3-6 Yaş Dil Gelişimini Destekleyici Etkinlikler
Dil gelişimi, bilişsel gelişimin en önemli göstergesidir. Çocuğunuzla yaptığını her dil gelişim etkinliği dolaylı yoldan bilişsel gelişimine de olumlu bir katkı sağlayacaktır. Bu sebeple size sunacağımız etkinlik örneklerinde temelde dil gelişimi hedef alınsa da, ince motor ve kaba motor gelişimi de destekleyici çalışmalarda yer alacaktır.
Anne-Baba Bu Neden Böyle?
- 3-4 yaşta çocuğunuz yer bildiren kelimeleri cümlelerinde kullanmaya başlar. Çocuğunuz, “Kim, ne, nerede, neden gibi” 5N 1K sorularını sorarak merakını giderme yollarını arar. Bu nedenle onun bu ihtiyacına cevap veren oyunlar oynamak faydalı olacaktır. Bu beceriyi geliştirecek en iyi materyal kitaplardır. Resimli kitapları sizin okuyabilirsiniz.
- Resimli kavram kartlarında yararlanarak oyunlar oynayabilirsiniz. Birbirinize kartların üzerindeki resimleri göstermeden anlatarak, ne olduğunu bulmaya çalışabilirsiniz.
- Resimli kavram kartlarından yararlanarak, resimleri birbirinize göstermeden “Evet ve Hayır” cevaplı sorular sorabilir, verdiğiniz cevaplar ile kartlardaki resimlerin ne olduğunu bulmaya çalışabilirsiniz. Çocuğunuzun pek çok kavram ile ilgili bilgileri zihinde canlandırması gerektirdiği için, bu çalışma 4-5 yaşlarda daha uygun olabilir.
- İçi gözükmeyen bir poşet ya da çantaya farklı nesneler atarak gözleri kapalı şekilde çocuğunuzun nesneler dokunmasını ve tarif etmesini isteyebilirsiniz. Bu oyunu sıra ile oynayarak hareketlendirebilir, en çok tahmin edene ödül verebilirsiniz.
- Bu makale ilginizi çekebilir; 5-6 Yaş Bilişsel Gelişimi Etkinlikleri
Resim, Tekerleme ve Kartlar
- Bir deftere her gün çocuğunuzun yaptığı dil ve konuşma gelişimini destekleyici etkinliklerini basitçe çizerek ona “Resimli Günlük” oluşturabilirsiniz. Bu çocuğunuzun her gün yaptığı aktiviteleri sıra ile anlatmasını kolaylaştıracak, zamanla resimlere bakmaya gerek duymadan zihninde canlandırarak anlatabilmesini sağlayacaktır.
- Olay kartları dil gelişimi için güzel çalışmalardandır. Olay kartlarındaki resimleri inceleyerek doğru sırada dizmek ve anlatmak eğlenceli bir faaliyet olabilir. Zamanla bu kartlardan yararlanarak farklı olaylar kurgulayabilir, hikayeler yazabilirsiniz.
- Şarkı ve tekerlemeler hafıza ve dil gelişimini desteklemektedir. Yeni şarkı ve tekerlemeler öğrenerek birlikte eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.
- Bu makale ilginizi çekebilir; Çocuklarda Dil Gelişimi
Birlikte Hikayeler Yaratın
- Çocuğunuz yetişkinlerin kıyafetlerini giymekten çok hoşlanmaktadır. Onun bu ilgisini kullanarak “mış gibi” oyunları oynayabilirsiniz. Bu oyunlar çocuğunuzun esnek düşünme, dinleme, ifade etme becerilerini geliştirecektir.
- 4-6 yaşları arasında neden-sonuç ilişkisi kurmak, problem çözme becerisini geliştirmek okul yaşamına hazırlık açısından çok önem taşımaktadır. Mesela siz içerisini süpürürken “Neden temizlik yapmamız gerekir?” gibi sorular sorarak çocuğunuzun cevap vermesini, veremiyorsa da bilgi vererek öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
- Çocuğunuz büyüdükçe yaşıtları ile zaman geçirmeye ihtiyaç duyar. Birkaç arkadaşı ile oyun oynayabileceği, paylaşımda bulunabileceği ortamlar yaratmanız, grup oyunları oluşturmanız çocuğunuzun sosyal ve duygusal gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir.
- Bu makale ilginizi çekebilir; 2-3 Yaş Dil Gelişimi Etkinlikleri
3-6 yaş arası çocukların gelişimleri için gerekli olan her türlü imkanı sunan özel ve devlet anaokulları listelerimizi hemen inceleyin.
Sevgili anne-babalar…
Eğlenmeden yaptığınız her etkinlik görevmiş gibi olduğunda çocuğunuz da bu etkinliklerden zevk almaz. Bu sebeple çocuğunuzla oyun oynarken, dil ve konuşma gelişimini destekleyici etkinlikler yaparken sizin de eğlenebileceğiniz çalışmaları tercih ediniz.