Çocuğunuza Kendini Koruma Yollarını Öğretin
Son günlerde çocuk istismarı haberleri çoğaldı. Bu haberler hepimizi çok üzdü ve ister istemez aklımıza şu soruyu getirdi. Çocuklarımıza kendilerini korumayı nasıl öğreteceğiz?
Aile olarak çocuklarımızın güvenli bir ortamda büyümelerini sağlamak birincil görevimiz. Maalesef iş, güvenliği sağlamakla bitmiyor. Çocuklara istismara karşı kendilerini korumayı öğretmemiz gerekmektedir. Sadece öğretmekle kalmayıp aile içinde çocuklarımızla kurduğumuz ilişkiyi de gözden geçirmemizde fayda var.
Özel Bölge Kavramı
Çocuğunuza özel bölgelerini mutlaka öğretin. İç çamaşırının içinde kalan kısımlarının özel bölgesi olduğunu ve özel bölgelerine anne-baba (bakımını sağlayan kişiler anneanne, bakıcı abla vb.) ve muayene sırasında doktor dışında kimsenin dokunamayacağını çocuğunuza öğretmelisiniz.
İyi Dokunuş-Kötü Dokunuş
Çocuğunuzun özel bölgelerini bilmesi, bu konuda anne-baba olarak işimizin bittiği anlamına gelmiyor. Çocuklara iyi dokunuş ve kötü dokunuş kavramlarını öğretmelisiniz.
Çocuğun kendini güvende hissettiği, onu rahatsız etmeyen tüm dokunuşlar iyi dokunuştur. Anne-baba ya da büyüklerin sarılıp öpmesi, öğretmenin başını okşaması, doktorun iyileştirmek için muayene ederken dokunması, tanıdıkların güzel bir davranışı karşısında aferin anlamında saçını karıştırması, ailenin yakın tanıdıklarının yanağından öpmesi, bunların hepsi iyi dokunuştur.
Çocuğun kendini güvende hissetmediği, onu rahatsız eden, korkutan, kaygılandıran, canını yakan dokunuşların hepsi kötü dokunuştur. Özel bölgelerine dokunmak, çocuğa bu dokunuşlardan bahsetmemesini söylemek, çocuğu kucağına oturtmak, dudaklarından öpmek ya da öpmesini istemek bunların hepsi kötü dokunuşa girer.
Çocukluk Kabusu: Zorbalık adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz!
Hassas Denge
Çocuğunuza bu eğitimi çocuğu kaygılandırmadan, ayrıntıya girmeden net cümlelerle vermeniz gerekir. Gereksiz ayrıntı çocuğu endişelendirir ve her şeyden korkmasına neden olur. Bu nedenle sürekli tekrarlarla ve ayrıntılarla değil, yalın bir dille anlatın. Durumu olduğundan önemsiz hale de getirmemeye çalışın.
Kendini Koruma
Çocuğunuza yukarda bahsedilen eğitimleri verdikten sonra mutlaka böyle bir durumla karşılaştığında ne yapması gerektiğini öğretmelisiniz.
- Sana söylemeden bizim dışımızda kimse seni okulundan alamaz. Okuldan tanıdığımız biri seni alacak olursa mutlaka bizim sana söylememiz gerekir. Senin vücudun sana ait. İzinsiz kimse dokunamaz. Özel bölgelerine izin alarak dahi kimse dokunamaz.
- Sana biri kötü dokunuşta bulunursa ve bunu sır olarak saklamanı isterse mutlaka hemen bize söylemelisin.
- Biri seni rahatsız eden şekilde dokunursa ondan buna hemen son vermesini iste ve uzaklaş. Uzaklaşmanı engellerse çevrenden yardım iste, seslen.
Çocuğunuzun Sosyal Medya Hesabı Olmalı mı? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz!