Singapur Eğitim Sistemi
Son yıllardaki PİSA sonuçları ile adından sıkça söz ettiren Singapur eğitim sistemi güçlü ve iyi sonuçlar veren yapısıyla dikkat çekmektedir. Gelecekte ihtiyaç duyacakları farklı becerileri okul sıralarında öğrenen ve öğrendiklerini uygulama şansı bulan öğrenciler dünya çapında kendisi ispatlamış üniversitelere yerleşme şansı yakalamaktadır. Soru soran ve cevap arayan, yeni yollarla düşünmeye, yeni problemleri çözmeye ve gelecek için yeni fırsatlar yaratmaya istekli gençler yetiştirmeyi amaçlayan Singapur eğitim sistemini gelin yakından inceleyelim.

Singapur'da Eğitim Kademeleri
Singapur eğitim sistemi ülkenin Eğitim Bakanlığı tarafından sıkı bir çalışma sonucu oluşturulmuştur. Ülkede Ocak ayında başlayan eğitim yılı Kasım ayında son bulmaktadır. Çocuklar zorunlu eğitim almaya 7 yaşında başlamakta, 3 ile 6 yaş arasında alacakları okul öncesi eğitim ise isteğe bağlı tutulmaktadır. Singapur eğitim sisteminin belirlemiş olduğu sınıf seviyelerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Okul Öncesi
- İlkokul
- Ortaokul
- Üniversite Öncesi Programlar (Üniversiteye hazırlık veya Mesleki Eğitim)
- Yükseköğretim (Üniversite)
Okul Öncesi
Çocukların 3 ile 6 yaş arasında kabul edildiği bu kurumlar genellikle özel kuruluşlar ve dernekler tarafından işletilmektedir. Singapur'da kreş, anaokulu veya okul öncesi eğitim zorunlu değildir. Ama ülkede anne ve babaların beraber çalışma oranı yüksek olduğundan Singapurlu çocukların çoğu okul öncesi eğitim almaktadır. Bunun yanında Singapur'daki kreşler ve anaokulları sadece çocuk bakım merkezleri değildir. Kurumların her birinin kendi eğitim müfredatı vardır ve çocukları Singapur'un eğitim sistemine hazırlamaya odaklanır. Kurumlar öncelikli olarak çocuklara İngilizce öğretilir daha sonra bölgede konuşulan birkaç farklı dilden birini de anadilleri olarak öğrenirler.
Bu yazı ilginizi çekebilir; Çinde Eğitim Sistemi
İlkokul
Singapur'da altı yaşından itibaren ilkokula gitmek zorunludur. Bu eğitim aşaması ücretsiz olarak sağlanır ve çocuğunu ilkokula göndermeyen ebeveynler cezalandırılır. Çocuğuna evde eğitim vermek isteyen veya Eğitim Bakanlığı tarafından yönetilmeyen dini bir kuruma göndermek isteyen ailelerin ise, bunu yapmak için izin başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. 6 yıllık bir eğitim dönemini kapsayan ilkokul eğitiminde öğrenciler ilk 4 yıl, ortak bir müfredata sahip hazırlık aşamasından geçmektedirler. İlk dönemin temel amacı öğrencilerin İngilizce, yerel anadil ve matematiği kavramasını sağlamaktır. Öğrenciler bu temel alanların ötesinde güçlü yönlerini geliştirmek adına çeşitli sosyal aktivitelere veya spor etkinliklerine katılabilmektedirler. Bunu izleyen 2 yıllık oryantasyon aşamasında, öğrenciler öğrenme yeteneklerine veya zorluklarına göre 3 farklı dil gurubundan birine yerleştirilmektedirler. Daha sonra ise öğrencileri kendileri için en uygun olan ortaöğretim kurumuna yerleştirebilmek için “İlköğretimi Bitirme Sınavı”na girmektedirler.

Singapur eğitim modelinde ortaöğretim 4 veya 5 yıl sürmektedir. Öğrenciler 4. senenin sonunda Singapore Cambridge General Certificate of Education adı verilen bir sınava girmektedirler. Bu sınavda iyi puan alan öğrenciler bir sene daha ortaokul eğitimi almaya hak kazanırlar.
Singapur ortaokulları öğrencilerinin farklı ilgi alanlarını tatmin etmek ve öğrenme yollarını genişletmek için onlara fazla seçenek sunmaktır. Ne öğrendiklerini ve nasıl öğrendiklerini seçebilmek onları öğrenmelerini sahiplenmelerine teşvik etmektedir. Ayrıca ülkede öğrencilerin sınıf içinde ve dışında çok yönlü veya bütünsel gelişimlerini sağlamak için daha geniş tabanlı bir eğitim verilmektedir.
Üniversite Öncesi Programlar (Üniversiteye hazırlık veya Mesleki Eğitim)
Üniversite öncesi eğitim, üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler için özel olarak hazırlanmış iki veya üç yıllık bir süreci kapsamaktadır. Bunun yanında süreç içerisinde dileyen öğrenciler farklı konularda mesleki eğitim alarak çeşitli sektörlere kalifiye eleman olabilmektedirler. Bu öğrenciler gerekli donanımları kazanabilmeleri adına yaparak öğrenme metodu ile eğitim almaktadırlar.

Yükseköğretim (Üniversite)
Yükseköğretim, Singapur eğitim sisteminin önemli bir ögesidir ve öğrenciler küçük yaşlardan itibaren en iyi üniversitelere gitmek için çalışmaya başlamaktadırlar. Ülkede bulunan devlet üniversiteleri en yetkin öğrencileri bünyelerine katabilmek adına zorlu sınavlardan başarı ile geçen öğrencileri kabul etmektedir.
Singapur'da dört adet devlet üniversitesi faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. 2010 yılında yayınlanan "Dünya'nın En İyi 100 Üniversitesi" listesinde ise Singapur'da bulunan "Technological University” yer almıştır. Bu üniversite özellikle mühendislik, işletme, beşeri bilimler, sosyal bilimler ve tıp alanlarında kaliteli eğitim vermektedir.