Öğretmen Veli İletişimi
Değişen dünya ve giderek daha fazla “öğrenci odaklı” olmaya başlayan eğitim anlayışlarıyla öğretmen-veli ilişkileri de eskiden olduğundan çok daha önemli hale gelmiştir.
Veli toplantıları ise çocukların not başarılarının aktarıldığı bir veli bilgilendirme oturumundan ibaretti. Başarısızlığın sorumlusu genel olarak çocuğun sorumsuzluğuydu ve öğretmen-veli işbirliği çocuğu uyarmaktan ve toparlamaktan çok da öteye gitmezdi. Genel olarak öğretmen-öğrenci ilişkisi mevcuttu.
- Bu makale ilginizi çekebilir; Öğretmenle İşlerin Yolunda Gitmediğini Gösteren İpuçları
Veli Öğretmen İlişkisi Şimdilerde Çok Daha Sağlıklı
Günümüzde ise özellikle büyük şehirlerde okul-aile işbirliği, öğretmen-veli iletişimi çok daha sağlıklı bir platforma oturtulma çabasında. Artık sorun odaklı olmaktan çok öğrenciye yönelik çözüm odaklı arayışlar gerçekleşmekte. Öğretmen önceden olduğu gibi çocuğun eğitim yaşantısında tek otorite olmaktan çıkıp rehberlik edici bir role girmiş durumda. Aile de aynı şekilde çocuğun eğitim yaşantısının içinde olmazsa olmaz ve destekleyici bir rolde.
- Bu makale ilginizi çekebilir; Mükemmel Öğretmene Dair Doğru Bilinen Yanlışlar
Öğretmen Aileye, Aile Öğretmene Güvenmeli
Sağlıklı bir öğretmen veli-iletişiminin ise güçlü bir zemine oturtulması için hem anne-babanın hem de öğretmenin karşılıklı güven duygusu içinde olmaları gerekmektedir. Anne-baba öğretmenin destekleyici ve rehberlik edici rolüne ve akademik bilgi ve deneyimlerine güvenmeli, öğretmen ise anne-babanın çocuğun eğitim yaşantısına katılımının içtenliğine ve kararlılığına güvenmeli. Aileler, öğretmen tarafından okula çağırılıp çocuğun okulda sergilemiş olduğu olumsuz bir yaşantısı aktarıldığında savunmacı bir tutumdansa (Evde asla böyle bir şey yapmaz, evde verilen metinleri okuyor, problemleri çözüyor vb.) destekleyici bir tutum içerisinde olmak (Bu duruma evde dikkat edelim, evde yapmadığı bir davranış sizce neden okulda böyle bir tutum sergiliyor olabilir bize ne önerirsiniz?) yapıcı ve çözüme yönelik bir adım olacaktır.
- Bu makale ilginizi çekebilir; Öğretmeni Nelerden Haberdar Etmeliyim?
Öğretmene Karşı Dürüst Olun
Öğretmenle kurulan ilişkilerde açıklık ve dürüstlük de bir o kadar önemlidir. Çocuğunuzun okulda karşılaşabileceği bir problem olduğunu düşünüyorsanız bu şüphenizi daha o problem ortaya çıkmadan öğretmenle açık bir şekilde görüşmenizde fayda var. Bu açık iletişim sayesinde öğretmen çıkabileceğini düşündüğünüz problem ortaya çıkmadan önleyici müdahalede bulunabilir. Böylece kaygılanmanıza da gerek kalmaz. Hiçbir zaman unutmamız gereken nokta her çocuğun biricik ve farklılıklarının olmasının doğal olduğu. Çocuk okula sadece bilgi edinmeye değil toplum içinde yaşarken bir birey olarak sorumlulukları nelerdir, insanlarla iletişim kurarken nasıl bir yol izlemeli bunları da öğrenmeye ve akranlarıyla deneyimlemeye gelir.
- Bu makale ilginizi çekebilir; İyi Bir Öğretmene Sahip Olduğunuz Gösteren İpuçları
Öğretmenle Açık ve Aktif İletişim Önemli
Öğretmeninizi aktif olarak dinlemeniz ve sizin de açık bir şekilde iletişime girmeniz tamamen çözüm odaklı bir işbirliğinin başlangıcı olacaktır. Ödevler sizlere çocuğunuzun okuldaki akademik düzeyiyle ilgili genel bir bilgi verebilir. Çocuğunuz ödevlerinde her gün zorlanıyorsa bu öğrendiği akademik bilgilerin tam yerleşmediği ya da sınıfın ilerleme hızına göre biraz zorlandığı anlamına gelebilir. Bu sizin için teyit edilmemiş bir önbilgi olabilir ancak. Çocuğunuzla ilgili bu yorumunuzun doğruluğunu ancak öğretmeniyle iletişime girerek ve işbirliği yaparak öğrenebilirsiniz.
- Bu makale ilginizi çekebilir; Zor Öğretmenle Başa Çıkmanın Yolları