Kitap Okuma Alışkanlığı ve Çocuk
Çocuklar okula başladıklarında ailelerin en çok merak ettikleri “çocuğuma nasıl kitap okuma alışkanlığı kazandırırım?” sorusu olur. Ebeveynlerin birçoğu çocuklarının okuma yazmayı öğrenir öğrenmez kitaplara ilgi duymasını, kitap okuma alışkanlığı kazanmasını isterler. Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanması için okuma yazma öğrenmesi yeterli olmayacaktır. Kitap okuma alışkanlığını kazanmak birden çok bileşene bağlıdır.
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
- Çocuklar bebeklik çağından itibaren kitabı tanımalıdır. Bebeklik döneminde kumaştan yapılmış, bol resimli ve renkli kitapları bebeğinizle beraber okumak kitap okumanın bir alışkanlık haline gelmesine zemin hazırlar. Her gece bebeğiniz uyumadan önce beraber seçerek okuyacağınız bir kitap hem çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirecek hem de çocuğunuzun gelişimini oldukça destekleyici bir etkinlik olacaktır.
- Kitaplar ebeveynlerin hayatında da aktif olarak yer almalıdır. Çocukların ebeveynlerinin hayatında aktif biçimde kitap okuma eyleminin yer aldığını görmesi etkili olacaktır. Çocuğun evde işleyen bir kütüphane görmesi, ebeveynlerini kitap okurken gözlemlemesi ve model alması kitap okuma alışkanlığını kazanmasında etkilidir.
- Ailece evde belirli zamanlarda yapılacak olan kitap okuma saatleri bu alışkanlığın kazanılmasında oldukça etkilidir. Beraber kitap okumanız, çocuğunuzun odasında bir kütüphane oluşturmaya başlamanız ya da mevcut kütüphanenizde ona özel bir alan ayırmanız kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında etkili olacaktır. Çocuğunuz yaş aldıkça kitapları değiştirmeniz bu alışkanlığın sürekliliğini sağlamakta yardımı olacak ipuçlarıdır.
- İstanbul’da kütüphanesi olan anaokulları.
- Ankara’da kütüphanesi olan anaokulları.
- İzmir’de kütüphanesi olan anaokulları.
- Antalya’da kütüphanesi olan anaokulları.
- Bursa’da kütüphanesi olan anaokulları.
- Adana’da kütüphanesi olan anaokulları.
- Kocaeli’de kütüphanesi olan anaokulları.
- Çocuğunuzun seçtiği kitapları her zaman beğenmeyebilirsiniz. Çok görsel detayı olduğunu düşünebilir, daha nitelikli eserler okumasını isteyebilirsiniz. Bu noktada dayatmacı bir tutum sergilemek kitap okuma alışkanlığına karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olabilir. Bu nedenle çocuğun okuyacağı kitabı kendi seçmesi, ebeveynlerinin dayatmacı olmayan, yönlendirici bir tutum sergilemesi kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında daha yardımcı olacaktır.
- Hafta sonu etkinliklerine bir kitabevi ziyareti ekleyebilirsiniz. Beraber kitapları incelemek, onlar hakkında konuşmak ve beğendiği bir kitabı seçmesine izin verip kütüphanenize eklemek güzel bir kaliteli vakit geçirme etkinliği olacaktır. Bu eylem düzenli aralıklarla tekrarlandığında alışkanlık halini alacaktır. Çocuğunuz kendi seçtiği kitabı okumak konusunda daha hevesli de olabilir.
Kütüphanesi olan anaokulları listemize buradan hemen ulaşın.
Okumayı Sevdirebilecek Kitaplar
Bir Şeftali Bin Şeftali-Samed Behrengi
İranlı yazar Samed Behrengi’ne ait bu kitap, bir şeftali çekirdeğinin ağzından şeftalinin kendi hikayesini, bu hikaye üzerinden dostluğu, sevgiyi ve emeği anlatır.
“Güneş bizim dostumuz. Toprak bize gıda verir, güneş de onu pişirir. Üstelik sen güneş sayesinde güzelsin. Bak, güneşten kaçınanlar nasıl da sarı benizli ve kemikliler. Güzel kızım, bir gün güneş yere darılır da parlamayacak olursa, yeryüzünde canlı diye bir şey kalmaz; ne bitkiler, ne hayvanlar.”
Küçük Prens-Antoine de Saint-Exupéry
Antonie de Saint-Exupéry tarafından yazılan kitap, Küçük Prens isimli kendisine arkadaş arayan küçük bir çocuğun dünyasından yetişkinleri anlatır. Yetişkinlere de hitap eden bu kitabı çocuğunuzla beraber okuyabilirsiniz.
"Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez." Küçük Prens unutmamak için tekrarladı: "Gerçeğin mayası gözle görülmez."
Şeker Portakalı-José Maruo de Vasconcelos
Brezilyalı yazara ait olan kitap, oldukça fakir bir ailenin 5 yaşındaki hayal gücü fazlaca gelişmiş olan çocuğu Zeze’nin başından geçenleri konu alır. Yetişkinlere de hitap eden bu kitabı çocuğunuzla beraber okuyabilirsiniz.
“...ama her şeyden uzaklaştığımızda ve yol yemyeşil, nefis bir çayıra dönüştüğünde arabayı durdurdu, bana baktı ve yeryüzünün geri kalan bölümündeki bütün eksikliklerin yerini dolduran bir iyilikle gülümsedi..”
Charlie’nin Çikolata Fabrikası-Roald Dahl
İngiliz yazara ait olan kitap çikolatacı Willy Wonka’nın çikolata fabrikası içindeki küçük bir çocuğun maceralarını konu alır.
“Hele yetişkin birini hiç istemiyorum. Yetişkin biri beni dinlemez, yeni bir şey öğrenemez. Kendi bildiğini okur, bana kulak asmaz. O yüzden, fabrikamı bir çocuğa vermeliyim.”
Çocuklarınızla birlikte izleyebileceğiniz, kitaplardan uyarlanmış filmleri öğrenebileceğiniz listemize buradan ulaşın.