Müzik Dersi Almanın 6 Faydası
Çocuğunuzun bir enstrüman çalmaya yönelmesi, müzik kulağının hassas olmasını sağlamanın yanında, eğitimini ve sosyal etkileşimini de etkileyecek, gerekli becerileri geliştirmesini de sağlayacaktır. Çocuğunuz enstrüman seçimi konusunda kararsız ise, ona keman ya da piyano dersleri için küçük kayıtlar dinletebilirsiniz. Belki tekrar bir “Beethoven” olmayacak hayatımızda ama sabırlı olarak pratik yöntemlerle matematiğin yanında müzik eğitimi de alarak akademik hayatındaki olumlu yansımaları kısa sürede göreceksiniz. Peki müzik eğitiminin faydalarını nasıl gözlemlersiniz?
Akademik Becerileri Geliştirir
Müzik ve matematik iç içedir. Müziğin çocuğun gelişimine etkileri arasında akademik becerileri geliştirmek de bulunmaktadır. Basit bir örnekle çocuklar kesirlerle bölerek ritmi öğrenirler.
Fiziksel Becerileri Geliştirir.
Perküsyon enstrümanları gibi bazı araçlar çocukların ellerini, kollarını, ayaklarını hareket ettirmesini gerektirirken, koordinasyon ve motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Okul öncesi eğitimde müziğin önemi saymakla bitmez fakat uzmanlar keman ve piyano gibi klavyeli ve dizeli enstrüman tipleri ile eş zamanlı olarak sağ ve sol elden farklı eylemler yapıldığı için bütünlüklü bir beyin kullanımına dikkat çekiyorlar.
Sosyal Becerileri Geliştirir
Sınıflarda oluşan çeşitli gruplarda iş birliği, takım çalışmaları artacağı gibi takım çalışmaları aynı zamanda akran iletişimini ve etkileşimini de artıracaktır. Müziğin çocuğun gelişim alanlarına etkileri arasında öğrencilerin ortak bir hedefe doğru çalışmasını sağlaması ve ayrıca hangi melodi araçlarını seçeceğine ya da oluşturacağına zamanla karar vermesini sağlayarak bağımsız düşünme becerilerini de desteklediği bilinmektedir.
Bu Çalışmalar Disiplin Ve Sabır Seviyemizi Geliştirir
Bir enstrüman çalmayı öğrenen çocuklar gecikmiş mutlulukları da beraberinde yaşayacaktır. Örneğin keman dik bir eğri şeklinde tutulmaktadır. Keman çalarak tek bir ses çıkarmak için öncelikle yayı tutmayı ve ayaklarımızı nerde tutacağımızı iyi bilmemiz gerekir. Bu müziğin zeka gelişimine etkisi konusunda faydalar da sağlamaktadır.
Benlik Saygısını Artırır
Müzik dersleri, çocukların kabul edilmesini veya toplumda eleştirilmeyi öğrenmek için yöntemler sunmaktadır. Müzik çalışmaları; çocukların olumlu bir değişim içine girmelerini sağlamanın yanında aynı zamanda kendilerine güvenlerini inşa etmelerini sağlamaktadır.
Diğer Kültürleri Çocuklara Tanıtır
Müzik toplumumuzda olduğu kadar diğer kültürlerde de önemli rol oynamaktadır. Örneğin; klasik müzik dinlemenin yararları da saymakla bitmeyecek kadar oldukça fazladır. Ortak ve farklı zevkleri, farklı kültürlerden insanlarla paylaşmanın hazzını küçük yaşta yaşayan bireylerin daha mutlu ve başarılı olmaları elbette ki kaçınılmazdır.
Bu makalemiz hoşunuza gittiyse Çocuğumuz Mutlaka Müzik Aleti Çalmalı Mı? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.