Çocuğunuz Sebze Yemiyor Mu? İşte Size 8 İpuçu
Hepimizin bildiği gibi bazen çocuklar gezegendeki en yemek seçici insanlar olabiliyorlar. Göz açıp kapayıncaya kadar en sevdikleri yiyecek başlarına gelen en kötü şey olabiliyor. Ayrıca, düzenlerindeki en ufak bir değişiklik alarma geçmelerine neden olabiliyor. Sebzeler de genelde onların sevmedikleri bir besin oluyor.
Sebzeleri Ana Yemeğe Dahil Edin
Çocuğumuzun ağzına haftalarca yeşil veya besleyici bir şey değmediğinde sebzeleri onun yiyeceğine gizlemek davetkar bir seçenek haline geliyor. Ebeveynlerin bu konudaki görüşleri değişiyor. Bir yandan çocuğumuzun sağlıklı olmasını istiyorsak besin değeri açısından alması gereken her şeyi aldığından emin olmak için sebzeleri öğünlere saklamak etkili bir yol. Diğer yandan bazı ebeveynler çocukları bir şeyleri yeme konusunda “kandırma” fikrinden hoşlanmıyor ve sebzeleri saklamadan daha lezzetli hale getirmenin yollarını aramayı tercih ediyorlar. Hangi tarafı desteklerseniz destekleyin bizler çocuklarımızın daha sağlıklı beslenmelerini ve sebzelerin de lezzetli olabileceklerini görmelerini istiyoruz. Ancak bunu nasıl başaracağız?
Çocuklar Bir Yemeye Hemen Alışamazlar
Söz konusu olan çocuğunuzun beslenmesi olduğunda sabır, azim ve süreklilik kilit noktalar. Fakat biraz zaman alıyor. Çocukların tat alıcıları çeşitli beslenmeyle bir süre sonra olumlu mesajlarla geri dönecektir. Çocuklar büyüdükçe farklı tatları denemeye daha istekli olacaklardır. Çocukların yeni bir besine alışması için o besini ortalama 8-12 kere denemesi gerekiyor. Bu yüzden tünelin ucundaki o ışığın parıltısını görmek için beklediğiniz şu günlerde öğünlerinize sebze ekleyerek yemeklerinize “besin teşviki” yapmanın kabul edilebileceğini düşünüyorum.
Aşağıdakiler benim en sevdiğim “besin teşviki” tariflerimden birkaçı ve yemek seçen çocuklar için de oldukça uygunlar:
- Kabağı dilimleyin ve başlangıç yemeklerine ekleyin (Ayçiçeği şeklinde kabaklı turta veya kabaklı, fasulyeli ve peynirli dürüm)
- Mantarları doğrayın ve et yemeklerine ekleyin (Bahçe mantarlarıyla rulo köfte)
- Havucu dilimleyin ve fırında pişen yemeklere katın (Havuçlu kek)
- Sebzeleri mutfak robotuna atın (Mercimekli bolonez sos)
- Bazı tariflerde et yerine fasulye veya mercimek kullanın (Kıymalı sandviç dürümleri veya mercimekli sandviçler)
Aşağıdakilerden bazıları ise sebzeleri daha çekici hale getirebilecek bazı stratejiler:
- Sebzeleri yoğurt, humus gibi soslarla veya değişik çeşnilerle sunun.
- Bir sebze tabağını yemek-öncesi atıştırmalık olarak ortaya koyun.
- Sebzeleri eğlenceli şekillerde kesmek için kıvrımlı bir bıçak alın ve tatları daha iyi ortaya çıksın diye kestiğiniz sebzeleri fırına verin.
Bu yazı Ataşehir Özel Mia Mutlu İlk Adımlar Anaokulu kurucusu Arif Bilici tarafından derlenmiştir.