Son Günlerin Çılgın Oyunu `Pokemon Go` ve Çocuklarımız
Ülkemizde gün geçtikçe daha popüler olan “Pokemon go”nun çocuklarımızı ne kadar ilgilendirdiğine bir göz atalım istedik. Pokemon go, geçmiş yıllarda çizgi film olarak yaşamımızda yer alan pokemon karakterlerinden oluşmaktadır. Bu karakterler farklı mekanlarda yakalanarak eğitilmekte, takas edilmekte ve karşılıklı savaştırılmaktadır. Bu oyunu diğer oyunlardan ayıran en önemli özellik gerçek yaşamda pokemonlara ulaşıyor ve eski oyunlardaki gibi bilgisayar başında bulunmak yerine oyunu gerçek hayatta hareket halinde oynuyor olmanızdır.
Telefon kullanımı ortalama 10 yaş olduğuna göre
Pokemon go ülkemizde resmi yollarla indirmenin olmaması sebebiyle, farklı şekillerde indirme yolları bilen, IOS ya da Android telefona sahip herkesin oynayabileceği bir oyundur. Ülkemizde genel olarak 5. Sınıftan itibaren çocukların kişisel telefonları olduğu düşünülürse, oyunun ortalama 10 yaşındaki çocuklar tarafından da oynanabileceği düşünülebilir. Pokemonları avlayabilmek için yaşanan yerde yerlerde farklı mekanlarda bulunma gerekliliği, çocuklar için oynanmasında bazı tehlikelere sebep olabilir. Belli bir yaşa kadar anne-babalarında çocukları ile birlikte bu oyunu oynamaları oluşabilecek tehlikelerin azalması açısından önlem olabilir.
Yollarda pokemon yakalamak isterken kaza kurbanı olmayın
Oyun ile ilgili internette yayınlanan istatistik bilgiler incelendiğinde, oyunu oynayan kişilerin yaklaşık 43 dakika oyun içinde kaldıkları görülmektedir. Şimdilik bu sürenin sosyal paylaşım sitelerinin kullanımından da fazla olması, zaten ülkemizde büyük sorun olmaya başlayan bilgisayar bağımlılığının daha da artmasına neden olabileceği görüşündeyim. Bilgisayar bağımlısı kişilerin bilgisayar başından kalıyor olmaları sağlık açısından oldukça olumsuz etkilere neden olmakta. Ancak bu oyunun aktif bir şekilde oynanıyor olması olumlu bir özellik olarak görülebilir. Ancak yollarda pokemon yakalamak için gezerken gözünüzün sürekli bir telefon ekranı ile sınırlı olması, çeşitli kazalara sebebiyet verebilecek olmasından dolayı büyük tehlike oluşturduğu da göz ardı edilmemelidir. En basit olarak bir taşa takılıp düşebilir ya da karşıdan karşıya geçerken bir pokemon fark edip etrafınıza bakmadan görevinizi gerçekleştirmeye çalışırken kaza kurbanı olabilirsiniz, aman dikkat.
Oyunda uzun süre kalmak gerçeklik duygusuna zarar verebilir
Ayrıca uzun süre oyun içinde kalmak, gerçek dünyada sanal bir arayış içinde bulunmak, bir süre sonra gerçeklik algısını etkileyeceği için özellikle çocukların gerçek yaşama adaptasyonunda sorunlar çıkmasına, zaten birbirimizle zayıflamış olan iletişim becerilerimizin daha da azalmasına sebep olabilir.
Belli sınırlar getirilebilir
Gelecekte neler olacağını şuanda kestirmek zor. Ancak özellikle çocuklarımızı yeni çıkan, yaşamımızda yer almasının ne gibi sonuçlar doğuracağını bilemediğimiz oyunlardan uzak tutmaya çalışmak ya da bilgisayar kullanımında olduğu gibi bizim gözetimimizde belli sınırlar çerçevesinde oynamalarını sağlamak, anne-babaların alacağı önlemlerin en önemlisi olacaktır.
İstanbul okulları için buraya tıklayın.
Ankara okulları için buraya tıklayın
İzmir okulları için buraya tıklayın.
Antalya okulları için buraya tıklayın.