fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

5-6 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler

Görüntülenme Sayısı: 102338

Çocuğunuzun çevresiyle etkileşimi ve merakı 5-6 yaş arası daha da artacaktır. Çocuğunuzun 5-6 yaş bilişsel gelişimi için ne yapmalısınız?

5-6 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler-1

İşte bunları destekleyici etkinlik önerileri;

  • Çocuğunuzun sebep-sonuç ilişkisi kurabilmesi önemli bir bilişsel gelişim aşamasıdır. Sorduğu soruların nedenleri ve sonuçları ile ilgili bilgi vererek hem sözlük bilgisinin artmasına hem de olaylar arasında bağlantı kurmasına fırsat vermiş olursunuz. Örneğin karşıdan karşıya geçerken çocuğunuz hızla koşmaya başladıysa “koşma” yerine “koşarsan düşebilirsin ve bu sırada arabalar gelip sana çarpabilir” gibi açıklamalar yapabilirsiniz. Sizin koyduğunuz kuralların nedenlerini bilmek, onun kurallara uymasını kolaylaştırabilir.
  • Bu yaş grubunda dil ve motor gelişimi destekleyici her çalışma bilişsel gelişimi de olumlu yönde etkileyecektir. Bazı etkinlik diğer gelişim alanları ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle 5-6 yaş için dil gelişim, ince motor ve kaba motor gelişim etkinliklerini de okumanızı da tavsiye deriz.

Çocuk gelişimi hakkında daha fazlası için Çocuklarda Bilişşel Gelişim adlı makalemize ulaşabilirsiniz.

5-6 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler-2
  • Görsel ve işitsel hafızayı desteklemek bu yaş grubunda çok önemlidir. Bunun için yapacağınız bazı eğlenceli oyunlar, çocuğunuzun hep öğrenip hem de eğlenceli zaman geçirmesini sağlayacaktır. Örneğin masaya farklı oyuncaklar koyun. Oyunda kaç kişi varsa, masaya 1 dakika dikkatlice bakmasını isteyin. Daha sonra oyundaki kişilerin masaya arkasını dönmesini isteyerek, masada gördüğü oyuncakları saymasını isteyin. Tamamını söyleyebilen oyunu kazansın. Bu oyunu herkese gözlerini kapattırarak, farklı nesneleri ne olduğunu dokunma, işitme ve koklama duyularını kullanarak bulmaları şeklinde de oynayabilirsiniz.
  • Birlikte ritim çalışmaları yapmak işitsel hafızayı destekleyen aktivitelerdendir. Şarkılar söyleyip, şarkıya uygun ritimler oluşturmak sonrada onları hatırlayıp tekrar etmek, işitsel hafızanın gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.
  • Çocuğunuz resimlere ihtiyaç duymadan, yaşadığı ya da zihninde oluşturduğu bir hikayeyi olay sırasını dikkate alarak arkadaşlarına ve size anlatabilir. Belli konular ya da karakterler söyleyerek birlikte hikayeler oluşturabilirsiniz ya da bir hikayenin bir bölümünü okuduktan sonra kesip devamını çocuğunuzun oluşturmasını isteyebilirsiniz. Daha sonra bu hikayeye dramalaştırmakta keyifli olabilir.Yaratıcığını geliştirmek için önemli bir etkinliktir.
  • Çocuğunuzun miktar algısını desteklemek için rakamları belli aralıklar ile kartona yazarak, altlarına sayı kadar mandal, stiker takmalarını ya da resim çizimlerini isteyebilirsiniz.

Dil Gelişimi hakkında detaylı bilgi için Anne-babalar için 3-6 Yaş Dil Gelişimini Destekleyici Etkinlikler makalemize ulaşabilirsiniz.

5-6 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler-3
  • Çocuğunuz artık kalemi daha aktif şekilde kullanmaktadır. Daire, üçgen, kare, dikdörtgen gibi şekilleri tanıması ve çizmesi beklenmektedir. Önce çocuğunuza model olarak, daha sonra da yardımsız kendi başına çizmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca şekilleri tanırken çocuğunuzun öğrendiği şekillerin genellemesini yapmasını sağlamak için “odada daire şeklinde olan nesneler nelerdir? Say bakalım.” diyebilirsiniz.
  • Kavramları üst düzey gruplama becerisi hem dil gelişimi hem de bilişsel gelişim için önemlidir. Çevresindeki nesnelerin resimlerini, belli grup başlıkları belirleyerek uygun başlıkların altına birlikte yerleştirebilirsiniz. Örneğin “kırmızı yiyecekler” grup başlığı belirlenir. Bununla ilgili kırmızı meyve ve sebzelerin resimleri başlığın altına yapıştırılır. İsterseniz daha sonra kırmızı yiyecekleri de “ağaçta yetişenler, toprakta yetişenler” şeklinde gruplamasını isteyebilirsiniz.
  • İki resim arasında fark bulma, resimdeki saçmalıkları bulma oyunları oynayabilir, resimlerdeki saçmalıkların neden saçma olduğunu anlatmasını isteyerek neden-sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olabilirsiniz
5-6 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler-3
  • Yap-bozlar çocukların parçadan bütüne doğru zihinlerinde canlandırarak, hafıza egzersizi yapmalarını sağlar. Yaşına uygun parçalı yap-bozlar yapabilirsiniz. Ya da evdeki bir resmi belli parçalara bölerek evde değişik yap-bozlar yapabilirsiniz.
  • Aynı ve farklı kavramları bu yaş grubundaki etkinlik kitaplarında çok görülür. Siz bunu kitap çalışması olarak değil hareketli çalışma olarak yapabilirsiniz. Mesela belli nesnelerin ya da hayvanların küçük resimlerinden tombala kartları oluşturulur. Bu kartlardaki resimlerin aynılarını küçük şekilde kesilerek tombala taşları yapılır. Sıra ile resimli tombala kartları çocuklara dağıtılır. Torbadan çekilen küçük resimlerin aynısı hangi tombala kartında varsa resmin üzerine konulur. İlk tombala kartını tamamlayan oyunu kazanır.

Bu yazı ilginizi çekebilir; 3-4 Yaş Bilişsel Gelişimi Destekleyici Etkinlikler

Bu yazılar ilginizi çekebilir; Kaba Motor Gelişimiİnce Motor Gelişimi

Bu makale Elif Biçer tarafından 28 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Kitap Önerisi; Çocuğunuzun Beynine Hoşgeldiniz Çocuğunuzun Beynine Hoş Geldiniz bilinen yanlışları yıkacak, şaşırtıcı içgörüler ortaya çıkaracak ve çocuğunuz hakkında düşünme şeklinizi geliştirecek.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Pembe Mavi Yuvam Anaokulu Özel Okul
Özel Pembe Mavi Yuvam Anaokulu

KIZIM 2 YILDIR SEVEREK DEVAM ETMEKTE. BÖLGEMİZDEKİ EN KALİTELİ KURUM.OKUL GEREK FİZİKİ YAPISI GEREKSE KURUCULARININ EĞİT...

Özel Sihirli Gemiler Anaokulu Özel Okul
Özel Sihirli Gemiler Anaokulu

Dans eğitimine verdikleri önem çok güzel. Çocukları hem dans etmeye sevk ediyorlar hem grup halinde ortaya bir şeyler çı...

Özel Eğitimde Parla Anaokulu Özel Okul
Özel Eğitimde Parla Anaokulu

Eğitimde Parla Anaokulunu tercih etmemin altında yapan sebepler; çocuklara sağladığı olanaklar Müdürün ve çalışan person...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum
Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum