fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Çocuğumuz Mutlaka Müzik Aleti Çalmalı Mı?

Görüntülenme Sayısı: 26316

Müziğin insan hayatı için önemi su götürmez bir gerçektir. Sokrates’in de dediği gibi; ‘Müzik ruhun gıdasıdır’ ve aslında her birey anne karnındayken müzikle tanışır. Bebeğin daha doğmadan dinlemeye başladığı müzikler, gelişimine de olumlu yönde katkı sağlar. Müzik, çok fazla farkında olmasak da hayatımızın her evresinde yanımızdadır. Bunun önemini bilen anne-babalar da çocuklarının müzikle iç içe olmasını ve bir enstrüman çalmasını ister.

Çocuğumuz Mutlaka Müzik Aleti Çalmalı Mı?

Çocuğun bir müzik aleti çalması ona birçok yönden katkı sağlar. Müzikle uğraşan çocuk, kendini daha iyi ifade eder ve yaratıcı düşünmeye başlar. Müzikle beraber disiplin kavramına da alışır. Akademik performansı artar ve okuma-yazmayı öğrenme evresini çok daha rahat atlatır.

Çocuğunuza Enstrüman Çalması İçin Baskı Yapmayın!

Aileler, çocuklarının her zaman en iyi eğitimi almasını ister. Bu istek çocuklar üzerinde her zaman doğru etki yapmayabilir. Yani çocuğunuz için bir karar verirken onun isteklerini de mutlaka dikkate almalısınız. Çocuğunuz hangi müzik türünü seviyor, hangi müzik aletini çalmak ister, bu konuda yeteneği ve isteği var mı? Bunlar çok dikkat etmeniz gereken sorulardır. Çocuğunuza baskı yaparak birden fazla müzik aleti eğitimi aldırmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu konudaki bir uzmanla görüşerek, çocuğunuzun fiziki yapısına uygun olan enstrümanlar arasından seçim yapmak en doğru yaklaşım olacaktır. Eğer çocuğunuza sevmediği bir enstrüman için eğitim aldırtırsanız ona yarardan çok zarar ve zaman kaybı vermiş olursunuz.

Çocuğumuz Mutlaka Müzik Aleti Çalmalı Mı?-1

Müzik Eğitimine Başlamak İçin En Uygun Yaş Kaçtır?

Uzman müzik eğitmenleri çocukların müzik eğitimine başlarken ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmenin önemini vurgulamaktadırlar. Çocukları yönlendirmeden önce bu konuda uzman bir müzik eğitmeniyle görüşmeniz ve çocuğunuzu müzik eğitmeniyle tanıştırmanızda fayda var. Hatta bir kursa gidip bütün müzik aletlerini incelemesine fırsat tanıyın.Uzmanın yönlendirmesiyle eğer çocuğunuzun da isteği varsa başlamanız daha sağlıklı olacaktır. Yaş konusunda da yine size en iyi yönlendirmeyi müzik konusundaki uzman kişiler yapacaktır. Müzikte başarılı olan insanların genelde 3-4 yaşlarında müzikle ilgilenmeye başladıklarını biliyoruz. Fakat müzik bir yetenek işidir ve unutulmamalıdır ki müzikte iyi yerlere gelen insanların çok küçük yaşlarda müzikle iç içe olması bu yetenekle doğrudan ilgilidir. Çocuğunuz bu yaşlara ulaştığınızda müzik konusunda uzman bir kişiyle yapacağınız görüşme size en doğru sonucu verecektir.

Çocuğumuz Mutlaka Müzik Aleti Çalmalı Mı?-2

Müzik Eğitimi Çocuğu Ne Yönde Etkiler?

Müzik eğitimi çocuğun bilişsel gelişimine çok önemli katkı sağlamaktadır. Müziğin çocukların gelişimi üzerindeki etkisi üzerine bugüne kadar birçok araştırma yapılmıştır. 1998 yılında ABD’de yapılan ve oldukça geniş çaplı bir kitleye hitap eden bir araştırmada; müzik eğitimi almış öğrencilerin, müzik eğitimi almayanlara göre daha fazla akademik başarı elde ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Amerikan Psikoloji Derneği’nin ilkokul öğrencileriyle yapmış olduğu bir araştırmada ise, müzik dinlemenin bilişsel olguları öğrenmede pozitif bir etki yarattığı görülmüştür.

Ülkemizdeki devlet okullarında müzik eğitimi herkesin bildiği üzere yeterli düzeyde verilmemektedir. Çocuğun gelişiminde müziğin etkisi bu kadar büyükken, okullardaki müzik derslerinin çok az öneme sahip olması da çok üzücüdür. Ama gün geçtikçe çoğalan özel okullar müzik konusunda da çok daha iyi eğitim fırsatı sunmaktadır.

Okulda alınan müzik eğitiminin yanı sıra aileler çocuklarının özel olarak da müzik ve enstrüman eğitimi almasını ister. Bunun en büyük sebebi ise zamanında kendi çalmak istediği ama çalamadığı müzik aletini çocuğunun öğrenip çalmasıdır.

Çocuğumuz Mutlaka Müzik Aleti Çalmalı Mı?-3

Sizde bu istekler doğrultusunda çocuğunuzun bir müzik aleti çalmasını istiyorsanız şu soruları gözden geçirin;

  • Çocuğunuz bir müzik aleti çalmak istiyor mu?
  • Belirlediğiniz müzik aletini çocuğunuz mu istiyor yoksa siz mi seçtiniz?
  • Belirlenen müzik aleti çocuğunuza uygun mu?
  • Çocuğunuzun bu müzik aletini çalmaya ilgisi var mı?
  • Çocuğunuzun bu müzik aletini çalmaya yeteneği var mı?

Bir müzik aletini keyifle çalan bir çocuk mu yoksa müzik kursuna giderken eziyet çeken bir çocuk mu? Bunu belirleyecek tek şey çocuğunuzun kararı olacaktır. Çocuğunuzu bir müzik aleti çalmaya teşvik etmek, onu konserlere, müzikallere götürmek, müziği olanca varlığıyla çocuğunuzun hayatına dahil etmek oldukça önemli. Fakat bir müzik aleti çalması konusunda eğer istemiyorsa ısrarcı olmak çocuğunuzun müziğe karşı olumsuz bir algı geliştirmesine neden olabilir.

Bu makale Furkan Namlı tarafından 28 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Çocuklarda Psikomotor Gelişim Psikomotor gelişim nedir? Çocuklarda psikomotor gelişimi desteklemek için hangi aktiviteler yapılabilir? Psikomotor gelişim ile ilgili tüm detaylar makalemizde.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Beylikdüzü Key Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Beylikdüzü Key Koleji İlkokulu

Öğretmenler çok içten ve tecrübeli. Öğrencim olmamasına rağmen yine de bizlerle sohbet ediyorlar. Öğrencileri ile iletiş...

Özel Mektebim Koleji Beykent İlkokulu Özel Okul
Özel Mektebim Koleji Beykent İlkokulu

Teknolojik imkanlarını çok farklı ve yükseklerde görüyorum. Bu çağdaş eğitim modelini Atatürk İlke ve İnkilaplarıyla bir...

Özel Ümraniye GEN Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Ümraniye GEN Koleji İlkokulu

Kızım 1. sınıfa gidiyor. Sene başında bir çok okul araştırıp Gen Koleji'ne göndermeye karar verdik ve kaydını yaptırdık....

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum