Çocuklar İçin En İyi 10 Zeka Oyunu!
Çocuklar, küçük yaşlardan itibaren birçok beceri ve yeteneklerini oyun oynayarak geliştirirler. Oyunlar gerçek hayatın yansımasıdır. Oyun oynayan çocuk, hayatta karşılaşabileceği durum ve problemlerle nasıl başa çıkabileceğini daha çabuk kavrar ve karar verme mekanizması daha sağlıklı gelişir. İmkanlara ulaşımın geniş, internete erişimin sınırsız olduğu günümüzde ebeveynler olarak çocukların oynayacağı oyunları denetlemek ve yaşlarına ve pedagojik olarak uygunluklarına tabii ki dikkat etmek gerekir.
Çocuklar için faydalı ve aynı zamanda eğlenceli olan zeka oyunları, her çocuğun gelişimi için gereklidir. Zeka Oyunları; yaratıcılık kullanarak, hızlı akıl yürütme yapılarak, bilgi sahibi olmadan da çözülebilen ve zekanın gelişmesini sağlayan sorular veya oyunlardır. Bunlara, çocuklar için akıl oyunları ve çocuklar için hafıza oyunları da dahildir.
Zeka Oyunlarının Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?
- Konsantrasyonu artırarak odaklanmayı kolaylaştırır.
- El becerilerini ve süreyi yönetebilmeyi öğretir.
- Sosyal yetenek ve becerilerin gelişmesini ve daha kolay sosyal ilişki kurulmasını destekler.
- Sorunlar karşısında akıl yürütme ve problem çözme becerisinin geliştirir.
- Çok boyutlu düşünebilme, canlandırabilme becerisinin artırır.
- Problemlerle başa çıkma, başarısızlıklarda pes etmemeyi öğretir.
- Bir şeyi yaparken planlı olmanın önemini öğretir.
- Olaylar ve durumlar arasında sebep-sonuç ilişkisini kurabilmeyi öğretir.
- Yaratıcılığı harekete geçirerek, değişik bakış açıları üretmeyi tetikler.
- Zihinsel kapasiteyi zorlayarak, genişlemesine katkı sağlar.
- Çok yönlü ve stratejik yaklaşabilme yetisini kazandırır.
- Durumlar karşısında hızlı düşünüp doğru karar vermeyi destekler.
- Sorunlar ve durumlar karşısında çözüm yolları geliştirebilmeyi öğretir.
- Grup ve ekiple beraber çalışabilme yetisini geliştirir.
- Kaybetmenin hazmını öğretir, kazanana saygıyı aşılar.
- Akademik başarılarının artmasını sağlar, sınavlar ve derslerde başarıyı destekler.
İşte Çocuklar İçin En İyi 10 Zeka Oyunu Önerimiz!
Satranç
Satranç oyunu(sporu) her bireyin akıl yürütme, eleştirel bakabilme, öngörü sahibi olup problem çözebilme, sabredebilme, hayal gücünü kullanabilme, planlı olmayı ve stratejik davranabilmeyi geliştirdiği bir aktivitedir. Küçük yaşlardan itibaren satranç oynamak ile akademik başarı arasında doğrusal ilişki olduğu bazı araştırmalara konu olmuş ve sonuçlarında da özellikle matematik ve analitik becerileri pozitif yönde etkilediği belirtilmiştir. Ayrıca uzmanlar hiperaktivite ve dikkat bozukluğu olan çocuklarda da satranç oynamanın olumlu etkilerinden bahsediyorlar.
Sudoku
Sudoku, çocukların zeka gelişimi için oldukça faydalıdır. Her yaşa uygun hazırlanmış, basitleştirilmiş ve bazen şekillerden oluşan sudokular, çocukların odaklanma sürelerini artırrır. Konsantrasyon ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Boyut kavramını ve problem çözmede farklı boyutlarda düşünebilmeyi geliştirir. Sudoku çözmeye odaklanan bir çocuk, başka şeyleri düşünmeyeceği için beyin jimnastiği yaparak beynini dinlendirmiş olur.
Ateş ve Su
Hem bilgisayarda hem de mobil olarak oynanabilen, çocuklar için en iyi dijital oyunlardan olan ateş ve su, 2 kişi oynanarak koordinasyonu ve strateji yaparak zorlukların üstesinden gelme becerisini geliştirir.
Jenga
Çocukların yetişkinlerle birlikte keyif alarak oynayabileceği bir oyun olan jenga; 54 adet dikdörtgen prizmadan oluşan bloğun üst üste dizilip, tek tek çekilmesi ve düşürülmemeye çalışılmasıyla oynanır. Blokları çekerken ve üste koyarken, kulenin devrilmesine sebep olan kişi oyunu kaybeder. Çocuklar için faydalı zeka ve beceri oyunu olan jenga, stratejik düşünmeyi, fiziksel beceriyi ve dikkat gerektirdiği için beyin jimnastiği etkisi yaratır.
Yap-boz
Her dönemin eğlenceli ve zeka geliştiricisi olan yapbozlar, çocuklara uygun yaş ve konu konseptiyle çocuklar için zeka geliştirici oyunlar arasında sayılabilir. Çocuğun bir hayvan hayal ederek parçaları birleştirmeye çalışması hayal gücünü, bir köprü resmine bakarak maket köprü inşa etmesi de analitik düşünme becerisini geliştirmeye yardımcı olur. Farklı boyut ve parçalardan oluşan, parçalardan bir bütün oluşturmak ve hatalı parçaları tespit edip yeniden programlamak analitik düşünme becerisini oldukça geliştirmektedir.
Bil Bakalım Kim?
Çoklu zeka gelişim oyunları arasında ilk sıralarda gösterilen “bil bakalım kim?” oyunu hem eğlenceli hem de çocuklar için zeka geliştirici bir oyundur. Çeşitli insan karakterlerinin olduğu kartlar arasından rakibindeki karakteri tahmin etmeye çalışan taraf saç rengi, göz rengi, bıyıklı mı-bıyıksız mı? gibi sorular sorar. Bu oyunda başarıyı sağlayan en önemli faktörler doğru soruyu sormak ve elde edilen bilgilerle karakterleri hafızada tutmaktır. Mantık ve hafıza gelişimi bakımından oldukça faydalı ve çocukların eğlenerek oynadığı bir oyundur.
Puzzle
Puzzle oyunları zeka geliştiren oyunlar arasında her zaman en önde gelenlerindendir. Çocuğunuzun yaş ve potansiyeline uygun parça sayısına sahip puzzlelar ile bu eğlenceli ve zeka geliştirici aktiviteye çocuğunuzu teşvik edebilirsiniz.
Tangram
Eski bir Çin bulmacası olan tangram oyunu, bir kareden belli bir düzene göre kesilen 7 adet parçadan oluşan, plastik veya tahta parçalardan yeni şekiller yapmak üzerine kurulmuş bir zeka geliştirme oyunudur. İki küçük ikizkenar dik üçgen, iki büyük ikizkenar dik üçgen, bir adet kare, bir paralelkenar ve bir adet orta boy ikizkenar dik üçgenden oluşmaktadır. Matematiğin gelişmesi ve önem kazanması ile birlikte tüm dünyada yaygın olarak oynanan bir bulmaca oyunu haline gelmiştir.
BOM Oyunu
Çocukların sırayla dizilip çember oluşturmasıyla başlayan oyun, her çocuğun 1,2,3,4, ve 5 ve 5’in katları yerine BOM demesiyle devam eder. 5 ve 5’in katlarında BOM demeyi unutan çocuk elenir. Dikkat, konsantrasyon ve aynı zamanda da planlama yeteneğini geliştiren güzel zeka geliştirici bir oyundur.
Sözcük Avı / Adam Asmaca
Çocukların zeka gelişimi için en iyi oyunlar arasında olmazsa olmaz kelime avı veya adam asmaca da bulunmaktadır. Harf sayısı belli olan bir kelimeyi tahmin etme şeklinde ilerleyen veya eldeki harflerle yeni kelime kurulan oyunda kelime dağarcığı, hafıza ve akıl yürütme geliştirilir.