fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

İngiltere Eğitim Sistemi

Görüntülenme Sayısı: 55685

İngiltere dünyaca ünlü üniversiteleri ve kolejleri ile eğitim alanında adından sıkça söz ettiren bir ülke olmuştur. Bu sebeple İngiltere eğitim sisteminin nasıl olduğu ve öğrencilerin ülkede nasıl bir eğitim aldığı her zaman merak edilmiştir. Ülkede zorunlu eğitim 5 ile 16 yaşları arasında verilmektedir. İngiltere eğitim sistemi bu yaş aralığında ve sonrasında öğrencilerine eşit bir eğitim ortamı sunuyor mu? Öğrenciler kaç farklı seviyede eğitim alıyor?

İngiltere Eğitim Sistemi

İngiliz Eğitim Sistemi ve Kademeleri

İngiltere eğitim sisteminde okul öncesi eğitim zorunlu değilken aileler bu dönemde çocuklarını anaokuluna veya oyun gruplarına gönderebilmektedir. Zorunlu eğitim ise 5 yaşında başlar ve öğrenciler 16 yaşına kadar eğitime devam etmek zorundadırlar. Bu süreç içerisinde öğrenciler 11 yaşına kadar ilköğretimde okumakta daha sonra ortaöğretime geçmektedir. Bu aşamadan sonra ise dileyen öğrenciler yükseköğretime bazı sınavlara girdikten ve başarılı olduktan sonra geçebilmektedir.

Okul Öncesi (Pre School)

İngiltere'de okul öncesi eğitim zorunlu olmamasına rağmen birçok ebeveyn çocuğunun ilkokula hazırlanması için bu kurumlara göndermektedir. İngiltere'deki anaokulları genellikle günde 3 saat eğitim vermektedir. Ülkede özel anaokullarının sayısı fazlayken bazı devlet okulları da anaokulu seviyesinde hizmet vermektedir. İngiliz bir ailenin çocuğunu evlet anaokuluna gönderebilmesi için çeşitli şartları karşılıyor olması gerekmekte ve bunun en başında evin okula olan mesafesi gelmektedir. Ülkedeki anaokulları içerisinde kullanılan en yaygın eğitim yaklaşımı Montessori'dir.

Üç ile dört yaş arasındaki çocuklar yılda 570 saat ücretsiz çocuk bakımı veya okul öncesi eğitim alma hakkına sahiptir; bu genellikle yılın 38 haftası için haftada 15 saat olarak belirlenmiştir. Eylül 2017'de ise, eğer her iki ebeveyn de çalışıyorsa, okul döneminde haftada 30 saat ücretsiz çocuk bakımı alma hakkına sahip olabilecekleri açıklanmıştır.

İngiltere Eğitim Sistemi Nasıl?

İlkokul (Primary School)

İngiltere ilkokullarında dersler 09.00 ile 15.00 saatleri arasında yapılmakta ve pazartesiden cumaya devam etmektedir. Ortalama sınıf mevcutları 25 ile 30 arasında değişmektedir. İngiltere eğitim modelinde ilkokul iki aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar 5 - 7 yaş ve 7 - 11 yaş olarak ikiye ayrılmaktadır. 1. aşamada çocuklar İngilizce, tarih, matematik, coğrafya, müzik ve beden eğitimi konularında temel bilgi sahibi olmaktadırlar. Öğrenciler bu konularda yetkinlik kazandıktan sonra gelişimlerini ölçmek adına bir sınava girmektedirler. Bu sınav yalnızca öğrencilerdeki bilgi ve birikimini görebilmek adına yapılmaktadır.

7 ile 11 yaş arasını kapsayan 2. aşamada ise öğrenciler İngiliz eğitim sistemi müfredatına bağlı kalarak 1. aşamada aldıkları eğitimi ileriye taşımak adına çalışmalar yürütmektedirler. 2. aşamayı tamamlayan öğrenciler SATS (Standart Attainment Tests) adında bir sınava girmekte ve öğrencilerin matematik, bilim, İngilizce dil bilgisi, noktalama işaretleri ve yazım denetimi, konularında kazandıkları beceriler ölçülmektedir. Bu sınav öğrencilerin hangi ortaokula gideceğini belirlememekte öğrencilerin ilkokul seviyesinde neler öğrendiğini görmesini sağlamaktadır.

İngiltere Okul Sistemi

Ortaokul ve Lise (Secondary School veya High School)

Ortaokulda da eğitim pazartesiden cumaya devam etmekte, dersler 08.45 ile 15.30 saatleri arasında yapılmaktadır. Bu seviyede İngilizce, matematik, doğa bilimleri (biyoloji, fizik, kimya), modern diller (Fransızca, Almanca, İspanyolca), vatandaşlık, coğrafya, tarih, beden eğitimi, bilgi ve iletişim teknolojisi gibi zorunlu dersler bulunmaktadır. Bunların dışında öğrencilerin ilgi alanlarına göre seçebileceği çeşitli kurslara da yer verilmektedir.

Ortaokul seviyesinde de öğrenciler 2 aşamada eğitim görmektedir. 1. aşama 12 ile 14, 2. aşama ise 14 ile 16 yaş aralığındaki öğrencileri kapsamaktadır. 1. aşamada ilerleyen dönemde alacakları derslerin temeli öğretilmektedir. Bu aşamanın sonunda resmi bir sınav bulunmamaktadır. 2. aşama ise öğrenciler için son derece önemlidir. Çünkü bu dönemin sonunda GCSE (General Certificate of Secondary Education) adında bir sınava girmektedirler. Bu sınav öğrencilerin Ortaokulu Bitirme Sınavı olarak bilinmektedir. Bu sınavı başarıyla geçen öğrenciler iki yıl sonra girebilecekleri İleri Düzey Eğitim Diploması (Certificate of Education at Advanced Level) sınavına katılmaya hak kazanmaktadırlar. İki yıllık süreçte öğrenciler bu diplomayı almaya hak kazanmak için kolejlere giderek sınava hazırlanamabilmektedir.

İngiltere Eğitim

Birleşik Krallık'ta Yükseköğretim Sistemi

Birleşik Krallık yüksek öğrenimi, dünya çapında ünlü standartları ve kalitesi ile adından sıkça söz ettirmektedir. Yüksek öğreniminin prestiji, mezunlarının çalışmaya başladıkları şirketlerden kaynaklanmaktadır. Küresel alanda tanınan birçok farklı şirkette üst düzey yöneticiler ve kurucular İngiliz üniversitelerinden çıkmaktadır. Birleşik Krallık'ın başkenti Londra, dünyanın yüksek öğrenim başkenti olarak kabul edilir. Dört üniversitesi dünyanın ilk onunda yer alan Londra, şehir bazında dünya çapında en nitelikli üniversitelere sahiptir.

Birleşik Krallık Eğitim Sistemi

İngiltere'de üniversiteye gitmek zorunlu değildir. Bunun yanında bütün öğrencilerin ödemekle yükümlü oldukları bir üniversite harcı bulunmaktadır. Ancak İngiliz vatandaşı veya Avrupa Birliği vatandaşı olan öğrenciler harç ücretlerini mezun olduktan sonra ödemek adına Bölge Eğitim Müdürlüklerine dilekçe gönderebilmektedir. Diğer ülke vatandaşlarına ise böyle bir imkan sunulmamaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir;  Kanada Eğitim Sistemi

Bu makale Umut Arslan tarafından 13 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Amerika Eğitim Sistemi Amerika nasıl bir eğitim sistemine sahip? ABD eğitim sistemi öğrencilerini yetiştirirken hangi metotları uyguluyor? Amerika'da lise eğitimi neden bu kadar önemli?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Ümraniye Düzgün Anaokulu Özel Okul
Özel Ümraniye Düzgün Anaokulu

Oynayarak öğrenme deneme-yanılma deneysel aktiviteleri imkanına sahip çocukları gerçekten sevdiğine inandığım, çocukları...

Özel Güzelbahçe Düşünür Koleji Anadolu ve Fen Lisesi Özel Okul
Özel Güzelbahçe Düşünür Koleji Anadolu ve Fen Lisesi

Düşür Kolejinde bu sene 4.senemiz. Lisemizde okuyan ikiz çocuklarım var. Hem başarılarıyla eğitim olsun spor basarıları...

Özel Osmangazi Düşünür Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Osmangazi Düşünür Koleji İlkokulu

Osmangazi Kampüsünde kayıt yaptırmadan önce birçok okul gezdik eşimle , içimizi en çok ısıtan ve ev gibi hissettiren tek...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum