sosyal ağlardaki bu hareketlilik ister istemez siber zorbalık risklerini artırıyor. Ve yeni bir terim karşımıza çıkıyor; Facebook depresyonu. Arkadaş olarak eklenmeme, yayınlanan gönderinin beğeni almaması ve en kötüsü siber zorbalık.

Çocuklarımıza sosyal medya hesabı açma yasağı getiremeyeceğimiz aşikar. Fakat yapabileceklerimiz var. Bir sosyal medya hesabı açma becerisine sahip çocuğunuza bu ağlarda kendini koruma yollarını, gizlilik ve güvenlik ilkelerini öğretebilirsiniz. Çocuklarınız belli bir yaşa gelene kadar onların sosyal medya hesaplarının takipçisi olmanızda da fayda var tabii.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Güvenli İnternet Kullanımı adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Bu makale Esin Acartürk tarafından 07 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
Sonraki Makaleye Göz Atın
Çocukluk Kabusu: Zorbalık Akran zorbalığı nedir? Çocuğunuzun okulda zorbalığa maruz kaldığını nasıl anlarsınız? Zorbalığa uğramak çocuğunuzun hayatında ne gibi değişikliklere yol açar?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Maltepe Oyun Anaokulu Özel Okul
Özel Maltepe Oyun Anaokulu

Çocuklarla sürekli olarak görüşme yapan öğretmenler var ve çocukların sorunlarıyla hep ilgileniyorlar

Özel Sancaktepe Tercih Yazılım Anaokulu Özel Okul
Özel Sancaktepe Tercih Yazılım Anaokulu

Kıymetli öğretmenlerimiz kızlarımızla duygusal bağ sağladığı için canı gönülden teşekkür ederim

Özel Dragos Hayal Bahçesi Anaokulu Özel Okul
Özel Dragos Hayal Bahçesi Anaokulu

Okul seçimi oldukça sıkıntılı bir süreç bizim de bir sürü kriterimiz vardı ve çok okul gezdim. Birçok okul gezdikten son...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum