Oyunlarla Okuma Yazma Yöntemi
İlkokul 1. sınıf çocuğunuzun hem zihinsel olarak hem de fiziksel olarak zorlanacağı bir dönem olacaktır. Okuma-yazma bol bol tekrar yapılarak öğrenilen bir beceri. Bu nedenle çocuğunuzla evde ödevleri dışında da düzenli aralıklarla çalışmanız oldukça faydalı olacaktır.
Ödev Sonrası Yorgunluk
Okulda zaten saatlerce çalışan çocuğunuzun evde ödevlerini yaptıktan sonra desteğe ihtiyacı olsa dahi masa başında çalışmaya ne hali ne de isteği kalmayacaktır. Bu hem sizi hem de çocuğunuzu zorlayacak ve yarardan çok zarar verecek ders çalışma ve öğrenmeye karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olacaktır. Bu yüzden oyunlarla ona yardımcı olmak iyi bir seçenek olacaktır.
Oyun Çocukların Bir İhtiyacıdır
Oyun çocuğun hayatında ve elbette yetişkinler olarak bizim hayatımızda da güçlü bir keşfetme ve yaratıcılık fırsatıdır. Çocuk için oyun bir ihtiyaçtır. Çocuk serbest bir şekilde oyun oyun oynarken rahatlar. Oyun oynamasının bir yaşı yoktur. Çoğu anne-baba sen artık ilkokula başladın artık oyuncaklarla oynama yaşın geçti diyerek çocuğun oyuncaklarını azaltma ve oyun oynamasını kısıtlamaya giderler. Unutmayalım ki çocuğun oyun oynamaya ihtiyacı vardır ve okula başlaması demek oyun oynama saatlerinde düzenleme yapması demektir oyunu hayatından tamamen çıkartmak anlamına gelmemelidir.
Okuma-Yazma Etkinlikleri
- Tombala kartları hazırlayıp öğrendiği hecelerle ve harflerle ailecek tombala oynayabilirsiniz.
- Küçük renkli kartonlara yeni öğrenilen kelimeleri ve heceleri yazıp (7-8 kopya) hepsini gelişi güzel yere koyup söylenen hecenin tüm kartlarını toplama oyunu oynayabilirsiniz.
- Kelimeleri birleştirerek (yine kartonlardan) cümle kurmaca oyunu oynayabilirsiniz.
- Çocuğunuzun sırtına işaret parmağınızla bastırarak harf çizip hangi harfin olduğunu tahmin etmesini sağlayabilirsiniz.
- Öğrenilen kelimelerle hareketli şarkı sözleri yazabilirsiniz.
- Kelimeleri büyük kartonlara yazıp sessiz sinema şeklinde kelime anlatmaca oynayabilirsiniz.
Çocuğunuzla kurduğunuz oyunlar okuma metinleri çoğaldıkça çeşitlenecek ve tamamen sizin yaratıcılığınızla daha eğlenceli hale gelecektir. Amacınız çocuğu yormadan, sıkmadan, eğlendirerek oyun yoluyla okulda öğrendiklerinin pekişmesini sağlamak olmalı.