fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Çocuğunuz İlkokula Hazır Mı?

Görüntülenme Sayısı: 4354

Liv Koleji Psikolojik Danışman ve Rehberlik öğretmeni Sadiye Akbulut sizlere çocuğunuzun ilkokula hazırbulunuşluğu hakkında sizi bilgilendiriyor. Okul öncesi dönemde ebeveynlerin en çok sorduğu soruların başında, çocuklarının ilkokula hazır olup olmadıkları gelir. Artık okul öncesi eğitimin sona erdiği, 30-40 dakika boyunca sırada oturacağı, 10'ar dakikalık molalarda kendi ihtiyaçlarını gidereceği bu dönem, çocuğun ilkokula hazırbulunuşluğunu fark etme açısından çok önemlidir. Bu hazırbulunuşluk çok iyi değerlendirilmelidir. Çünkü çocuğun doğduğu ay ile ilkokula hazırbulunuşluğu bazen paralel olmayabilir.

Çocuğunuz İlkokula Hazır Mı?

Tek Bir Gelişim Alanına Göre Karar Verilemez

Okullarda, çocuktaki ilkokula hazırbulunuşluk düzeyini görmek için bir takım çalışmalar yapılır. Çocuğun, bilişsel, psiko-motor ve duygusal gelişimi değerlendirilir. Dolayısıyla çalışmayı yapacak kişinin, yaş gelişim özelliklerini çok iyi bilmesi gerekir. Hiçbir çocuk, tek bir gelişim alanı temel alınarak değerlendirilmemelidir. Sadece ince motor becerilerini ya da bilişsel gelişimini değerlendirmek yeterli olmaz. Özellikle çocuğun duygusal gelişimi çok önemlidir. Yapılan gözlemler de bu gelişim basamaklarını değerlendirme açısından önem taşır. Örneğin;

  • Çalışmanın yapılacağı odaya nasıl girdi?
  • Çalışma esnasında oturmakta zorlandı mı?
  • Çalışma sırasında sık sık ne zaman biteceğini sordu mu?
  • Çalışma kurallarına tutumu nasıl oldu?
  • Kendisi yeni kurallar koymaya çalıştı mı ya da kuralları bozmaya çalıştı mı?
  • Kendini ağlayarak mı ifade etti?
  • Çalışma esnasında küstü mü?
Çocuğunuz İlkokula Hazır mı?-1

Maddeler Tek Başına Yeterli Değildir

Bu maddeler tek başına öğrencinin ilkokula hazırbulunuşluğu ile ilgili yorum yapmaya yeterli değildir, ancak bize çok şey anlatır. Çalışma esnasında yapılan bu gözlem sonuçları aile ile paylaşılır. Paylaşılmasının sebebi de ailelerin farkındalık kazanmasıdır.

Bu gözlemlerin temel amacı, çocuğu ve ebeveyni doğru yönlendirmek olmalıdır. Okullar Eylül ayında başlasa da, biz daha erken dönemlerde bu çalışmaları yaparız. Yeni eğitim öğretim dönemi başlayana kadar, hangi alanlarının desteklenmesi çocuk açısından faydalı olacaksa, ebeveynler ile net bir şekilde paylaşılır. Örneğin; aileden, ev ortamında düzenlemeler yaparak destek vermeleri istenebilir.

Öğretmenlere Not: Sevgili öğretmenler, velilerimize öğrencilerle ilgili paylaşımda bulunurken onların öncelikle "anne-baba" olduğunu unutmadan cümlelerimizi seçelim.

Anne-Babalara Not: Sevgili anne-babalar, bazı tutum ve davranışlarımızda değişikliğe gitmediğimiz sürece, okul öncesi hazırlık sınıfını tekrar tekrar okutmamızın çocuğa faydası olmayacaktır.

Bu yazı Liv Koleji Psikolojik Danışman ve Rehberlik öğretmeni Sadiye Akbulut tarafından yazılmıştır.

Liv Dönemi
Bu makale Furkan Namlı tarafından 06 Temmuz 2023 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Boşanma ve Çocuk - Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılır? Boşanma ve ayrılık çocuklara nasıl anlatılır? Çocuklarınızla bu konu hakkında nasıl konuşmanız gerekir ve nelere dikkat etmelisiniz?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Uğur Okulları Ardıçlı İlkokulu Özel Okul
Özel Uğur Okulları Ardıçlı İlkokulu

3 yıldır devam ediyoruz çok memnunuz ilgi ve alaka için tavsiye ederim.

Özel Kardelenler Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Kardelenler Koleji İlkokulu

Gaziosmanpaşa bölgesinde işlerini profesyonelce yapan harika bir kolej. Şirin ve her türlü imkana sahip. Çok saygılılar....

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum