Çocukluk Korkuları
Korku, çocuğun çevreye uyum sağlamasına ve kendisini korumasına olanak veren gelişimsel işlevi olan bir duygudur. Çocuğun gelişimsel olarak bir şeylerden korkuyor olması ruhsal, duygusal ve zihinsel olarak sağlıklı olduğunun işaretidir. Çocukluk korkuları ile ilgili bilmeniz gerekenleri Mazeret Yok Anaokulu Uzman Psikoloğu Hilal Akmeriç sizler için derledi.
Çocuğun Yaşına Uygun ve Normal Kabul Edilen Korkular
1-2 Yaş: Anne - Babadan ayrılma endişesi, yüksek seslerden ürkme ve yabancı kişilere karşı gerilim,
3-5 Yaş: Karanlıktan, canavarlardan, hayvanlardan (özellikle böceklerden), kendi güvenliklerinden ve ailesinin güvenliğinden korkma,
6-7 Yaş: Gök gürültüsünden, yabancılardan, ölümden, karanlıktan, günlük yaşamındaki tehlikelerden korkmaları olağan korkulardır.
Korkan Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?
- Çocuğun yaşadığı korkuların farkında olmalı, onu anladığımızı hissettirmeli ve kendisini güvende hissetmesini sağlamalıyız. Anlayışla yaklaşmamız onu rahatlatır.
- Küçümseyerek, alay ederek yaklaşmamalı ve sert tepkiler vermemeliyiz. “Korkulacak ne var?” demek hiçbir işe yaramayacaktır. Onun yerine “Çok korkmuş olduğunu görüyorum, herkesin böyle korkuları olabilir.” demek daha yerinde olacaktır.
- Korkusunu asla disiplin aracı olarak kullanmayın ve aşırı koruyucu tutum sergilemeyin.
- Aşırı tepki vererek kötü örnek olmayın.
- Şiddet ve korku içerikli filmlerden uzak tutun.
- Korkularını sembolik hale getirebilmesi için korktuğu her ne ise resmini yaptırıp resimle ilgili konuşmanız yararlı olacaktır.
- Çocuğun korkuları, günlük rutinlerini aksatacak seviyeye ulaştıysa uzman desteği alın.
Bu makale Mazeret Yok Anaokulu Uzman Psikoloğu Hilal Akmeriç tarafından yazılmıştır.