fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Okul Başarısı Ne İle Ölçülür

Görüntülenme Sayısı: 24814

Yeryüzündeki tüm anne-babalar çocuklarının başarılı olmasını ister. Çocuklarının başarılı olması için de ellerinden gelen tüm imkanları kullanırlar. Çocuklarının gelecekte mutlu olmaları, güzel bir hayat kurmaları için başarılı olmaları gerekir. Özgüven sahibi, başarılı ve mutlu çocuklar herkesin ortak dileği, ortak amacı.

Okul Başarısı Ne İle Ölçülür

Başarı Ölçümleri İlkokulda Hızlıca Artar

Anne-babaların okul başarısı beklentileri ilkokuldan itibaren oluşmaya başlar. İlk beklenen akademik başarı çocuğun akıcı bir şekilde okuma-yazma öğrenmesi, okuduğunu anlıyor olması, dört işlem yapabilmesi ve problem çözebilmesi, matematik becerilerinin eksiksiz gerçekleşmesi ve yabancı dil eğitiminin temelini halletmiş olması.

Akademik Başarı Tek Başına Okul Başarısı Olamaz

Okul başarısının içinde anne-babaların en önemsedikleri ilk üç kriter budur. Türkçe, matematik ve yabancı dil becerileri. Aslında okul başarısından beklenti olarak ortaya çıkardığımız üç ders biraz da sistemin zorunlu tuttuğu, çocuğun ileride girmek zorunda kalacağı sınavlarda istenen yeterliliklerin temelidir. Oysa ki bunlar sadece çocuğun okulda öğrenimini gördüğü akademik becerilerin bir kısmıdır. Okul başarısı akademik becerilerin yanı sıra çocuğun sosyal, duygusal ve kişisel özelliklerinin de devreye girdiği bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Peki Gerçek Okul Başarısı Nedir?

Okul başarısı sadece çocuğun akademik başarısı değildir ve olmamalıdır. Okul başarısı çocuğun okul içindeki tüm yaşantısını kapsayan bir bütün olmalıdır. Çocuğun sosyal ilişkilerinden tutun da sanatsal işlerini, sportif başarılarını, yaratıcı düşünme becerisini, duygusal hassasiyetleriyle projelendirdiği çalışmalarını, kendini ifade etme becerisini, çocuğa dair her şeyi kapsamalıdır.

Okul Başarısı Ne İle Ölçülür-1

Bazı Başarılar Görmezden Gelinir

Çoğu okulda sosyal sorumluluk projeleri yürütülmektedir. Bazen bu projelere çocuklardan öyle yaratıcı ve çözüm odaklı öneriler gelmektedir ki bunun 8-9 yaşında bir çocuk tarafından kurgulanmış bir proje olduğunu anlamak güçtür. Bu tür sosyal yönleri kuvvetli çocuklar başarısız olarak mı değerlendirilecektir? Varsayalım bu çocuğun Türkçe ve matematik dersi ortalama bir puan aralığında. Fakat yürüttüğü sosyal sorumluluk projesiyle bu alanda çok faydalı çalışmalar yürütüyor. “Sosyal yönü çok kuvvetli, yardımsever bir çocuk ama dersleri biraz zayıf” olarak yorumlanacaktır muhtemelen. Sonuç olarak okul başarısı düşük olarak görülür. Başarılı olmak için bu proje yeterli görülmez.

  • Bu sonuçlar doğrultusunda öğrenci fobisi Başarı Kaygısı ile ilgili makalemizi mutlaka okuyun!

Peki Ne Yapmalıyız?

Çocuğun başarı alanlarını açıp genişletmeli, başarı beklentilerimizin eksenini çocuğun ilgi, istek ve merak duyduğu, yetenekli olduğu alanlara kaydırmalıyız. Beklentilerimizin altında ezilen çocuklar yerine; mutlu, kendini ifade edebilen ve var olan yetenekleriyle kabullenilen çocuklar…

Bu makale Esin Acartürk tarafından 02 Eylül 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Özel Okulların Üye Olduğu Kuruluşlar ve Faydaları Özel okulların birçoğu özel okul kuruluşlarına üyedir. Bu kuruluşların faydaları nedir ? Özel okulların üye olduğu kuruluşların öğrencilere katkıları nelerdir?
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Artı Sonsuz Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Artı Sonsuz Koleji İlkokulu

Öğretmenlerin ve idarecilerin profesyonellikleri yanı sıra güler yüzleri ve pozitif enerjilerini çok beğeniyorum,hepsine...

Özel Güzelbahçe Düşünür Koleji İlkokulu Özel Okul
Özel Güzelbahçe Düşünür Koleji İlkokulu

Çocuğum ana sınıfından itibaren Düşünür Kolej'inde eğitim görüyor. Bu sene son senesi. Biz aile olarak memnunuz.

Özel Çamlıca Birikim Okulları İlkokulu Özel Okul
Özel Çamlıca Birikim Okulları İlkokulu

Sanatsal bir okul, şiirsel çalışmalar çok oluyor.

Üye Girişi

Şifremi Unuttum
Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum