fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Liselere Giriş Sınavı (LGS) 2023 Tercihi Nasıl Yapılır?

Görüntülenme Sayısı: 6392

4 Haziran 2023’te yapılan Liselere Giriş Sınavı’nın (LGS) sonuçları, 23 Haziran 2023 tarihinde açıklandı. Tercihler, geçtiğimiz sene 4 Temmuz 2022’den itibaren öğrenciler ve veliler tarafından yapılmaya başlandı. Tercih süreci 20 Temmuz 2022 saat 17.00’de son bulmuştu. LGS 2023 tercih tarihleri belirlendi. 23 Haziran 2023 tarihinde açıklanan LGS tercihleri 3 - 19 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Peki, lise tercih süreci nasıl ilerliyor? LGS tercihi nasıl yapılır? LGS'ye girmeyenler nasıl tercih yapacak?

Liselere Giriş Sınavı (LGS) Tercihi Nasıl Yapılır?

Öğrenciler öncelikle sınavdan bağımsız olarak sistem üzerinden yerel yerleştirme tercihi yapacak. Yerel Yerleştirme tercihi oldukça önemli. Çünkü Yerel Yerleştirme tercihi yapmadan, sınavla alan okul tercihi yapılamıyor.

Yerel Yerleştirme Nedir?

Yerel Yerleştirme tercihi, sınav puanından bağımsız olarak yapılan lise tercihidir. Öğrencilerin; ikamet adresleri, okula devamsızlık durumu, okul başarı puanı, ortaöğretim kayıt alanı gibi bilgileri doğrultusunda yapılmakta. Yerel Yerleştirme ekranından tercih yaparken karşımıza çıkan ekranda ikamete uygun kayıt alanında bulunan okullar yeşille gösterilirken, ikamete komşu okullar maviyle gösterilmektedir. Kırmızı renk ile boyanan kısımlar ise ikamete uzak olan okulları ifade etmektedir. En fazla 5 okul tercihinin yapıldığı Yerel Yerleştirmede 3 faktör önemli bir role sahip. Bunlar sırasıyla;

  • Kayıt alanı,
  • Okul başarı puanı üstünlüğü,
  • 8. sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı.

Tüm bunların eşit olduğu durumlarda, öğrencilerin 6. ve 7. sınıftaki yıl sonu başarı puanlarına göre yerleştirme yapılmaktadır. Tercih edilen 5 okuldan 3’ünün kayıt alanı bölgesinden (yeşil) olmasının zorunlu olduğu ve aynı okul türünün 3’ten fazla tercih edilemeyeceği unutulmamalıdır. Evine yakın yerdeki okullara gitmek istemeyen, Merkezi Yerleştirme tercihi yapmak için yeterli puanı olmadığını düşünen öğrenciler için özel okullar devreye girmektedir. Özel okul fiyatlarını görmek için aşağıdaki listeleri inceleyebilirsiniz.

Merkezi Yerleştirme Nedir?

Merkezi Sınav Puanına göre yerleşmek isteyen öğrenciler için ilk adım Yerel Yerleştirme tercihi ile tamamlandıktan sonra, sıra Merkezi Yerleştirmede. Sınavla öğrenci alan okulları seçebilmek amacıyla Merkezi Yerleştirme tercihleri yapılmalı. Aynı zamanda Merkezi Yerleştirme puanıyla öğrenci kabul eden özel liseler kayıtlara başlamış durumda. Özel okullardan alınan burslarla, özel okul imkanlarından yararlanarak hem akademik eğitimde hem de sosyal alanlarda gelişmek mümkün.

Özel okulların burs ve taban puanlarına Özel Okullar Taban Puanları makalemizden ulaşabilirsiniz.

Merkezi Yerleştirme, LGS puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır. Merkezi Yerleştirme tercihlerinde öğrenciler en fazla 10 adet okul tercihinde bulunabilir. Okulların geçen sene bünyesine aldığı öğrencilerin taban puanlarına ve yüzdelik dilimlerine göre tahminde bulunarak tercih yapmak, daha doğru olacaktır.

Yerel Yerleştirme tercihi yapan öğrenciler, sınav puanı baz alınarak tercih yapılan Merkezi Yerleştirme tercihlerini yapmaktadır. Aynı zamanda açılan ekranda Pansiyonlu Okullar sekmesi görülmektedir. Okulda yatılı kalmak isteyen öğrenciler için "Pansiyonlu Okullar" tercih listesi 5 adet okuldan oluşturulabilir.

Tercihler görüldüğü gibi 3’e ayrılıyor. Fakat "Yerel Yerleştirme" tercihi yapmayan öğrencilere, Merkezi Yerleştirme ve Pansiyonlu Okullar tercih listesi ekranı açılmıyor.

Yerleştirmeye esas nakiller 2 dönemde de yapılıyor. Nakil olacak öğrenciler, sınavla alan 3 okul, Yerel Yerleştirmeyle alan 3 okul ve 3 Pansiyonlu Okul tercihinde bulunabilir. Tüm bu tercih döneminden geçip, okula yerleşen ve yerleştikten sonra okulunu değiştirmek isteyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil döneminde Yerel Yerleştirme tercihi yapma zorunluluğu olmadan Merkezi Yerleştirme tercihi yapabilecek.

LGS Sınavına Giremeyen veya Tercihleri Kaçıran Öğrenciler Ne Yapacak?

Okulların kontenjanlarının dolmaması durumunda yedek listedeki öğrenciler okula alınmaktadır. Aynı zamanda Lise Giriş Sınavı’na (LGS) giren ve Merkezi Yerleştirmeyle tercih yapan ve herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler için 2. tercih dönemi yapılmaktadır. Sınava katılamayan öğrenciler ilk tercih ve 2. tercih döneminde yalnızca "Yerel Yerleştirme" tercihi yapabiliyor.

İkametine yakın okullara belirli sebeplerden ötürü çocuğunu göndermek istemeyen veliler, tercihleri kaçıran öğrenciler için özel okullar ön plana çıkıyor. Özel okullar, bursluluk sınavları düzenleyerek öğrencilerin kaliteli ve sürdürülebilir bir eğitim almasını destekliyor. İyi bir lise, iyi bir üniversite, iyi bir hayat üçlemesiyle lise seçimi öğrencilerin hayatlarında büyük bir etken haline geliyor ve özel okullara olan talep giderek artıyor.

Özel Okullara Nasıl Kayıt Yaptırabilirim?

TÖZOK 2023 LGS sonrasında özel okul kayıt takvimini belirledi. Hazırlanan kayıt takvimine göre ön kayıtlar 3-5 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılabilecek. Asil ve yedek kayıtların aynı gün gerçekleştiği kesin kayıt dönemi ise 6 Temmuz olarak açıklandı. Asil listede bulunan öğrenciler saat 17.00'a kadar kayıtlarını gerçekleştirebilecek. Yedek listede bulunan öğrenciler ise yine 6 Temmuz 2023 günü saat 17.00'da açıklanacak, yedek liste kaydı ise 7 Temmuz günü saat 17.00'a kadar sürecek. Okulların kontenjanları dolmazsa serbest kayıt dönemi açılacak ve bu dönem ise 12, 13 ve 14 Temmuz tarihlerini kapsayacak. Serbest kayıt döneminde zorunlu olmamakla beraber taban puanları düşürülmekte. Aynı zamanda özel okullar taban puanlarını tercih dönemi öncesinde açıkladığı için öğrenciler tercih yaparken daha kesin yerleştirme sonuçlarına ulaşmakta. Tüm bunlara bakılırsa öğrenciler istedikleri özel okula girebilmek adına oldukça şanslı. Özel okullara kayıt takvimi için detaylara Özel Okul Kayıt Takvimi makalesinden ulaşarak detaylı bilgileri kolayca edinebilirsiniz.

Özel okulların bursluluk sınavları tamamen Lise Giriş Sınavı’ndan (LGS) bağımsız şekilde ilerliyor. Eğer çalışkan bir öğrenci Lise Giriş Sınavı’nda (LGS) heyecanlanıp, potansiyelini ortaya koyamadıysa, özel okulların bursluluk sınavlarıyla kendine ikinci bir şans yaratabiliyor. Bursluluk sınavlarını kazanan öğrenciler, özel okullara girdiklerinde çoğu devlet okuluna nazaran daha iyi şartlarda yetişiyor. Merkezi Yerleştirme puanına göre burs veren okullar da mevcut. İyi puanlarla, burslu bir şekilde en iyi şartlarda okumak isteyen öğrenciler, özel okulların bursluluk puan ve yüzdelik sıralamasını merak ediyor. Merak edenler Özel Okullar Taban Puanları makalemizden liselerin burs oranlarını ve taban puanlarını inceleyebilirler.

Bu makale Zafer Kuş tarafından 31 Ocak 2024 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Fen ve Teknoloji Lisesi Nedir? Fen ve teknoloji lisesi avantajları nelerdir? Fen teknoloji liseleri nerelerde var? Fen ve teknoloji lisesi fiyatları ne kadar? Bu liselerin farkları nelerdir?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Dila Okulları Akşam Lisesi Özel Okul
Özel Dila Okulları Akşam Lisesi

Kayıt için bence hiç düşünmeden bu okulu tercih edin çünkü alanında çok ama çok kaliteli:)

Özel Ümraniye Sınav Anadolu Lisesi Özel Okul
Özel Ümraniye Sınav Anadolu Lisesi

Ben 2 cocugumu da bu okulda okuttum kızım son sınif hala okumakta ögretmenlerimiz mükemmel egitimleri icin hepsine cok t...

Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi Özel Okul
Özel BJK Kabataş Vakfı Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi

Hem Okul programını da hem her hafta sonu kurs programını aynı zamanda atölye çalışmalarını hafta içi etüt desteklerini...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum