fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

BİLSEM Nedir?

Görüntülenme Sayısı: 7003

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri'nin kısaltması olan BİLSEM, ilkokul çağındaki yetenekli çocukların kişisel becerilerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi için açılmış özel eğitim kurumlarıdır. BİLSEM sınavı ile tespit edilen öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezleri'nde eğitim görmeye hak kazanır. Bilim ve Sanat Merkezleri'nde eğitim görmeye hak kazanan öğrencileri belirlemek için yapılan BİLSEM sınavı nedir? BİLSEM sınavına nasıl başvuru yapılır? BİLSEM sınavı ne zaman yapılır ve sonuçları ne zaman açıklanır? İşte özel yetenekli çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi ve bu yeteneklerinin geliştirilmesine dayanan BİLSEM süreci hakkında her şey!

BİLSEM Nedir?

BİLSEM (Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri), ilkokul çağındaki özel yetenek sınavlarıyla tespit edilen öğrencilerin, bireysel yeteneklerini belirlemek ve geliştirmeleri için açılmış devlete bağlı özel eğitim kurumlarıdır. Bilim ve Sanat Merkezleri'nde eğitim gören öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan müfredatı aksatmayacak şekilde örgün eğitim kurumlarına da devam etmektedirler. BİLSEM kurumları yetenekli çocukların kendilerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarının sağlamaktadır. Yetenekli çocukların kendilerine ve topluma katkı sağlayabilmeleri için temel eğitimin yanında yeteneklerini destekleyici eğitimler almaları için açılmıştır. Zenginleştirilmiş ve farklılaştırılmış bir ek eğitim hizmeti sunarak çocukların yaratıcılıklarını desteklemektedir. Türkiye genelinde her ilde bir BİLSEM bulunmaktadır. Nüfusu fazla olan büyükşehirlerde bu sayı birden fazla da olabilmektedir. Öğretmenleri tarafından fark edilen özel yetenekli çocuklar bu kurumlara yönlendirilmektedir.

BİLSEM Sınavı Nedir?

BİLSEM Sınavı Nedir?

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan BİLSEM sınavı, özel yetenekli çocukların tespit edilmesi için yapılmaktadır. Sınavda başarılı olan öğrenciler, okullarında aldıkları eğitime ek olarak Bilim ve Sanat Merkezleri'nde de eğitim almaya hak kazanırlar. BİLSEM sınavına girecek olan öğrencileri iki aşamalı bir sınav beklemektedir. Birinci aşama grup değerlendirmesi sınavı olarak, ikinci aşama da bireysel değerlendirme sınavı olarak adlandırılmaktadır. Birinci sınavda başarılı olan öğrenciler ikinci aşamaya girmeye hak kazanmaktadır.

Sınav, farklı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama grup değerlendirmesi sınavı olarak, ikinci aşama da bireysel değerlendirme sınavı olarak adlandırılmaktadır. Birinci sınavda başarılı olan öğrenciler ikinci aşamaya girmeye hak kazanmaktadır.

1. Aşama: Grup Taraması

Tablet bilgisayarlar kullanılarak yapılan ilk aşama, grup taraması olarak adlandırılmaktadır. Sınava başlamadan önce öğretmenler tarafından gerekli yönergeler öğrencilere verilmekte ve örnek soru çözümleri yapılmaktadır. Sınav soruları çoktan seçmeli ve beceri temelli sorulardan oluşmakta, ezber bilgi içeren sorular bulunmamaktadır. Sınav boyunca, her bir soru belirlenen süre içerisinde çözülmelidir. Daha önce cevaplanan bir soruya geri dönme hakkı bulunmamaktadır. Öğrencilerin bulundukları sınıf düzeyine göre soruların zorluk dereceleri farklılık göstermektedir. Sınavda verilen yanlış cevaplar, doğruları götürmemektedir. Sınav sonuçları belirlenirken tüm ülkede yapılan sınavın ortalaması baz alınmaktadır. Bu aşamanın sonunda başarılı olan öğrenciler, bir sonraki aşama olan bireysel değerlendirme uygulamasına geçmeye hak kazanmaktadır.

2. Aşama: Bireysel Değerlendirme

Bireysel değerlendirmeye girmeye hak kazanan öğrenciler, sınav giriş bilgilerini okullarından ya da e-okul üzerinden öğrenebilmektedir. Bireysel değerlendirme üç aşamadan oluşmaktadır. Genel zihinsel yetenek, müzik ve resim alanlarında farklı günlerde, farklı değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu aşamayı da başarılı bir şekilde geçen öğrenciler BİLSEM bünyesinde, yetenekli oldukları alanlarda eğitim almaya hak kazanırlar.

BİLSEM Sınavı’na Nasıl Başvurulur?

BİLSEM Sınavı’na Nasıl Başvurulur?

BİLSEM Sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önceden belirlenen tarih ve saatlerde sınıflara göre gruplandırılarak yapılmaktadır. Bu sınava girebilecek öğrenciler öğretmenler tarafından doldurulan gözlem formuna sahip olmalıdır. Başvuru yapmak isteyen öğrenciler, sınav harcını yatırdıktan ve sınıf öğretmenleri tarafından “gözlem formu” doldurulduktan sonra BİLSEM’e başvurmuş olmaktadırlar.

2017 yılına kadar sadece sınıf öğretmenleri gözlem formu doldurarak öğrencileri aday gösterebilmekteydi. Fakat 2017 yılından itibaren veliler de bireysel olarak sınava başvuru yapabilmektedir. Başvuru için sınav ücretini ödeyen veliler, sınıf öğretmenlerinden öğrenci için gözlem formunu doldurmasını talep etmektedirler. Her yıl belirlenen tarihlerde internet üzerinden dijital bir şekilde yapılan başvurular 1., 2., ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencileri kapsar. Öğrenciler aday gösterildikten sonra, il tanılama komisyonu tarafından belirlenen randevulara göre grup tarama sınavına girmektedir. Türkiye ortalaması baz alınarak hesaplanan sonuçlara göre başarılı olan öğrenciler ikinci aşamaya geçmektedir.

BİLSEM bireysel değerlendirmeye girmeye hak kazanan öğrenciler MEB web sitesinden ilan edildikten sonra, “MEBBİS-BİLSEM” modülü üzerinden alınan randevuyla değerlendirmeye alınmaktadır.

BİLSEM sınavı ne zaman yapılır ve sonuçları ne zaman açıklanır?

Bu süreyi aşan öğrencilerin kaydı silinmektedir. BİLSEM sınav tarihi ve sonuçların açıklanma tarihi her yıl farklılık göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi web sitesi üzerinden sınav tarihleri duyurulmaktadır. BİLSEM'de eğitim-öğretim dönemleri, Eylül-Ocak, Şubat-Haziran olmak üzere iki döneme ek olarak, Temmuz ve Ağustos yaz okulu ve kamplar şeklindedir. Bir yılda toplam 3 dönem eğitim alan öğrencilere %30’u geçmeyecek şekilde devamsızlık hakları verilmektedir.

BİLSEM’e Kayıt Olmaya Hak Kazanan Öğrenciler Nasıl Bir Eğitim Alıyor?

BİLSEM’e Kayıt Olmaya Hak Kazanan Öğrenciler Nasıl Bir Eğitim Alıyor?

BİLSEM’e kayıt olan öğrenciler;

  • Uyum (Oryantasyon)
  • Destek Eğitimi
  • İletişim Becerileri
  • Grupla Çalışma Teknikleri
  • Öğrenme Yöntemleri
  • Problem Çözme Teknikleri
  • Bilimsel Araştırma Teknikleri
  • Yabancı Dil
  • Bilgisayar
  • Sosyal Etkinlikler
  • Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme
  • Özel Yetenekleri Geliştirme
  • Proje Üretimi/ Yönetimi gibi alanlarda eğitim programına dahil olmaktadır.

Öğrenciler devamlılıklarına, istekli olmalarına bağlı olarak bu listedeki eğitimleri tamamlayabilmektedirler. Genellikle 3-5 kişilik küçük gruplarla yapılan eğitimler, örgün eğitimden farklı bir şekilde işlenmektedir. BİLSEM'de değerlendirme süreçleri sınav veya not odaklı olmamaktadır. Öğrencilerin düzeylerine göre hazırlanmış olan programlar öğrencilere uygulanır. Programını tamamlayan öğrenciler bir üst seviyedeki programa geçiş yapmaktadır. BİLSEM eğitimi, süreç odaklı bir eğitim modelidir ve öğrenciler de uygun projelerin gerçekleştirilmesi üzerine bir eğitim almaktadır.

Bu makale Umut Arslan tarafından 09 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Ebeveynlere 10 Kitap Önerisi Ebeveynlerin okuması gereken kitaplar hangileridir. Bu kitapların konuları nelerdir? Ebeveynlerin mutlaka okuması gereken 10 kitap önerisi sizlerle.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Bahçeşehir Tarçından Maviye Anaokulu Özel Okul
Özel Bahçeşehir Tarçından Maviye Anaokulu

Okulu gezdiğimizde binanın tamamen yenilenmiş olduğunu ve çocuklara göre tasarlanmış olduğunu gördük. Bahçesi çok geniş,...

Özel Beykent Yedi Cüceler Anaokulu Özel Okul
Özel Beykent Yedi Cüceler Anaokulu

Yavrumuz bu okulu o kadar çok sevdiki evde bana bile öğretmenin diyor. cumartesi pazar günleri okula gitmek istiyor. Erk...

Özel Sihirli Gemiler Anaokulu Özel Okul
Özel Sihirli Gemiler Anaokulu

Dans eğitimine verdikleri önem çok güzel. Çocukları hem dans etmeye sevk ediyorlar hem grup halinde ortaya bir şeyler çı...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum