fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Yeni Eğitim Sistemi ve Özellikleri

Görüntülenme Sayısı: 75508

Türkiye'de yeni bir eğitim sisteminin yürürlüğe gireceğini açıklayan eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özellikle ders sayılarının çok olması sebebiyle öğrencilerin hiçbir alanda tam anlamıyla yetkinlik kazanamadığını belirtmişti. Liselere yeni sistem geleceğini bekleyen öğrenciler de bakanın açıklamalarından sonra yeni eğitim sisteminin detaylarını öğrenmek adına araştırma yapmaya başladı. Yeni okul tatil sistemi de değişirken öğrenciler artık dönemler arasında birer haftalık tatil yapacak ve bu dönem spor aktiviteleri ve sosyal etkinlikler ile değerlendirilecek. Öğrencilerin meslek seçimlerini daha doğru yapması adına artık okullarda destek birimlerinin olacağını belirten eski Bakan Selçuk, öğrencilerin mutlu bir şekilde okullara gelmesi için ellerinden geleni yapacaklarını duyurdu. Milli Eğitim Bakanının değişmesiyle beraber yeni Bakan Mahmut Özer’in okullarda yeni sistemde bir değişiklik yapıp yapmayacağı merak edilmektedir. Peki yeni eğitim sistemi nedir, 2021 yeni eğitim sisteminde neler değişecek, yeni lise sistemi öğrencileri nasıl etkileyecek? Bu soruların cevaplarına makalemizden ulaşabileceksiniz.

Yeni Eğitim Sistemi

Yeni Lise Sistemi 2021

Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği yeni eğitim sisteminde ders sayısı; 9. sınıfta sekize, 10. ve 11. sınıfta dokuza, 12. sınıfta ise yediye düşürüldü. Bakan Selçuk ders sayısındaki azalmayı "Bir çocuğun 15 veya 16 dersi anlaması ve bunu içselleştirmesi mümkün olmuyor." şeklinde açıkladı. Ders sayılarındaki azalma öğrencilerde özellikle matematik ders sayısı da düşer mi veya biter mi ? sorularını akıllara getirdi. Ancak matematik dersi zorunlu ders olmaya devam edecek. Bu bağlamda hiç bir öğrenci matematik görmeden bir üst sınıfa geçemeyecek. 9, 10 ve 11. sınıfta matematik mecburi ders olarak verilecekken, 12. sınıfa gelindiğinde ise matematik karşımıza fen bilimleri veya sosyal bilimler olarak çıkabilecek. Çünkü sosyal bilimlerin içerisinde istatistik, grafik okuma ve veri analizi gibi birçok entegre konu bulunmaktadır.

Yeni eğitim sistemi 2019 yılında duyurulmuş olsa da 2020 - 2021 eğitim yılında 9. sınıflardan başlayarak kademeli olarak bir geçiş sağlanacaktı ancak korona virüs tedbirleri kapsamında 2020-2021 eğitim yılının online devam etmesi sebebiyle bu geçiş ertelendi. Normalleşme kapsamında 2021-2022 eğitim yılının yüz yüze gerçekleşmesi beklenmektedir. Bununla beraber yeni eğitim sistemine dair kademeli geçişin de önümüzdeki eğitim yılında gerçekleşmesi planlanmaktadır. Yeni lise sisteminde 5 ders seçmeli hale gelecek. Bu dersler; beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, müzik, sağlık bilgisi ve trafik kültürü şeklindedir.

Yeni eğitim sistemiyle beraber sıkça duyduğum bir kavram olan disiplinler üstü öğretim; farklı disiplinlere ait bilgi ve becerileri gerçek bir yaşam problemi bağlamında anlamlı bir biçimde bir araya getirme ve kullanmada etkili bir strateji olarak görülmektedir.

9. sınıf disiplinler üstü yaklaşımı, tüm disiplinlerin birbirleriyle ilişkilerinin temalar üstünde verildiği ve bilgi kuramıyla da entegre edildiği bir bütünsellik taşımaktadır. Böylece 10. ve 11. sınıf öğrenciler ders seçimlerini yapmadan önce neyi neden seçeceğiyle ilgili ciddi bir bakış açısı kazanmaktadır.

Yeni Eğitim Sistemi Özellikleri

Bilgi kuramı dersi 9. ve 10. sınıflarda zorunlu hale getirildi. Peki bilgi kuramı dersi tam olarak neyi hedeflemektedir? Günümüzde pek çok yerde bilgiye çok çabuk ulaşılabilmektedir. Bilgi kuramı dersi de ulaşılan bilginin doğru olup olmadığını, bu bilginin nasıl kullanılacağını ve öğrencinin kendini tanımasını sağlayan bir ders olarak karşımıza çıkmaktadır.

10. sınıfta seçtiği dersleri 11. sınıfta değiştirebilmesi bu sistemin en önemli özelliğinden birisidir. 2 yıl boyunca disiplinlerde derinleşen öğrenci 12. sınıfa geldiğinde kendi kariyer hedeflerine uygun gördüğü derslerle bilim gruplarında ciddi bir uygulama tecrübesi yaşamaktadır.

Üniversitelerde bulunan bir sistem olan kariyer ofisleri MEB'in yeni sistemi ile birlikte artı liselerde de olacak. Bu ofisler sayesinde öğrenciler işsiz kalma korkularını yenerken, hangi mesleği seçebileceğine ve hangi meslekte daha mutlu olabileceğine dair kafalarındaki soru işaretlerine cevap bulabilecek.

Yeni eğitim sisteminde karşımıza çıkacak bir diğer yenilik ise tasarım beceri atölyeleri. Bu atölyeler öğrencinin hangi yönde yeteneğinin olduğuna dair testlerin yapıldığı bir atölye olacak.

Yeni Tatil Sistemi

Yeni lise sistemi ile ezberci anlayıştan uzaklaşmak amaçlanırken öğrencilerin öğrendiklerini uygulayabileceği, daha çok düşüneceği ve hayal gücünü kullanabileceği derslere ağırlık verilecektir. Bu derslerden biri de haziran ayında yapılmaya başlanacak yaşam becerileri etkinlikleridir.

Yeni Eğitim Sistemi Tatil Dönemi

Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye Eğitim Sistemi'ndeki, yaz tatili süresi boyunca öğrencilerin derslerden uzaklaştığını ve bu şekilde geçirilen 13 haftanın çok uzun olduğunu dile getirerek tatil süresini 11 haftaya düşürdü. Dönem içerisinde de öğrencileri etkinliklere ve sportif aktivitelere yönlendirmek amacıyla nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatiller verilecek. Bu tatiller de öğrenciler ayrıca öğrendiklerinin üzerinden geçebilecek, öğrendiklerini derinleştirebilecek ve geride kaldıkları konularda altyapısını güçlendirebilecek.

Yeni eğitim modelinde okullar 1 hafta erken açılacak ve bir hafta geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil süresini etkilemeyecek. Öğretmenlerin tatil dönemlerinde ise, eğitim döneminin başlangıcında ve bitişinde düzenlenen seminerlerin birer haftasının dönem içerisine alınması dışında herhangi bir değişiklik olmayacak.

2021-2022 eğitim öğretim 1. yarıyılının 6 Eylül 2021 tarihinde başlaması, 21 Ocak 2022 tarihinde sona ermesi; 2. yarıyılın ise 7 Şubat 2021 tarihinde başlaması, 17 Haziran 2022 tarihinde sona ermesi planlanmaktadır.

Değişen eğitim sistemiyle birlikte yeni okul arayışındaysanız listelerimize göz atın.

Bu makale Umut Arslan tarafından 16 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

ali

harika!

Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Arttırılmış gerçeklik nedir? Okullarda kullanılabilecek artırılmış gerçeklik uygulamaları nelerdir? Öğrencilere ne gibi faydaları vardır?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Esenkent Final Okulları Ortaokulu Özel Okul
Özel Esenkent Final Okulları Ortaokulu

Çok memnunuz. Kurucusundan öğretmenlerine kadar çok ilgililer. Hem akademik açıdan hem sosyalite.

Özel Bahçekent Beyaz Bulut Anaokulu Özel Okul
Özel Bahçekent Beyaz Bulut Anaokulu

Güzel bir anaokul Ayşe hanım çok nazik ilgili bir müdur

Özel Validebağ Koleji Anaokulu Özel Okul
Özel Validebağ Koleji Anaokulu

DINAMIK,ENERJI DOLU KADROSUYLA ,GULERYUZLU VE PROFESYONEL PERSONELIYLE MUKEMMEL BIR OKULDA,HARIKA BIR YAZ KAMPI GECIRIYO...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum