Örgün Eğitim
Eğitim, insan yaşamında ve davranışında olumlu değişiklikler yapma gücüne sahip olan aşamalı bir süreçtir. Bu sürecin sonu olmamakla birlikte insanlar kendilerini sınırsız bir şekilde geliştirebilir. Bu gelişimin ilk adımının atılabilmesi ise bir eğitim programına başlamak ile olmaktadır. Örgün eğitim ise bu anlamda dünya üzerinde en çok kabul gören programdır. Örgün eğitim nedir sorusunun kısa cevabı; "bir sınıfta, belirli bir müfredat dahilinde verilen ve kademeleri bulunan eğitim türü" şeklindedir. Peki örgün eğitimin avantajları nelerdir? Örgün eğitimin dezavantajları var mıdır?
Örgün Eğitim Nedir?
Örgün eğitim, belirli bir yasa ile düzenlenen ve kontrol edilen, hedeflere, içeriğe ve prosedüre saygılı olarak katı kurallara sahip eğitim programları içeren, metodik bir eğitim türüdür. Örgün öğrenme olarak da bilinen bu modelde öğrenciler bir ders programı sahilinde belirlenen zamanlarda belirlenen sınıflarda olmak zorundadırlar. Bu eğitim türüne dahil olan öğrenciler kademeli olarak sınıf atlamakta başarısız olmaları durumunda ise sınıf tekrarı ile karşılaşmaktadırlar. Örgün eğitimde derslere katılma zorunluluğu bulunmaktadır. Derslere katılmamak da öğrencilerin sınıf tekrarı yapabilmesine yol açmaktadır. Önceden belirlenmiş bir müfredat dahilinde ders veren öğretmenler, bu modelde eğitimin önemli bir parçasıdır. Verilen eğitimin sürecinde öğretmenler öğrencilerin gelişim seviyelerini görmek adına belirli aralıklarla sınavlar düzenlemektedir. Bu sayede hem gelişim göstermiş öğrenciler tespit edilmekte hem de gelişimini tamamlayamamış ve desteğe ihtiyacı olan öğrenciler belirlenmektedir.
Türkiye'de örgün eğitim; ilköğretim, orta öğretim ve yükseköğretim gibi kademelere ayrılırken, bu eğitim türü; bir dereceye, mesleki yeterliliğe veya diplomaya ulaşma ile sonuçlanmaktadır. Örgün eğitim programları resmi kurumlar tarafından denetlenmektedir. Örgün öğrenim bir devlet kurumunda alınabileceği gibi, özel kurumlar ve kuruluşlar da bu eğitim programını disiplinli ve denetimli bir şekilde verebilmektedir.
Örgün Eğitimin Özellikleri
- Örgün eğitim kademeli olarak yapılandırılmıştır.
- Planlı ve disiplinli bir şekilde verilir.
- Ders programı ve konu odaklıdır.
- Yapısal ve sistematik öğrenme sürecini kapsamaktadır.
- Dersler önceden belirlenmiş bir mekanda öğretmenler tarafından verilir.
Örgün Eğitimin Avantajları
- Organize bir eğitim modelidir ve ders içerikleri her sene güncellenir.
- Öğrenciler, eğitimli ve profesyonel öğretmenlerden bilgi edinirler.
- Yapısal ve sistematik öğrenme sürecini kapsamaktadır.
- Öğrenciler örgün eğitim veren kurumlardan resmi olarak tanınan bir sertifi veya diploma almaktadırlar. Bu da iş bulma konusunda onlara kolaylık sağlamaktadır.
- Öğrencileri bir sonraki öğrenme aşamasına geçmek için sınavlara girmekte ve gelişimlerini görebilme şansı yakalamaktadırlar.
Örgün Eğitimin Dezavantajları
- Öğrenciler belirli zamanlarda, belirtilen mekanlarda olmak zorundadırlar. Bu da bazı öğrenciler için zaman kaybı anlamına gelmektedir.
- Okulu ile evi arasında mesafe olan öğrenci için yolda geçirilecek zaman kayıp zaman olacaktır.
- Kötü alışkanlıkların benimsenmesi, sınıfta bulunabilecek kötü öğrenciler yüzünden aileler için endişe verici olabilmektedir.
- Diğer eğitim modellerine kıyasla daha fazla zaman istemekte ve daha maliyetli olmaktadır.
Örgün Eğitimden Açık Öğretime Geçiş
Örgün eğitimin dezavantajlarını deneyimlemek istemeyen öğrenciler öğrenimlere açık öğretim fakülteleri üzerinden devam edebilmektedir. Açık öğretim, öğrencilerin derslere bir kampüs ve sınıf ortamında değil; bilgisayar üzerinden interaktif olarak katıldığı eğitim türüdür. Dileyen öğrenciler eğitimlerini açık öğretim üzerinden devam edebilmektedir. Açık öğretim liselerine ve fakültelerine kaydolmak için internet sitesinden belirlenen tarihlerde başvuru yapılmalıdır.