fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Özel Öğrenme Güçlüğü

Görüntülenme Sayısı: 13234

Her çocuk okula başlarken zihinsel (İşitsel ve görsel algılama, dikkat, sözel ve görsel bellek), duygusal, sosyal ve davranışsal bir takım beceriler kazanmış olması beklenmektedir. Ancak bazı çocuklarda bu beceriler çeşitli sebeplerle henüz tamamlanmamış olabilmektedir. Çocuğun zihinsel olarak bir probleminin olmaması ile okula hazır olması eşit olarak düşünülmektedir.

Özel Öğrenme Güçlüğü-1

Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Ancak bazı çocuklar zeka olarak normal ya da normalin üzerinde bir performansa sahip olsalar da akademik becerilerde (okuma, yazma ve matematik) sıkıntı yaşayabilirler. Bu durumlara genel anlamda “özel öğrenme güçlüğü”, “özgül öğrenme güçlüğü” ya da “öğrenme bozukluğu” olarak isimlendirilmektedir.

Özel Öğrenme güçlüğü çeşitleri nelerdir?

Disleksi (Dyslexia): Okuma bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Disleksi olan çocuklarda okuma yaparken ses-hece atlama ve ekleme, harf ve hecelerin yerini değiştirme, harfleri doğru seslendirmede zorlanma, okuma hızında düşüklük, hecelemede bozukluk, okuduğunu anlayamama gibi bir takım okuma bozukluklarını gözlemlenmektedir.

Özel Öğrenme Güçlüğü-2

Disgrafi (Disgraphia): Yazma ya da yazılı anlatım bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Disgrafisi olan çocuklarda okunaksız el yazısı, yazımda (ses-hece atlama ve ekleme) yanlışlıklar, harf ve hecelerin yerini değiştirme, bazı harf, rakam ve sözcükleri ters yazma, b-d, m-n, ı-i, d-t, g-ğ vb. harfleri karıştırma gibi yazma becerilerinde birtakım bozukluklar gözlemlenmektedir.

Özel Öğrenme Güçlüğü-3

Diskalkuli (Dyscalculia): Matematik becerileri bozuklukları olarak nitelendirilmektedir. Diskalkuli olan çocuklarda matematiksel terim ve kavramları anlamada, sayı ve sembolleri tanımada, ritmik saymalarda zorluklar gözlemlenmektedir.

Özel Öğrenme Güçlüğü-4

Yukarıda bahsedilen özel öğrenme güçlüğü türleri her zaman tek başına görülmemektedir. Sıklıkla birkaç alt tip birlikte görülür ve bu alt tiplere Dikkat Eksikliği ve/veya Hiperaktivite Bozukluğu da eşlik edebilir. Ayrıca, emosyonel (düşük benlik algısı, akran ilişkilerinde sorunlar, anksiyete ve depresyon v.b.) ve davranışsal sorunlar da görülebilir (Yazgan, 2015).

Bu makale Elif Biçer tarafından 27 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Okulun İlk Günü Çocuğunuz ilkokula başlıyor, ilk günü nasıl geçecek? Telaşlanmalı mısınız? Merak etmeyin! Çocuğunuzu okulun ilk gününe hazırlamak tamamen sizin elinizde, peki nasıl?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları İlkokulu Özel Okul
Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları İlkokulu

Sınıf öğretmenimiz oldukça donanımlı, çocukların gereksinimlerini önemseyen, çok ilgili bir öğretmen. Ayrıca yabancı dil...

Özel Ataşehir Sevinç Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Ataşehir Sevinç Koleji İlkokulu

Bir çok alternatif arasından bu okul olmasını neden istedik derseniz, dönem içinde ve okul kapandıktan sonra da aktivite...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum