fb
İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Kocaeli Adana

Ders Çalıştırırken Bunları Yapmayın!

Görüntülenme Sayısı: 4318

Çocuklarımıza derslerinde yardımcı olurken çoğu zaman iyi niyetle kullandığımız ifadeler maalesef olumsuz sonuçlanabilmektedir. Biz çocuklarımızda istek uyandıralım, daha başarılı olsunlar diye yola çıkarız sonuç bazen çalışmamak için büyük bir direnç olur. Acaba bu küçük hatalarımız neler? Gözden geçirelim..

Ders Çalıştırırken Bunları Yapmayın!

Olumsuz İfadeler Kullanmayın!

Çocuğunuza hangi konuda yardım ediyorsanız yapabildiği, yapmakta zorlanacağı ve yapamayacağı durumlarla karşılaşacağınızı kendinize sık sık hatırlatmalısınız. Ders çalışırken çocuğunuza olumsuz ifadeler kullanmak motive etmez aksine çocuğu demoralize eder. “Her zaman bu kısımda hata yapıyorsun.”, “Seri okumuyorsun”, “Kaç kere tekrar ettik hala anlamadın mı?” şeklinde ifadeler sizinle çalışmak istememesine yol açacağı gibi genel olarak ders çalışmaya karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine neden olur.

Kıyaslama Yapmayın

Her konuda olduğu gibi ders çalıştırırken de kıyaslama yapmanız doğru bir davranış değildir. “Bak Deniz çabucak yapıyormuş ödevlerini, annesinden yardım bile almıyormuş.”, “Çınar haftada 2 kitap okuyormuş sen 2 sayfa okuyamıyorsun.” Şeklinde ifadeleri kullanırken çocuğunuzun bu mukayese sonucunda daha çok çalışmasına ya da daha istekli olmasına neden olmaz. Aksine kendini değersiz ve yetersiz hissetmesine neden olur.

Yaftalamayın

“ Zaten 1. Sınıftan beri matematikle aran iyi değil.”, “ Türkçede hep zorlanmıştır.”, “Yazın çok çirkin okunmuyor bile.” İfadeleri çocuğu etiketleyen ifadelerdir. Çocuk yardıma ihtiyaç duyduğu konuyu bir eksikliği, yetersizliği olarak algılar ve bunu benimser. Bir süre sonra öyle olmamasına rağmen “evet ben bu konuda zayıfım nasıl olsa yapamam” düşüncesiyle başarabilecekken baştan yenilgiyi kabul ederek konuyu atlar.

Ödevlerini Siz Yapmayın

Öğretmenler ödevleri çocuklara verirler. Özellikle beceri isteyen proje türü çalışmalarda çocuğun yaptığı çirkin oldu anlayışıyla daha çok anne-babanın becerisi görülmektedir. Çocuğun yaptığı nasıl olursa olsun ödev ya da ismi her ne olursa olsun, onun yapması için verilmiştir ve o haliyle başarılıdır.

Pekiştirmenin Dozunu Ayarlayın

Çocuğunuzu sürekli pekiştirmek pekiştirmenin gücünü ortadan kaldırır. Her çalışmada, her kalemi eline aldığında, her cevapladığı soru sonrasında pekiştirirseniz, bir süre sonra pekiştirmenin hiçbir motivasyonu kalmayacaktır. Pekiştirmenin çocukta istek uyandırması ve çalışma heyecanı doğurması için yeter miktarda olması önemli.

Ayrıca Bakınız: Ders Çalıştırırken Bunları Yapın!

Bu makale Esin Acartürk tarafından 09 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Diğer Veliler ile Paylaş!

Bu makaleye henüz bir yorum yapılmamış ilk yorumu yapan sen ol! Yorum Yap
Yorum Yap
Ad Soyad *
E-Posta Adresiniz *
Yorumunuz *
PAYLAŞ
Sonraki Makaleye Göz Atın
Fransızca Eğitim Veren Anaokulları İstanbul'da hangi okullarda çocuklara Fransızca eğitim veriliyor? Fransızca eğitim veren anaokullarından oluşan listemizi hemen inceleyin!
İstanbul Bölgesinde Yorumlanan Bazı Okullar
Özel Erdem Anaokulu Özel Okul
Özel Erdem Anaokulu

Şehrin gürültüsünden kendini soyutlamış tertemiz sıcacık bir okul. Çocukların da mutluluğu her halinden belli. İkinci ev...

Özel Ataşehir Piramit Anaokulu Özel Okul
Özel Ataşehir Piramit Anaokulu

Her açıdan güzel bir anaokulu. Biz 2 dönemdir devam ediyoruz ve çok memnunuz. Çünkü ticari kaygıları yok öncelikle, uzma...

Özel Global Sınıf Anaokulu Özel Okul
Özel Global Sınıf Anaokulu

5 yıl önce kızımın gittiği halada ara ara görüştüğümüz Aile sıcaklığını hissedeceğiniz sıcacık bir yuva gibi kurum.Kuruc...

Üye Girişi

Şifremi Unuttum

veya

Facebook İle Giriş Yap Üye Ol | Kurumsal Giriş

Üye Ol

veya

Facebook İle Üye Ol Üye Girişi | Okul Kayıt | Şifremi Unuttum