Tekrarlayan 7 Büyük Okul Sorunu İçin Akılcı Çözümler
Okula başlama zamanı tüm aileler için zor bir dönem. Sabah kalkış saatlerinin, ödev saatlerinin, bazı hazırlık ve organizasyon saatlerinin ayarlamak oldukça zor. Hele bir de anne ve baba çalışıyor ise vardiyalı bir çalışma sistemi söz konusuysa bunları ayarlamak diğer ailelere göre daha zor oluyor.
Bu sebeple haftalık bir organizasyon programı yapmak daha iyi olacaktır. Ailelerin okul döneminde zorda kalmalarını önlemek adına bazı denenmiş ipuçlarını sizinle paylaşıyoruz.
1. Çocuğunuzun Uyanma Sorunu Varsa Ne Yapmalısınız?
Okul zamanı uyanma sorunu yaşayan çocukları öncelikle erken yatmaya alıştırmalısınız. Okul ilk haftası çocuğunuzun erken uyanma geçiş dönemidir. Daha sonraki iki hafta yatma zamanını istememesi ve sabahları oluşan uyuşukluk Yaz’ dan, Sonbahar’ a geçiş dönemi olarak adlandırılabilir.
Çözüm olarak çocuğunuzu okula başlamadan en az bir hafta öncesinde erken yatmaya ve erken kalkmaya alıştırabilir ve onunla sabah yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Bunun dışında yatma saatinden bir saat önce elektronik cihazlardan onu uzak tutun ve enerji verecek meyve suyu, çikolata gibi besinleri vermeyin. Ayrıca yatak odasının serin, karanlık ve ferah olduğundan emin olun.
2. Çocuğunuz Okula Gitmek İstemiyor mu?
Çocuğunuz okula gitmek istemiyor ise bunun nedeni tamamen anne ve babasından ayrılma korkusudur.(Ayrıca bakınız: Ne Olur Bırakma Beni Anne) Her çocuk arkadaşları ile evde veya sokakta daha fazla zaman harcamak ister. Okula yeni başlayan çocuklar anne ve babasını yanında ister. Okul kuralları ve çocuğun beklentileri daima çatışır. Peki, bu durumda ebeveyn nasıl davranmalı?
Çocuğu okula alıştırmak için belki bir kaç gün onun yanında gidip gelebilirsiniz. Ama sizin onu bahçede beklemeniz ve ilk iki teneffüs sizi görmesini sağlayarak aslında güvende olduğunu hissettirmeniz gerekir. Eğer çocuğunuz geçen sene de okula gitti ise ona önceki sene yaşadığı güzel hatıraları ve kurduğu arkadaşlıkları, gezileri anlatarak okula özendirebilirsiniz.
Ayrıca okula gitmesini sağlamak için ona hafta sonu gezme veya aktivite sözü verebilirsiniz.(Ayrıca bakınız Çocuğunuzla Beraber Yapabileceğiniz 6 Bahar Etkinliği)
3. Çocuğunuz Okula Dönme Konusunda Endişeleniyor mu?
Çocuk okula gitme konusunda endişe duyuyorsa(Ayrıca bakınız: Hoşgeldin İkinci Dönem) onu okula başlatmadan önce birkaç kez okula götürerek okulun nasıl bir yer olduğunu göstermeniz gerekebilir. Evde kurduğu ortamı okulda bulamayacağını düşünen çocukların kaygılanması normaldir. O halde ona kuracağı yeni arkadaşlıklardan. Okulda yapacağı faaliyetlerden ve gezilerden bahsedin.
Okula başladığında sınıf arkadaşları ile oyun tarihleri ayarlayın. Bu çocuğunuzun sınıf ortamı dışında arkadaşlarını tanımasına yardımcı olacaktır. Ayrıca çocuğunuz uykusunu iyi alıyor ve sağlıklı besleniyorsa bu durum stresten uzak durmasına yardımcı olur. Çocuğunuzu okula alıştırma çabalarınızın boşa gitmesini istemiyorsanız hafta sonu aktivitelerini fazlalaştırın ve yazın yaptığınız etkinlikleri devam ettirin. Ayrıca çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmeyi de unutmayın. Onu sinemaya götürün, paten kaymaya götürün.
4. Çocuğunuzun Giyinmesi Çok Uzun Sürüyorsa Ne Yapmalısınız?
Çocuğun giyinmesi uzun sürüyorsa (Ayrıca bakınız: Çocuğunuza Sorumluluk Kazandırma)ona kıyafetlerini akşamdan hazır etmesi için yardımcı olun. Tüm çocuklar kıyafetlerini düzenlemek konusunda üşengeçtir. Özellikle erkek çocukları. Artık okul formalarının yerini sivil kıyafetler de aldığına göre hazırlanmak epey zor oldu. Öyle ise çocuğunuzu yanınıza alın ve gardırobunun başına götürün ona ne giymek istediğini sorun, yaşı biraz büyük ise ( 8-10 gibi) ona ütü yapmayı öğretin.
Özellikle erkek çocuklarının buna çok ihtiyacı olabiliyor. Kendi seçtiği kıyafetlerini kendisinin hazırlamasını sağlayın. Hatta bazen çoraplarını makineye koyup yıkamak yerine elinde yıkamasını öğretin. Eğer çocuğunuz kıyafetlerini akşamdan hazırlamayı reddediyorsa sabah ona bir zamanlayıcı ayarlayın. Bunu bir oyuna çevirin.
Oyun ile düzenli olmayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar kaç yaşına gelirse gelsin kendi ile yarışmayı ve oyun oynamayı sever. Bu yüzden en iyi eğitim şekli oyunla eğitim şeklidir. Hatta bunun için ona bir ödül bile verebilirsiniz. Daha çabuk hazırlandığı her gün için güzel bir hafta sonu aktivitesi gibi.
5. Vaktinde Kahvaltı ve Öğle Yemeği Hazırlamak
Kahvaltı ve öğle yemeğini vaktinde hazırlamak özellikle çalışan anneler için oldukça zor. Çünkü sabahları açılmayan uyku hali, öğlenleri yorgunluk anneleri bunaltıyor ve uyku isteğini arttırıyor. Anneye bir üşengeçlik çöküyor ve yavaşlayan anne işleri daha uzun sürede yapmaya başlıyor. Bunun çözümü ise oldukça basit. Kahvaltı ve öğlen yemeğini akşam yatmadan önce hazırlamak.
Kahvaltı sabah yeneceği için bozulma imkânı pek yok. Buzdolabında sabaha kadar bekleyebilir. Ama öğlen yemeği biraz zordur. Bu sebeple çocuğunuzun öğlen yemeğini bir saklama kabına koyup öğlene kadar buzdolabında bekletebilirsiniz. Hatta börek veya patates kızartması hazırlayarak ısıtmak zorunda bile kalmayabilirsiniz.
6.Çocuğunuz Ödev Yapmaktan Nefret Ediyor
Ödev yapmaktan nefret eden çocuk (Ayrıca bakınız: Ödev Gerekli Mi?) yıl boyunca sık görülen bir şeydir. Bunun sebebi alt sınıf öğrencilerinin çok fazla ödev alması. Bunun için yapılacak en iyi şey çocuğunuzun öğretmeni ile iletişime geçmektir. Anne veya baba olarak çocuğunuzun sıkıntılarını siz dile getirin. Sınıfınızdaki diğer öğrenciler de muhtemelen aynı sorunları yaşıyor olacaktır.
Bu durumda diğer veliler ile birlik olup öğretmen ile konuşarak birlikte bir çözüm yolu arayın. En azından ödev saatlerini eğlenceli saatlere dönüştürebilirsiniz. Çocuğun ödev alanında dikkatini çekecek başka materyal bulundurmamaya özellikle dikkat edin. Her şeye rağmen çocuğunuz ödev yapmak istemiyorsa onunla bir ödev planı yapın.
7. Okul Heyecanı ve Stresi Nasıl Giderilir?
Okul heyecanı ve stresi (Ayrıca bakınız: Okul Fobisi Nedir?) çocuklardan önce velileri sarar. Bunun başlıca nedeni masraflardır. Bu sebeple önce yapılması gereken geçen seneden kalan malzemeleri değerlendirmeye almaktır. Okul stresi yapan çocukları okuldan önce bol aktiviteli günler ile sakinleştirmek en doğrusudur. Arkadaşları ile sık sık vakit geçirmesini sağlayın. En önemlisi ise çocuğunuzun kitap okumasını sağlayın.
Eğer çocuğunuz kitap okumayı sevmiyorsa onunla birlikte kitap okuma saati yapın ve kitap okuyun. Çocuğunuz için yapabileceğiniz bir diğer şey ona zaman tanımanız olacaktır. Ödevlerde zorlanıyorsa, arkadaşları ile anlaşamıyor veya hiç arkadaşı yoksa bir rehber öğretmen ile iletişime geçin. Onu zorlamayın ve sakın üstüne gitmeyin. Zaten zor bir dönemden geçiyor ve bunu atlatması ancak sizin desteğiniz ile gerçekleşecek bir durumdur.
Okula alışma çabaları veren çocuklar için çok bir sorun yok ama çocuk okula alışmakta zorlanıyorsa ilkokul sınıfları için var olan bir psikolojik danışman ve aile ortak bir oryantasyon çalışması yapabilirler. Anne veya baba çocuğu okul dışında bekleyebilir ve çocuk böylece kendisini daha çok güvende hissedecektir. Eğer her şeye rağmen çocuk okula alışmakta zorlanıyorsa ona hafta sonu aktiviteleri, küçük sürprizler, okul arkadaşlarını eve davet etme gibi aktiviteler ile destek olunabilir. Bunun dışında okul aktivitelerini anneler çocukları ile birlikte tekrar yapabilir. Özellikle de eğlenceli geziler tertip edilebilir.
Bu makalemiz hoşunuza gittiyse Çocuğum Ders Çalışmıyor adlı makalemizi de inceleyebilirsiniz.