Devlet Okulu Tercihi İçin İpuçları
Ekonomik olarak bir özel okulu karşılayabiliyor olmanıza rağmen başarılı bir devlet okulunu tercih edebilirsiniz. Devlet okulları sanılanın aksine artık oldukça iyi fiziksel imkanlara sahipler.
Devlet okullarının eğitim kadrosu özel okullara göre oldukça deneyimli olabilmekte. Bunun nedeni devlet okullarına gelen öğrencilerin çeşitliliği ve farklılığından kaynaklanmakta. Çoğu sınıfta farklı gelişen öğrenciler bulunmakta ve öğretmenler onlara farklı öğretim yaklaşımları uygulayarak öğrenmelerine yardımcı olmaktadır. Tek başına bu bile öğretmeni homojen bir sınıfta olan öğretmene göre daha deneyimli hale getirebilmektedir.
Okulun öğretmen kadrosu:
Okulun öğretmen kadrosuyla ilgili o okula devam etmiş öğrencilerin velilerinden bilgi edinebilirsiniz. Öğretmenlerle ilgili genelde şu tanımlamaları duyabilirsiniz; “x” öğretmen çok disiplinlidir, “y” öğretmen çok rahattır, “s” öğretmenin öğrencileri ortaokulda çok başarılı oldu, “e” öğretmen okulda teknolojiyi çok etkin kullanır gibi tabi ki olumsuz tanımlamalardan kaçınacağız. Öğretmen seçim şansınız varsa çocuğunuzun karakter yapısına uygun bir öğretmen seçimiyle işe başlayabilirsiniz.
Okulun fiziki şartları:
Okulun öğrencilerin rahatça oynayacağı bir bahçesi mevcut mu? Bahçenin düzenlemesi nasıl? Her yerine asfalt dökülmüş ve arabalara park olarak tahsis edilmiş ismi bahçe olan bir otopark mı? Ya da ağaçlandırılmış, çiçeklendirilmiş, zemini çocukların düştüğünde yaralanmasını engelleyici mantarla kaplanmış ve az da olsa oynamaları için toprak alan bırakılmış işlevsel bir bahçe mi?
Okulun sınıf mevcutları:
Devlet okullarında okulun kalitesi arttıkça maalesef sınıf mevcutları da artmakta bu da öğretmenin performansını düşürmektedir. Mümkün olduğunca az mevcudu olan bir sınıf seçmekte fayda var. En iyi ilkokullar şöhretlerinden ötürü çok kalabalık olabilmektedir. Sınıf mevcudunun 30 öğrencinin üstüne çıkmamasına dikkat etmek gerekir.
Okulun teknolojik donanımı:
Okulda teknolojik eğitim materyalleri ve bu materyalleri etkin kullanan yeterli öğretmen var mı? Akıllı tahta, online öğretim programları, genel öğrenci takip programları vb…
Okulun saatleri:
Artık etüt uygulaması kalksa bile çalışan anne-babalar için “çocuk kulüpleri” adı altında uygulamalar bulunmakta ve çoğu okul bu uygulamayla öğrencilerine etüt hizmeti sunmaktadır. Etüt uygulaması yapan okulların avantajı çocuğu evde ödev yükünden uzun saatler boyunca kurtarması olacaktır. Buradan şu sonuca varılmamalı, etüt uygulaması yapan okullarda hiç ödev verilmiyor. Ödev yine verilmektedir fakat çocuğu evde saatlerce masa başında alıkoymayan evde tüm akşamını alan ödevler değil kastedilen.
Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi
Okuldaki Rehberlik Servisi etkin bir şekilde çalışıyor mu? Kaç öğrenciye kaç tane psikolojik danışman düşüyor? Öğrencinin karşılaştığı herhangi bir problemde (öğrenme güçlüğü, uyum problemleri vb.) Rehberlik Servisi gerekli yönlendirmeleri yapıyor mu? Veliyle gerekli durumlarda iletişime giriliyor mu? Veli değerlendirmelerden sonra bilgilendiriliyor mu?
Bu yazı ilginizi çekebilir; Özel Okul mu, Devlet Okulu mu?