fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Eyvah! Çocuğum Arkadaşının Eşyasını Eve Getirmiş

Görüntülenme Sayısı: 10334

Çocuklar özellikle okula ilk başladıkları aylarda arkadaşlarının eşyalarını eve getirebilirler. Anne-babalar bu duruma ilk tanık olduklarında oldukça endişeye kapılmakta ve büyük bir sorunla karşılaştıklarını düşünmektedirler. Çocuk için başkasının eşyasını alma ile çalma davranışı farklıdır.

Eyvah! Çocuğum Arkadaşının Eşyasını Eve Getirmiş

Peki çocuğumuz okuldan arkadaşının eşyasını eve getirdiğinde ne yapmalıyız? Çocuğumuza bu durumun onaylanmadığını uygun bir dille nasıl anlatmalıyız? Bir kereye mi mahsus ya da kalıcı bir sorun olduğunu nasıl belirleriz?

İlkinde Endişelenmeyin

Öncelikle çocuğunuz okula yeni başladıysa ve bunu ilk defa yaptıysa endişelenmeyin. Çocukluk çağında bu tür şeylerin yaygın olduğunu unutmayın. Arkadaşının kalemi, silgisi ya da başka bir eşyasını eve getirmesi eğer yaşı küçükse (2. Sınıfa kadar) endişeye kapılmadan halledilebilir. Çocukların özellikle okul öncesi dönemde mülkiyet duyguları gelişmediği için, kendinin ya da başkasının eşyası kavramı çocukta bir anlam ifade etmediği için bunu bir defa mahsus normal görebilirsiniz. Bu nedenle kendi eşyası ya da başkanın eşyası farketmez, bazen hoşuna giden bir eşyada olabilir bu, alıp evine götürmek isteyebilir. Arkadaşının eşyasını eve getirme davranışı ilkokul 1. Sınıf öğrencilerinde de görülebilir. Bu da yine aynı nedene dayanabilir. Eğer çocuğunuz ilk defa böyle bir davranış sergilediyse anne-baba olarak yaklaşımınız çok önemlidir.

Mülkiyet Kavramını Anlatın

Çocuğunuz ilk defa bunu yapıyorsa endişelenmeden çocuğunuzla konuşun. Ona mülkiyet kavramını anlatın. Yaşı ilerledikçe mülkiyet duygusu gelişecektir. Kendi eşyalarını ayırt etmesini sağlayın. Bunu “çalma” davranışı olarak nitelendirmeyin. Aldığı eşyayı sahibine vermesini sağlayın.

Eğer çocuğunuzu yaşı ilerlemiş ve eşyalarının ayrımına varıyor ise bu durumda çocuğunuza daha farklı davranmalısınız. Özellikle bu sürekli hale geldiyse durumdan öğretmen ve okul psikolojik danışmanını haberdar edip yardım almalısınız.

Çaldın Diyerek Suçlamayın

Çocuğunuza getirdiği eşyaya dair ilk tepkiniz “Bunu sen mi çaldın?” yerine “Arkadaşının eşyasını senin aldığını biliyorum bu onaylanmayan bir davranış bunu biliyorsun. Kendini nasıl hissediyorsun?” sorusunu yönelterek, çocuğunuzu savunmaya değil konuya dair konuşmaya çekmiş olursunuz. Mümkünse çocuğunuzun ertesi gün eşyayı sahibine geri vermesini sağlayıp, okuldaki uzmanlara davranışın altında yatan nedenleri araştırmalısınız. Davranışının onaylanmadığını suçlayıcı bir dille değil, çözüm sunan bir yaklaşımla ele almalısınız.

Bu makalemiz ilginizi çektiyse Pozitif Disiplin Nedir Ve Neden Önemlidir? adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Bu makale Esin Acartürk tarafından 10 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Çocuğunuzun Okulla İlgili 5 Şikayetine 5 Öneri Çocuğunuz okula gitmek istemiyor mu? Çocuğunuzun okula gitmek istememesine neden olan problemleri biliyor musunuz? Nasıl çözeceğinize dair 5 öneri bizden!
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Bilinç Koleji Anaokulu Özel Okul
Özel Bilinç Koleji Anaokulu

Uzun araştırmalarım sonucunda çocuğumu buraya kayıt ettirdim ve yanılmamış olmanın mutluluğunu yaşıyorum.Her sabah vicda...

Özel Sevgi Pınarı Eğitim Kurumları Anaokulu Özel Okul
Özel Sevgi Pınarı Eğitim Kurumları Anaokulu

Biz sevgi pınarı anaokulu ile 3 yıl önce tanustık ve basladık ve bu sene anasınıfında oglum bu yuzden son senemiz o kada...

Özel Büyük Düşler Anaokulu Özel Okul
Özel Büyük Düşler Anaokulu

Sınıf mevcutlarının az olması avantaj böylece öğretmenler çok daha fazla ilgilenebiliyor. Okulda çalışan velilere yardım...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum
Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum