Geleceğin En Önemli 8 Meslek Grubu
Her gün, kendini yenileyen ve geliştiren teknolojiyle birlikte birçok meslek grubu ortaya çıkmıştır. Çocuklarımız, gelişen teknolojinin içine doğduklarından, tüm gelişme süreçlerinde bu hayatın içinde seyahat etmektedirler. Günümüzde, doğduktan bir kaç ay sonra telefon, tablet gibi cihazlara aşina olabilen ve kullanmayı başarabilen bir nesil yetişmektedir. Bu çağa ayak uydurmakta hiç zorlanmayan dijital çağ çocuklarını, ileride değişik meslek gruplarında çalışıyor olarak görmek kaçınılmaz olacaktır. Yetenekler ve mesleklerin örtüşmekte zorlandığı bu günlerde, ne istediğini bilen çocuklar yetiştirmemiz, gelişen teknoloji dünyasında çocuklarımızın rahatça yer alabilmesi için oldukça önemlidir. Çocuklarımızın sosyal algılarını bozmadan onları teknolojiyle tanıştırmak, kontrollü uygulandığı takdirde oldukça faydalıdır. Çocukların ilerideki meslek kazanımlarını bu teknoloji doğrultusunda sağlayacağı unutulmamalıdır. Bu şekilde teknolojiyle yetiştirilen çocuklar bizi, edineceği yeni meslek gruplarıyla çağın ilerisine taşıyacaktır.
Günümüzden Geleceğe Taşınacak Meslekler
Yeni oluşan meslek gruplarından da ileride devam edip etmeyeceği hakkında tahminde bulunmak oldukça zordur. McKinsey Global Institute, “Teknoloji, Meslekler ve Geleceğin İşleri” adlı makalesinde (2017), çocukların gelişen teknolojiye çok hızlı ayak uydurabildikleri için artık mesleğe başlama yaşlarının düşeceğini, dijitalleşen dünyada herkesin ilgi alanları dahilinde kolayca bir meslek seçebileceğini belirtmiştir.
Geleceğin mesleği olarak söylenen meslekler arasında; teknolojiyi insan sağlığı üzerinde kullanan, geçmişten süregelen, insan ömrünü uzatma amacıyla yeni meslek gruplarından olan ‘genetik uzmanı/mühendisliği’, ‘biyomedikal mühendisliği’, yer almaktadır. Aynı zamanda ülkemizde çoğu okulda, anaokulundan liseye kadar uzanan robotik ve kodlama eğitimi verilmektedir. Bu eğitimleri anaokulundan itibaren alan çocuklar, hayatımızın büyük çoğunluğunu kaplayan ve kaplamakta olan yapay zeka ile erken yaşta tanıştıkları için ‘yapay zeka mühendisi’, ‘robotik kodlama mühendisi’ veya ‘3D yazıcı mühendisi’ gibi geleceğin parlak mesleklerine sahip olabilirler. Peki bu meslekler tam olarak ne yapar?
Yapay Zeka Mühendisi
Makineleri insan beyni gibi çalışacak şekilde programlayan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilere denir. STEM eğitim yaklaşımıyla yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme gibi yetenekler kazanan öğrenciler, SMAC becerilerini kullanarak, geleceğin mesleği için öne çıkan bireyler olabilirler. Bunu makine öğrenmesi, matematik, fizik bilgileriyle birleştirerek yapay zeka mühendisliği için aranan yüzler olurlar.
ABD'nin Carnegie Mellon ve MIT gibi üst düzey üniversitelerinde yer alan ‘yapay zeka mühendisliği’ bölümü profesörleri, robotikleşmede yapay zekanın büyük önemi olduğunu belirtmektedir. Yapay zekanın gelecekte sadece yazılım ve bilişim sektörlerinde değil, tüm hastane, fabrika ve hizmet sektörlerinde aranan meslekler olacağını ön görmektedirler.
Robotik Kodlama Mühendisi
Gün içinde sürekli kullandığımız eşyaların elektronik olduğu bu dönemlerde, robotik kodlamanın önemi giderek artmaktadır. Geleceğin kesin gözüyle bakıldığı meslekleri arasında olduğu için küçük yaşlardan itibaren robotik kodlama dersleri verilmektedir. Robotik kodlama mühendisleri, robotik ve elektronik tüm sistemlerin yazılımlarıyla ilgilenip, onlara emir vermekte ve bu emri bilgisayar üzerinden simüle etmektedir. Bu parçaların birleştirilmesini de üstlenen bu meslek, matematik ve analitik düşünme özelliklerini gerektirir. Küçük yaştan robotik kodlama eğitimine başlayan çocuklar bu yetenekleri kazanarak büyürler ve gelecekte önemli yerler alacaklardır.
3D Yazıcı Mühendisi
3D yazıcının kullanım alanları giderek artmaktadır. Mimarlık, mühendislik ve sağlık sektöründe kullanılmaya başlanan 3D yazıcı, gelecek dönemlerde daha da yaygın olarak kullanılacak ve mühendis-tekniker ihtiyacı oldukça artacaktır. Böylece geleceğin popüler mesleği olacaktır. 3D yazıcı mühendisi, 3 boyutlu maddeleri bir fotokopi makinesi gibi çoğaltarak bir çok alanda kullanılmaya başlanacaktır.
Geleceğin Meslek Alanı Blockchain
Dijitalleşen dünyamızda her şeyin belirli bir farklılık göstermesiyle elbette bazı ekonomik alanlarda da gözle görülür değişimler olacaktır. Bu değişimlerin başında “Blockchain teknolojisi” geliyor. Uzmanların çoğu gelecekte şuan kullandığımız paralardan farklı olarak dijital (kripto) paraların kullanılacağına hem fikirler. Blockchain’in alt dallarından olan kripto para birimlerinden ‘bitcoin’ günümüz insanları tarafından çokça bilinmekte ve yatırım aracı olarak görülmektedir. Bu durum Blockchain teknolojisinin önemini bize gösteriyor ve bunun sonucunda çeşitli meslek dallarının ortaya çıkmasına olanak sağlıyor. Blockchain Tasarımcısı, Blockchain Geliştiricisi, Blockchain Hukuku ve Avukatı vb. meslek dalları, şuan için neredeyse hiç duyulmamış olsa da büyük şirketlerin Blockchain’e verdiği önem ve yapmış oldukları yatırımlar, bu meslekleri geleceğin en önemli meslekleri arasında vazgeçilmez kılıyor.
Big Data, Geleceğe Bir Çok Meslek Kapısı Açıyor
Geleceğin mesleklerinden bahsedip Big Data’yı ele almamak haksızlık olur. En basit tabiriyle Big Data, (Büyük Veri) internet kullanıcılarının artmasından dolayı veri havuzunun büyümesiyle bu alandaki yararlı bilgilerin, sentezlenip kullanıma açılmasıdır. Büyük Veri, yalnızca içerdiği bilgi miktarı ile değil, aynı zamanda çeşitliliği ve karmaşıklığı ile analiz edilmesi veya iletilmesi gereken hız ile de tanımlanır.
Big Data teknolojisinin kullanım alanlarını sınırlamak pek olası görünmüyor çünkü tüketicilerin satın alma davranışından, kimya endüstrisindeki bir ürünün kullanılması gereken hammadde miktarına kadar birçok şeyi Big Data sayesinde ele alıp işlememiz mümkün. Önümüzdeki yıllarda nüfusun artacağı ve internet kullanımının büyük ölçüde yaygınlaşacağını da düşünürsek, ’’Big Data’’ teknolojisi iş dünyası ve kullanıcılar için oldukça büyük bir önem teşkil edecektir. Veri analizi uzmanı, veri mimarı, veri bilimcisi gibi meslekler, gelecek yıllarda sıkça duyacağımız meslek grupları arasında olacaktır.
Veri Analizi Uzmanı
Bu mesleğe sahip kişiler, veri havuzunun kontrolünü sağlayarak, kurumlar için gerekli verilerin çekilmesini ve işlenmesini sağlayan çalışanlardır. Verilerin, soruları yanıtlamak ve sorunları çözmek için nasıl kullanılabileceğini keşfederler. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle ilişkisel veri tabanının geliştirilmesi, veri analistlerine yeni bir soluk verdi. Bu da analistlerin veritabanlarından veri almak için çeşitli uygulamalar kullanmasını teşvik ederek, kendi meslek dalında zenginleşti.
Veri Mimarı
Veriler üzerine kurulan yeni dünyada, büyük görev üstlenirler. Verilerin sürekli güncellenmesi ve eski verilerin üstüne sürekli yenisinin eklenmesi durumunda, verilerin yönetilmesi için veri tabanı inşaa eden çalışanlardır. Bilgiyi işleyip, dağıtan, depolayan ve dağıtan veri tabanı çözümleri oluştururlar.
Veri Bilimcisi
Bilgi odaklı keşifler yapabilen, sınıflandırıcı olan ve durum hakkında gelecekle ilgili tahminleri yazılım kullanarak yapabilen kişidir. Bu tahminleri yapmak için belirli algoritmalar oluşturur ve araçlar kullanarak elindeki veriyi betimler. Bu şekilde modellemelerle çıkarımlar yapar. Veri bilimi ve makine öğrenimi, birçok yapay zeka uygulamasının son gelişmelerinin merkezinde yer almaktadır.
IEEE’nin yayınladığı IT Professional dergisindeki George Strawn’ın makalesine göre, “Büyük Veri yönetim kurulu düzeyindeki tartışmalara konu oldu. Veriler, tüm sektörlerdeki birçok işi değiştirecek. Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, Veri Bilimi Merkezi Eind Hoven'ı kurdu ve buraya bir çok veri bilimcisi aldı.” (2016)
E-Spor Geleceğe Mesleki Açıdan Işık Saçıyor
Son olarak geleceğin meslekleri başlığı altında e-spor’dan ve e-sporculuktan bahsedebiliriz. Değişen teknolojinin ve küresel dijitalleşmenin sonuçlarına bağlı olarak sporculuk mesleği de internet üzerinden kabul görmeye başladı. Kısaca açıklamak gerekirse e-spor, belirli konsol ve bilgisayar oyunlarının (FIFA,League of Legends, CS:GO, Zula vs.) bireysel veya takım halinde karşılıklı rekabet halidir. Günümüz için düşünüldüğünde saydığımız diğer meslek gruplarından daha çok bilinmekle beraber, hak ettiği değerin hala çok altında olduğunu söyleyebiliriz. Zira e-spor, dünya çapında çeşitli yatırımcılardan çok fazla sponsorluk ve sermaye desteği almakta, birçok ünlü spor takımı (Barcelona, Borussia Dortmund, Schalke 04) ve hatta birçok ünlü sporcu (Shaquille O’Neal, Mesut Özil, Michale Jordan, Rick Fox) e-spora milyonlarca dolar yatırım yapmaktadırlar. Büyüyen pazar hacmi, e-spor’un önümüzdeki senelerde dünya çapında bir popülerliğe kavuşmasına ve e-sporculuk veya e-sporcu koçluğu gibi mesleklerin yayılmasına önayak olacaktır.