Öğretmenlerin Velilerden Duymak İstemedikleri Sözler
Genellikle anne-babalar öğretmenle çocuklarıyla ilgili konuşurken, konu çocuğun bir sorununa geldiğinde hemen savunmaya geçerler. Öğretmenin çocukla ilgili söylediği her noktayı olumsuz algılar ve sanki biraz da anne-babalıkları tartışılıyormuşçasına alınganlık gösterirler.
Uzmanlar ödev vermeyin diyorlar
Evet doğru diyorlar. Çocuk saatlerce okuldaysa üstelik bir de etüte kalıyorsa ve eve hala ödevle geliyorsa çocuğunuzun öğretmenine “Yeter artık hocam bu çocuk hiç dinlenmeyecek mi?”nin daha naif ve kibar bir dille iletilen bu mesajını uzmanları da kullanarak iletebilirsiniz. Ama sadece gün içinde yapılanların kısa bir tekrarı olacak şekilde çocuğu yormayacak kısa fakat nitelikli ödevlerle geliyorsa eve çocuk üzülerek belirtelim uzmanların vermeyin dediği o ödev bu ödev değil. Özellikle çocuğunuzun okulunda etüt uygulaması yoksa ve sadece 6 ders saati gidiyorsa kısa ve nitelikli ödevlendirmeler yararlı olabilir.
- Bu yazı ilginizi çekebilir Ödev Gerekli mi?
Benim çocuğum evde çok güzel okuyor yazıyor ama…
O zaman harika! Bu cümleyle kapatma kapıları öğretmene. Emin olun size “Ne biçim anne-babasın sen? Hiç mi çalıştırmıyorsunuz bu çocuğu?” demiyor. Büyük ihtimalle diyor ki bu zaman diliminde beklediğimiz okuma şekli şudur genelde ama bir yavaşlık var, bazen okumakta ve yazmakta çok zorlanıyor, neler yapabiliriz bir konuşalım” Bir öğretmen bunu diyorsa gerçekten şanslısınız. Demek ki çocuğunuzu çok iyi gözlemliyor. Desteğinizi istiyor.
Eğer siz direkt ama evde okuyup yazıyor derseniz “Valla hocam kusura bakma da bu benim sorunum değil evde her şey yolunda, okulda okumuyorsa senin sorunun , haydi sana kolay gelsin.” mesajınızı verip öğretmeni ve çocuğunuzu desteksiz bırakmış olursunuz.
Ödevlerinde yardımcı olacak kimse yok ki..
İşte bu gerçekten kötü. Çünkü çocuğun eğer desteğe ihtiyacı varsa ve arada derslerini yaparken onu kontrol edip hemen geribildirim verecek bir yetişkin yoksa yanında, o dersi yanlış bir şekilde yapmasındansa hiç yapmaması daha iyi. Çünkü evde tekrar yaparken yaptığı yanlışı bir de düzeltmek için uğraşmak zorunda kalacak ve evde uğraştığı zaman artı düzeltmek için uğraştığı zaman eşittir kocaman bir boşa geçen ama yorucu bir zaman olacaktır onun için. Bu nedenle özellikle 1. Sınıf öğrencilerine ailelerin evde destek olması gerekmektedir.
- Bu yazı ilginizi çekebilir Velilerin Öğretmenlerden duymak istemedikleri sözler.
Yediği önünde yemediği arkasında daha ne yapayım?
Keşke çocukların tüm sorunları elde ettikleri maddi olanaklarla çözülebilseydi. Anne-babaların en büyük yanılgılarından biridir. Ne kadar çok imkan sağlarsam çocuğum o kadar mutlu olur, başarılı olur. Çocukların en büyük ihtiyaçları sevgi ve anne-baba ilgisi. Bunu sınırsızca verdikten sonra daha da bir şey yapmanıza gerek yok.
- Bu yazı ilginizi çekebilir Çocukların ailelerinden duymak istemedikleri sözler.
Sınıfta bir arkadaşı varmış bütün bunları o çocuktan öğreniyor
O zaman derhal bu çocuğun öğrenim hayatına bir son verelim. Son vermesek bile sizin çocuğunuzla aynı sınıfta bulunmasın. Aklını başına alsaymış canım! Bu tepki size abartılı gelebilir ama gerçekte o kadar çok yaşanıyor ki. Anne-babalar bazen karşılarındaki diğer çocuğun da bir “çocuk” olduğunu unutup onun yetişkinler gibi cezalandırılmasını isteyebiliyorlar. Belli ki o çocuğun da başa çıkamadığı bir hikayesi var bu atlanıyor. Belki de tüm sınıfın yardımıyla onu kazanmayı düşünebilirsiniz?
Benim büyük çocuğum böyle değildi bu neden böyle oldu?
Büyük çocuğunuz çok sakindi, ödevlerini siz söylemeden yapardı. Okuldan hiç çağrılmazdınız, veli toplantılarında öğretmeni övgüyle bahsederdi ondan. Ama bu küçük tam tersi oldu. Her işiniz bir mücadele değil mi? Sabah uyandırması bir dert, okula gitmesi için ikna etmesi ayrı dert. Haftada bir mutlaka okula çağırıyor öğretmen. Ödev yapma desen 1 saat yalvarıyorsun ondan sonra değil mi? Evet bunu bildiğimize göre demek ki yalnız değilsiniz. Fakat küçük çocuğunuzla büyük çocuğunuzun özelliklerini kıyaslamanın öğretmen sizi o an ne için çağırdıysa herhangi bir çözüm üretmediğini de biliyorsunuz değil mi?
- Bu yazı ilginizi çekebilir Çocukların öğretmenlerinden duymak istemedikleri sözler.
Çok zeki olduğu için çok hareketli bu yüzden sınıfta sıkılıyor.
Sınıfta sıkıldığı için mi hareket ediyor? Hareketli olduğu için dersi takip edemiyor o yüzden mi sıkılıyor? Öğrenmeyle ilgili bir sorun yaşadığı için dersleri anlayamıyor bu nedenle sıkılıyor ve sıkıldığı için mi hareket ediyor? Bunları da gözden geçirmekte fayda var ne dersiniz?
Ödevi yapamadık çünkü…
Zaten ödevi yapmayacaktınız. Yani ödevi çocuğunuz yapacaktı siz de ihtiyaç duyduğunda yardım edecektiniz. Ödev onun ödevi, ailenin değil. Ödevi hepinizin sorumluluğu olarak algılarsanız bu sefer ödevlerini yapmadığında ya da şöyle diyelim ödevlerinizi yapmadığınızda, öğretmene siz savunma vermek zorunda kalırsınız. Bu da pek sağlıklı olmaz.
- Bu yazı ilginizi çekebilir Btimeyen Çile, Ödevler
Hocam yerini değiştirseniz daha iyi olmaz mı?
Öğretmenin sınıf yönetimine karışmak gibi olmasın da bizimki orada çok konuşuyor. Öğretmen masasının oradaki sıraya otursa konuşmaz o kadar fazla, öğretmenin gözünün önünde olur. Sevgili veliler; uzmanlar yapılan araştırmalarda en çok varis hastalığına yakalanan meslek grubunun öğretmenler olduğunu söylüyorlar. Bunun nedeni de saatlerce ayakta durmaktan kaynaklı. Bu nedenle endişelenmeyin lütfen öğretmenlerin birçoğu öğretmen masasını masaüstü bilgisayar, kağıt, kitap koymak için kullanırlar oturmak akıllarına bile gelmez. Sınıf içerisinde bir orada bir buradadırlar ve her öğrencilerinin nerede oturursa daha verimli olacağını çok iyi bilirler. Her bir öğrenci onların gözleri önündedir.
Hiç kitap okumuyor
Kitap okumak küçük yaşlardan itibaren geliştirilen bir alışkanlık. Çocuğunuzun okumayı öğrenir öğrenmez eğer okul öncesi dönemden itibaren kitaplarla bir ilişkisi yoksa, kitapçılara koşup saatlerce kitap okumasını beklemeniz pek gerçekçi olmaz. Bu nedenle kitap okuma tüm ailede bir alışkanlık olmalı ve çocuk görmelidir ki hayatında kitaplar olsun.
- Bu yazı ilginizi çekebilir Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı