fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Kreşe Başlayan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Görüntülenme Sayısı: 95141

Kreş, çocuğunuzun sizden ayrılarak, kendi başına kaldığı sosyal bir ortama ilk adımıdır. Bu sebeple kreşe başlama döneminde, çocuğunuzun uyum sürecini kolaylıkla tamamlayabilmesi için sizin desteğinize büyük ihtiyacı olacaktır. Ailelerin tutumları çocuğun kreşe uyum sürecinde önemlidir.

Kreşe Başlayan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Kreş Seçerken Ne Yapmalıyım?

Kreş seçerken çocuğunuzun yapısına ve ihtiyaçlarına cevap vereceğini düşündüğünüz kurumlardan destek almaya özen gösterin. Kreşe başlangıç sürecinde çocuğunuza kreşte neler yapıldığı, nasıl eğlenceli faaliyetlerin olduğu anlatırsanız bu çocuğunuzun ilgisini çekecek ve adaptasyonda daha rahat etmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra çocuğunuz kreşe ilk başladığında o ortamda ne kadar uzun süre durursa kreşe alışması o oranda kolay olacaktır.

Aradğınız kriterlere uygun Kreş ve Anaokulları için hemen listemize göz atın.

Kreşe Başlayan Çocuğa Nasıl Davranmalı?-2

Kreşte İlk Gün!

Çocuğunuz evden ayrılıp kreşe başlamaya ne kadar hazır olursa olsun; ağlama, kreşe gitmek istememe gibi davranışlar sergileyebilir. Aile olarak bunun bilincinde olmalısınız. Genelde aileler kreşin ilk günleri kapıda beklerler. Fakat birkaç gün sonra çocuğunuzu kreşe bırakıp gitmeniz gerekecektir. Çocuğunuza bu durumu net bir dille anlatmanız çok önemlidir. Uyguladığınız eylemdeki kararlılıkta çok önemlidir. Bu kararlılık sayesinde çocuğunuz size ve o kuruma güven duyacaktır. Güven duygusu çocuğun doğumuyla birlikte başlar ve o andan itibaren vereceğiniz her söz, her kararlı davranış size güven duyması için çok büyük önem taşır.

Çocuğunuz kreşe gitmeyi reddediyorsa anne-baba olarak aynı tutumu sergilemek de çok önemlidir. Anne; “Kreşe gitmen gerek, yapabileceğimiz bir şey yok. Ben de işe gidiyorum. Bu da benim görevim” gibi açıklamalar yaparak çocuğu ikna etmeye çalışırken, baba; “İstemiyorsa bugünlük gitmesin. Boşver, yarın gider” gibi bir tutum sergilememelidir. (Bu davranışı bazen aile büyükleri de yapabilir. Kreşe gitme konusunda ailedeki herkes net olmalıdır.) Bu tutarsızlık çocuğunuzun uyum sürecini zorlaştıracak ve sizinle olan ilişkisinin de bozulmasına sebep olacaktır.

Bu makaleler dikkatinizi çekebilir!

Kreşe Başlayan Çocuğa Nasıl Davranmalı?-3

Çocuğunuzu Kreşten Aldığınızda…

Kreşin ilk zamanlarında çocuğunuzu kreşten aldığınızda “Ne yedin, öğretmen ne dedi, ne yaptınız, uyudun mu?” gibi sorularla çocuğunuzu sıkboğaz etmemeye özen gösterin. Çocuğunuza “Günün nasıldı?” diye sormanız, zaten anlatmak istediklerini anlatması için fırsat sağlayacaktır. Siz çok soru sorduğunuzda, çocuğunuza verdiğiniz mesaj “Kreşe güvenmiyorum, o yüzden neler yaptıklarını sana sorarak öğrenmeye çalışıyorum” olacaktır. Bu yüzden önce sizin kreşe güven duymanız gereklidir.

Çocuğunuzun kreşte yaşadıklarını anlatması için, onu uygun şekilde dinlemeniz çok önemlidir. Çocuğunuzu aktif şekilde dinlediğinizde, sizin ona değer verdiğinizi hissedecek, yaşadığı iyi ve kötü olayları rahatlıkla sizle paylaşabilecektir.

Kreşteki kuralları mutlaka evde çocuğunuza anlatmalısınız. Kreşe giriş ve çıkış saatleri, kreşte yapacağı etkinlikler, yiyeceği yemekler ile ilgili önceden bilgi vermek çocuğunuzun kendini rahat hissetmesini sağlayacaktır.

Kreşten eve geldiğinde çocuğunuz yorgun, mutsuz ve sinirli gözükebilir. Bu çocuğunuzun kreşi sevmemesinden değil, uyum sürecinde olmasından kaynaklıdır. Onu anlamaya çalışmak inatlaşmamak doğru bir yaklaşım olacaktır. Kreşe uyum sağladığında bu davranışların ortadan kalktığını göreceksiniz.

İstanbul özel anaokullarını görmek için listelerimizde gezinmeye başlayın!

Sevgili Anne-babalar;

Çocuğunuzun yaşadığı bu sürecin normal olduğunu unutmayınız. Bu süreçte sizin sabırlı, sakin ve kararlı bir tutum sergilemeniz, kreşe uyum sürecinde çocuğunuzun zorluk yaşamasını engelleyecektir.

Diğer Makalelerimizi İncelediniz mi?

Bu makale Umut Arslan tarafından 03 Kasım 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Anne-Babalar İçin 0-2 Yaş Dil Gelişimi Etkinlikleri Çocuk gelişimi birçok soruyu getirir bunların başında "Bebekler ne zaman konuşur?" gelir. Çocuklarınızda dil gelişimine yardımcı olabileceğiniz etkinlikler.
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Küçük Dahiler Anaokulu Özel Okul
Özel Küçük Dahiler Anaokulu

Okulun oyun faaliyetleri gelişim açısından çok mükemmel. Çocuğumun el göz becerileri gelişti. Kendini daha net ifade etm...

Özel Balpeteği Anaokulu Özel Okul
Özel Balpeteği Anaokulu

Oğluma hiçbir yer iyi gelmedi. Çok yakınım bir kişi Balpeteğine git ve gerisini onlara bırak dediler . İyiki dinlemişim...

Özel Kita Anaokulu Özel Okul
Özel Kita Anaokulu

Kayıt sürecinde göstermiş oldukları nezakete ve ilgiye hayran kaldık. Okulun 2023 yapımı oluşu ve deprem yönetmeliğine u...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum